Nicolae Cocoş, poliţistul care lasă devenii fără maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Cocoş
Nicolae Cocoş

Deveanul are una dintre cele mai hulite meserii. Este responsabil cu ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar în locurile publice din municipiu.

PROFIL
Născut. 29 iulie 1965, Deva
Familie. Căsătorit, un copil
Studii. Absolvent studii superioare juridice
Experienţă. Funcţionar în cadrul Serviciului Comunitar Deva

Nicolae Cocoş lucrează de trei ani ca funcţionar al Serviciului Comunitar Deva. În urmă cu un an, când reprezentanţii primăriei au pus în practică pentru întâia oară măsura prin care maşinile parcate ilegal în centrul oraşului erau ridicate de pe străzi, iar proprietarii lor amendaţi cu 300 de lei, deveanul a fost primul poliţist comunitar care a dispus eliberarea carosabilului de unul dintre autoturismele lăsate în locuri nepermise.

Meserie hulită
„Prima maşină ridicată a fost un Matiz, care îi aparţinea unei doctoriţe de la Spitalul Judeţean. Doamna doctor îl lăsase în centrul Devei, într-o zonă unde exista atenţionarea privind interzicerea parcării. A fost uimită de ceea ce s-a întâmplat, totuşi s-a comportat civilizat”, povesteşte Nicolae Cocoş.
Nu aceeaşi reacţie au avut-o şi ceilalţi deveni care au fost lăsaţi de Nicolae Cocoş şi de către colegii lui fără maşinile parcate neregulamentar pe străzile din Deva. „Mulţi se arătau ofensaţi că ne-am permis să le ridicăm autoturismele.  De multe ori am fost înjuraţi de proprietari. Unii s-au urcat pe capota maşinilor şi ne strigau să îi lăsăm în pace”, spune funcţionarul public. Poliţistul comunitar a avut cel mai mult de furcă atunci când a ridicat maşina unui „coleg” cu epoleţi, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara. Acesta l-a ameninţat că îl va da în judecată, pentru că i-a blocat roţile maşinii lăsate într-o zonă unde parcarea era interzisă. Poliţistul a fost însă nevoit să plătească amenda.

A ţinut piept „obrăznicăturilor”
Între devenii păgubiţi din cauza autoturismelor care au încurcat traficul rutier, cei mai obraznici s-au dovedit tinerii cu maşini scumpe. Unii dintre aceştia au trecut la ameninţări. „Spuneau că o să aibă grijă «să mă dezbrace», adică să rămân fără serviciu. Alţii mă ameninţau că vor da telefoane, că vor vorbi cu superiorii mei sau cu alţi oameni importanţi şi îmi vor face probleme”, a povestit Nicolae Cocoş. În meseria lui, mai adaugă deveanul, este foarte important să ai experienţa lucrului cu oamenii. Lui Nicolae Cocoş, aceste atuuri i-au fost de folos în multe momente neplăcute la locul de muncă. Mai mult, adaugă poliţistul comunitar, uneori a rămas surprins tocmai de reacţia pozitivă a celor pe care i-a amendat. „Un bărbat a venit să plătească amenda de 300 de lei, pentru fiul lui. Ne-a spus că întâmplarea va fi o învăţătură de minte pentru tânăr”, a mai adăugat deveanul.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai de lux maşină ridicată?
Un VW Tuareg parcat într-un loc unde nu era permis.

Care sunt cei mai „supăraţi” şoferi?
Femeile cărora le ridicăm autoturismele vociferează cel mai mult. Totuşi, ele înjură mai puţin, mai „diplomatic” decât bărbaţii.

Ce scuze găsesc şoferii pentru că şi-au parcat maşinile ilegal?
Unii spun că stăteau doar cinci minute. Cei care parchează nepermis în zona spitalului se plâng că aveau o urgenţă, deşi, în acelaşi timp, puteau parca şi în locuri în care nu încurcau traficul. Doi soţi, cărora le-am ridicat pe rând autoturismele, au spus că avem ceva cu ei, că îi urmărim.

Ce-i place
„Îmi plac muzica şi dansul”, spune deveanul. Nicolae Cocoş practică dansul popular de 16 ani, de când este membru al unui ansamblu folcloric. În muzica populară îşi găseşte refugiul la finalul unor zile stresante. Şofatul şi excursiile la munte sunt alte pasiuni ale sale.

Ce nu-i place
Nicolae Cocoş spune că nu îi plac oamenii necomunicativi. El consideră că faptul că nu spui ce ai pe suflet, atunci când eşti deranjat de un lucru, îţi poate agrava problemele.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite