Noua şosea din Parâng a prins contur. A început asfaltarea drumului spectaculos din munţi

Noua şosea din Parâng a prins contur. A început asfaltarea drumului spectaculos din munţi

Foto: informatiavj.ro.

Noua şosea din Masivul Parâng prinde contur. A început turnarea asfaltului pe drumul judeţean care urcă la cota 1.600 de metri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oaspeţii staţiunii montane Parâng vor avea la dispoziţie o şosea modernă, de patru kilometri, care urcă până la peste 1.600 de metri atitudine. Lucrările au început în toamna anului 2018, iar de miercuri a fost turnat primul strat de asfalt. Oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara susţin că până la începutul lunii decembrie asfaltarea va continua şi vor fi montate două tunele de câte 15 metri, prin care drumul va subtraversa pârtia de schi din Parâng.

Drumul modernizat măsoară patru kilometri, însă lucrările efectuate sunt complexe, datorită declivităţii versantului şi a condiţiilor dificile de muncă în zone de munte, susţin drumarii. Drumul Judeţean 709 F din Masivul Parâng va facilita accesul turiştilor cu autoturismul în zona alpină a staţiunii montane. Lăţimea părţii carosabile va fi de patru metri, iar proiectul mai prevede consstrucţia a 4,5 kilometri de rigole betonate, 23 de podeţe, 2,2 kilometri de ziduri de sprijin din beton şi ciment şi 2,5 kilometri de parapete de siguranţă.

Proiectul de modernizare a DJ 709F spre masivul Parâng, pe tronsonul cuprins între km 6+600 -km 10+352 este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 (PNDL2), finanţare obţinută de CJ Hunedoara, iar valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei. Construcţia noii şosele din Masivul Parâng a fost plănuită de mai mult de şase ani şi a rămas între timp una dintre puţinele lucrări aflate în execuţie în domeniul schiabil din Valea Jiului, deşi investiţiile publice în turism sunt considerate o alternativă la industria minieră, pentru dezvoltarea economică a regiunii. Una dintre investiţii a fost construirea în 2014 a unui telescaun care urcă pe o distanţă de doi kilometri de-a lungul pârtiilor de schi. În schimb, lucrările la noua telegondolă şi la un alt telescaun plănuit de mai mulţi ani au stagnat.

Staţiunea Parâng se întinde în Munţii Parâng, la poalele cărora se află oraşele Petroşani şi Petrila. Masivul este principala atracţie turistică a amatorilor de excursii care ajung în Valea Jiului. Cele nouă pârtii din domeniul schiabil însumează peste opt kilometri, cea mai lungă dintre ele fiind Pârtia B, de 3,2 kilometri. Munţii Parâng sunt traversaţi de cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, care ajunge la altitudinea de peste 2.000 de metri. În masiv sunt un număr mare de lacuri glaciare, cele mai cunoscute fiind Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri. Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena, şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice din zonă, alături de staţiunea Parâng.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Şoseaua nervilor pentru mii de şoferi, alternativa „autostrăzii - muzeu“. Cum arată cel mai circulat drum din vest

VIDEO Noua şosea construită în Ţinutul Pădurenilor, scurtătura prin munţi între două destinaţii de poveste

VIDEO Drumul spre Poiana Pelegii a fost deschis. Turiştii pot ajunge în locul de vis din Parcul Naţional Retezat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: