Nicolae Ceauşescu, în notele secrete CIA. Portretele uimitoare făcute de americani în anii săi de glorie şi de declin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu.
Nicolae Ceauşescu.

Nenumărate note informative şi rapoarte desecretizate de Agenţia Naţională de Informaţii a Statelor Unite ale Americii ofereau detalii despre cum era privit Nicolae Ceauşescu de serviciul secret american, în anii de glorie ai liderului comunist.

Documente desecretizate ale Agenţiei Naţionale de Informaţii  (CIA) arată cum era perceput Nicolae Ceauşescu de Serviciile secrete americane în anii săi de glorie.

La începutul anilor 1970, România condusă de Nicolae Ceauşescu rămăsese o ţară izolată, din care cetăţenii puteau ieşi cu greu chiar şi pentru a vizita Iugoslavia, arăta un raport al CIA, însă regimul rezolvase câteva dintre problemele economice din ţară. Satele fuseseră electrificate, iar oraşele se transformau în centre industriale dotate cu mari unităţi de producţie.

Nicolae Ceauşescu era considerat un personaj abil, care combina munca intensă şi talentul cu egotismul, reuşind la acea vreme să aducă România în atenţia lumii, informa un document secret american, din 1973.

„Ceauşescu e vanitos şi nu vrea să împartă cu nimeni centrul atenţiei. Tinereţea sa relativă, puterea de conducere şi deciziile sale singulare au permis României să facă paşi semnificativi în a se rupe de sub influenţ sovietică. Deşi Ceauşescu nu a rezistat să se prezinte ca un erou naţional, nu a devenit beat de putere şi nu este corupt. S-a dovedit mărininos cu oponenţii săi politici”, arăta un raport al CIA, din 16 noiembrie 1973.

Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu devenise o vulnerabilitate a sa, menţionau autorii raportului, dar preşedintele comunist se bucura de susţinerea populară. Creşterea economică se număra printre motivele care au dus la această situaţie. „Sub conducerea lui Ceauşescu, România a înregistrat cea mai mare rată de creştere economică din lume. Produsul Intern Brut a crescut cu o rată de nouă procente din 1970.

Industrializarea rapidă, însă, a fost realizată în special prin importuri masive de utilaje şi echipamente din Occident, majoritatea pe credit. Ca rezultat, îndatorarea României în valută şi povara acesteia au devenit o imensă durere de cap. România este prinsă într-un cerc vicios. Pentru a plăti datoriile externe, Ceauşescu face presiuni pentru o mai mare independenţă economică, dar pentru a susţine creşterea economică rapidă şi a creşte eficienţa economiei, România are nevoie de un acces mai mare la tehnologia şi creditele din Occident”, arăta un raport al CIA, din 16 noiembrie 1973.

Declinul lui Ceauşescu
În anii 1980, România intrase într-un declin economic prelungit. Liderul comunist domina de două decenii scena politică a ţării şi impusese românilor un regim dur, combinat cu represiuni de ordin politic, cu un sistem extrem de centralizat în administraţie, cu un control ferm al disponibilităţii bunurilor de consum şi cu o strategie de industrializare forţată, informa CIA, într-un raport secret din 1983.

De asemenea, Ceauşescu îşi dezvoltase autoritatea personală printr-un cult al personalităţii universal şi prin plasarea rudelor sale în poziţii cheie, adăugau autorii raportului.

„Românii au suportat greutatea programului de austeritate. Lipsa alimentelor, în special a cărnii, făinii, zahărului şi a produselor lactate este mai mare decât în anii 1950. Veniturile reale au scăzut pentru prima dată în istoria recentă. Lipsurile în energie au perturbat producţia şi au cauzat greutăţi pe scară largă, iar condiţiile de muncă s-au deteriorat c rezultat al creşterii numărului de ore, tăierilor de salarii şi pedepselor crescute pentru absenteism”, informa CIA, în raportul din 20 decembrie 1983.

Cum reuşea să îşi păstreze puterea
Un alt raport secret, numit „The Outlook for Ceauşescu” (Observaţii despre Ceauşescu), datează din 11 februarie 1985 şi examina perspectivele acestuia pentru următorii doi – trei ani, „ţinând cont că poziţia preşedintelui Ceauşeascu va fi tot mai precară, ca rezultat al deteriorării continue a condiţiilor economice şi sociale, dar şi a faptului că resursele sale enorme folosite pentru a-şi apăra poziţia îi dau şanse bune de a supravieui pentru următoarele 12 luni”, se arăta în prefaţa documentului. Autorii documentului „Top Secret” afirmau că Nicolae Ceauşescu şi-a păstrat, într-adevăr, puterea, dar problemele economice continue aduceau nemulţumiri în partid, în structurile de conducere guvernamentale, iar poporul rămânea cea mai serioasă ameninţare pentru regimul său.

„Preşedintele Ceauşescu pare să îşi menţină forţa sa puternică asupra României şi şansele sunt bune ca el să rămână la putere pentru următorii doi – trei ani cel puţin. Dacă este contestat, va fi pentru problemele economice serioase ale ţării. Rudele apropiate şi acoliţii săi rămân în control asupra sectoarelor din aparatul care este vital pentru a-i proteja poziţia. În plus, Securitatea internă ataşată lui Ceauşescu a intimidat populaţia, care până acum nu s-a arătat dornică să conteste regimul”, informa CIA, în docmentul secret.

Ceauşescu, între URSS şi SUA
Odată cu înrăutăţirea problemelor interne, Ceauşescu ar putea fi tentat să apropie România de Uniunea Sovietică, într-un efort de a obţine ajutor econimic, informa raportul CIA. Unele acorduri de principiu au dus la creşterea substanţială a livrărilor de petrol şi a altor materiale necesare din URSS, afirmau autorii documentului. Totuşi, completau aceştia, relaţiile politice şi militare cu Uniunea Sovietică nu s-au îmbunătăţit, iar românii i-au sfidat pe sovietici cu mai multe ocazii, ca nesocotirea boicotului URSS la Jocurile Olimpice din 1984 şi vizita lui Ceauşescu în Republica Federală Germania. 

„Deşi ar putea acomoda interesele sovietice mai mult pentru a-şi păstra şansele la beneficiile economice, Ceauşescu va avea grijă să nu compromită relativa independenţă a României în politica externă. Altfel şi-ar pune în pericol singura sursăde legitimitate rămasă şi s-ar pune la mila sovieticilor, care nu îl plac şi nu au încrederea în el. Cu toate că sovieticii ar vrea ca acesta să aibă un comportament mai cooperant, probabil nu sunt dispuşi să îşi extindă ajutorul sau să îl favorizeze cu o creştere a resurselor greu de găsit, cu concesii mai substanţiale fără concesii mai substanţiale decât este el pregătit să le ofere”, se arată în documentul secret. De asemenea, informa raportul CIA, Ceauşescu va continua să urmărească menţinerea unor relaţii bune cu Statele Unite ale Americii, din nevoia de a contrabalansa presiunea şi influenţa sovietică.

Liderul comunist mai era descris de CIA drept un preşedinte autocratic, care îşi menţionea controlul asupra partidului şi structurilor statului, mutând oficialii din funcţie în funcţie, pentru a preveni formarea unor baze de putere independente. Ceauşescu nu vorbea limba engleză, dar era pasionat de citit şi de şah. Soţia sa, Elena, deţinea poziţii majore în partid şi stat, fiind considerată de unii observatori ociidentali a doua la putere în România după Nicolae Ceauşescu.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Raportul secret al CIA despre Ceauşescu. Cum au intuit americanii în 1987 „iarna lungă şi fierbinte“ care i-a adus sfârşitul

Teroarea instaurată de Ceauşescu după greva din 1977, relatată în note secrete. Cum s-au destăinuit minerii jurnalistului american de la The New York Times

Mega-proiectele de transport ale epocii Ceauşescu. Povestea celor 3.200 de kilometri de autostradă plănuiţi în anii '60 şi a celui mai mare canal fluvial

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite