Noua destinaţie ecoturistică recunoscută în România: Ţara Haţegului – Retezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara Haţegului - Retezat a devenit a treia destinaţie ecoturistică recunoscută oficial de Autoritatea Naţională pentru Turism. Ea a primit acest statut alături de Ţinutul Zimbrului – Vânători, din Neamţ, la Târgul de Turism al României.

Ţara Haţegului – Retezat a primit din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism statutul de destinaţie ecoturistică certificată din România, alături de Ţinutul Zimbrului - Vânători Neamţ. Pe harta  destinaţiilor ecoturistice din România se mai află Zărneşti – Piatra Craiului, din judeţul Braşov şi Mara – Coşău – Creasta Cocoşului, din Maramureş.

Statutul de Destinaţie ecoturistică a fost obţinut unei vizite de evaluare realizată de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism şi ai Asociaţiei de Ecoturism din România, au informat reprezentanţii Geoparcului Dinozaurilor - Ţara Haţegului.

„După ani de muncă şi după ce am reuşit să punem în valoare un parteneriat public – privat care să funcţioneze în scopul dezvoltării şi promovării acestei zone minunate, am ajuns ca astăzi să primim atenţia cuvenită din partea autorităţilor centrale. Pentru acest lucru, le mulţumesc tuturor partenerilor noştri, şi în mod special reprezentanţilor celor două arii naturale protejate din destinaţie, Administraţia Parcului Naţional Retezat şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO,  care au fost alături de mine în acest moment festiv”, a declarat Anca Rusu, managerul Destinaţiei ecoturistice Ţara Haţegului - Retezat.

image

Recunoaştere UNESCO

Noua recunoaştere pentru Ţara Haţegului vine exact la un an de la adoptarea deciziei UNESCO de a crea Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. În 17 noiembrie 2015, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, alături de toate celelalte geoparcuri membre în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, a devenit sit UNESCO de importanţă geologică, au informat reprezentanţii Geoparcului Dinozaurilor - Ţara Haţegului.

Zona Ţara Haţegului – Retezat este singura din ţară care are pe teritoriul său două situri de importanţă internaţională, recunoscute şi promovate de UNESCO ( Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi Rezervaţia Biosferei Retezat), dar şi o destinaţie ecoturistică recunoscută la nivel naţional. Destinaţia ecoturistică Ţara Haţegului – Retezat este coordonată de către Asociaţia de Turism Retezat, iar partenerii care contribuie la dezvoltarea zonei sunt: Administraţia Parcului Naţional Retezat, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, Instituţia Prefectului judeţul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi “Decebal” Hunedoara, Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Colegiul Naţional “I.C. Brătianu” Haţeg, Unităţile Administrativ - Teritoriale din Ţara Haţegului, Asociaţia Intercomunală Ţara Haţegului şi operatorii în turism cu certificare Eco-România din zonă.


Vă recomandăm şi:

Cele mai frumoase trasee montane din Hunedoara: locurile de vis din Retezat şi ţinutul cetăţilor dacice

Hunedoara oferă călătorilor pasionaţi de excursiile pe munte un număr impresionant de atracţii turistice. Cele mai frumoase trasee montane din România pot fi străbătute în Parcul Naţional Retezat, în Munţii Orăştiei unde se află cetăţile dacice, în Masivele Parâng şi Vâlcan.

Râuşor, „perla“ ascunsă a Retezatului. Muntele vegheat de Castelul din Carpaţi

VACANŢĂ DE IARNĂ Străjuită de ruinele Cetăţii Colţ, zona turistică Râuşor impresionează prin farmecul peisajelor spectaculoase ale Munţilor Retezat. Înfiinţată în urmă cu 40 de ani, staţiunea are circa 50 de cabane private, dar şi singura pârtie de schi din Retezat.

Lacurile glaciare: minunile albastre din Parcul Naţional Retezat

Peste 50 de lacuri glaciare împodobesc, ca nişte mărgele strălucitoare, Masivul Retezat. Sunt atracţiile principale ale Parcului Naţional Retezat care datorită lor a primit numele de "tărâmul fermecat cu ochi albaştri".

FOTO Poiana Pelegii, locul din inima Retezatului unde ajungi cu maşina

Poiana Pelegii, judeţul Hunedoara, este punctul final al singurului drum care îi aduce pe turişti cu maşina în Parcul Naţional Retezat. Este un loc de vis, din care pornesc cele mai spectaculoase trasee pe munte, printre care şi cel spre lacul glaciar Bucura.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite