O nouă brăţară dacică ar putea fi recuperată de autorităţile române în cursul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a declarat că statul român este pe cale să recupereze a treisprezecea brăţară dacică, din cele 24 sustrase din siturile protejate ale Munţilor Orăştiei, de către braconierii arheologici.

"În cursul acestui an, ne aşteptăm să recuperăm o spirală (brăţară dacică - n.r.), precum şi alte artefacte importante sustrase în aceeaşi perioadă cu brăţările", a declarat Augustin Lazăr, procurorul care a instrumentat dosarele comorilor dacice din Munţii Orăştiei, la finalul vernisajului unei expoziţii în care sunt prezentate brăţările dacice recuperate.
El a mai adăugat că anchetatorii au informaţii cu privire la locurile unde s-ar afla şi celelalte brăţări din aur, pe care autorităţile române speră să le readucă în ţară.
"Ancheta nu a fost încheiată, ea continuă. A fost importantă cooperarea judiciară internaţională, deoarece avem de-a face cu nişte reţele internaţionale care îşi încep activitatea pe teritoriul României şi le încheie prin Europa Occidentală sau chiar peste ocean, în Statele Unite ale Americii", a mai spus prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, citat de HISTORIA.

Expoziţia, la Alba iulia
La Alba Iulia a fost deschisă, miercuri, expoziţia "Mirajul aurului", printre exponate aflându-se şi cele 12 brăţări dacice recuperate de statul român după ce au fost furate de braconierii arheologici şi vândute în ţară sau străinătate.
Statul român a recuperat până în prezent 12 brăţări dacice din aur din cele 15 astfel de obiecte despre care se ştie că au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia.

Cele 12 brăţări se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României. De furtul şi traficarea lor au fost învinuite mai multe persoane care, în perioada 2000 – 2001, ar fi organizat acţiuni de braconaj în siturile arheologice din Munţii Orăştiei.

Potrivit anchetatorilor, la 6 mai 2000, braconierii au descoperit sub o groapă de cult din situl Căprăreaţa, 10 brăţări dacice de aur masiv. Trei săptămâni mai târziu, în acelaşi sit, sub două lespezi de piatră, ei au găsit alte cinci brăţări. Obiectele, alături de mai multe bunuri de patrimoniu şi tezaure de monezi vechi din aur şi argint, au fost puse în vânzare pe piaţa neagră, în Occident.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite