Noua şosea construită în Masivul Parâng: începe montarea noilor tuneluri pe sub pârtiile de schi

Noua şosea construită în Masivul Parâng: începe montarea noilor tuneluri pe sub pârtiile de schi

FOTO: CJ Hunedoara.

Două tuneluri prin care noua şosea va subtraversa pârtiile de schi din Parâng sunt construite pe munte. Modernizarea drumului judeţean din staţiune reprezintă o investiţie de circa 20 de milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

A început montarea modulelor celor două tuneluri prin care DJ 709 F va subtraversa pârtiile de schi din Masivul Parâng. „Cred că unul din cele două tuneluri de 15 metri care vor fi construite cu această tehnologie în zona din amonte, acolo unde drumul intersectează pârtia de schi, este posibil să fie realizat. Din păcate, nu cred că timpul va mai permite finalizarea infrastructurii din jurul acestor tuneluri în această iarnă, astfel încât pârtiile să treacă pe deasupra drumului. Dar, cei care lucrează la acest proiect au configurat deja un traseu ocolitor al pârtiilor de schi pentru acest sezon de iarnă, astfel încât să nu existe pericole de accidentare a schiorilor”, a declarat Costel Avram, administratorul public al judeţului Hunedoara.

Oaspeţii staţiunii montane Parâng vor avea la dispoziţie o şosea modernă, de patru kilometri, care urcă până la peste 1.600 de metri atitudine. Lucrările au început în toamna anului 2018 şi vor fi finalizate în 2020. Drumul Judeţean 709 F din Masivul Parâng va facilita accesul turiştilor cu autoturismul în zona alpină a staţiunii montane. Lăţimea părţii carosabile va fi de patru metri, iar proiectul mai prevede consstrucţia a 4,5 kilometri de rigole betonate, 23 de podeţe, 2,2 kilometri de ziduri de sprijin din beton şi ciment şi 2,5 kilometri de parapete de siguranţă. Proiectul de modernizare a DJ 709F spre masivul Parâng, pe tronsonul cuprins între km 6+600 -km 10+352 este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 (PNDL2), finanţare obţinută de CJ Hunedoara, iar valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei.

Staţiunea Parâng se află în Munţii Parâng, la poalele cărora se află oraşele Petroşani şi Petrila. Masivul este principala atracţie turistică a amatorilor de excursii care ajung în Valea Jiului. Cele nouă pârtii din domeniul schiabil însumează peste opt kilometri, cea mai lungă dintre ele fiind Pârtia B, de 3,2 kilometri. Munţii Parâng sunt traversaţi de cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, care ajunge la altitudinea de peste 2.000 de metri. În masiv sunt un număr mare de lacuri glaciare, cele mai cunoscute fiind Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri. Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena, şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice din zonă, alături de staţiunea Parâng.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Şoseaua nervilor pentru mii de şoferi, alternativa „autostrăzii - muzeu“. Cum arată cel mai circulat drum din vest

VIDEO Noua şosea construită în Ţinutul Pădurenilor, scurtătura prin munţi între două destinaţii de poveste

VIDEO Drumul spre Poiana Pelegii a fost deschis. Turiştii pot ajunge în locul de vis din Parcul Naţional Retezat


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: