Nereguli la Spitalul judeţean: cheltuieli nejustificate de sute de mii de lei, datorii tot mai mari şi achiziţii nelegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua clădire a Spitalului judeţean din Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Noua clădire a Spitalului judeţean din Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Rezultatele auditului intern efectuat la Spitalul Judeţean din Deva, faţă de achiziţiile efectuate de conducerea instituţiei în ultimii nouă ani au scos la iveală o mulţime de abateri: cheltuieli nejustificate de sute de mii de lei, datorii neachitate tot mai mari şi achiziţii nelegale.


Consiliul Judeţean Hunedoara a prezentat rezultatele auditului efectuat de Corpul de Control al Preşedintelui CJ Hunedoara cu privire la activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva în perioada 2009 – 2017.

Raportul de Audit intern a fost realizat de Gabriela Pleşa şi Andreea Popa, auditori la Serviciul de audit public intern din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara. Auditul a vizat plăţile asumate prin angajamente legale si bugetare pentru bunuri, lucrări şi servicii efectuate în perioada 1 ianuarie 2009 – 30 iunie 2017, precum şi înregistrarea, urmărirea şi recuperarea creanţelor in perioada 1 ianuarie 2013 – 30 iunie 2017.  A fost efectuat în perioada 1 august 2017 – 29 septembrie 2017, însă conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a făcut publice rezultatele miercuri.

Cheltuieli şi datorii din ce în ce mai mari
Concluziile raportului întocmit de specialiştii Consiliului Judeţean Hunedoara oferă detalii despre numeroasele abateri din activitatea fostelor conduceri ale unităţii medicale. O constatare a fost şi faptul că datoriile spitalului au crescut anual, ajungând la o valoare dublă faţă de anul 2009. „În perioada 1 ianuarie 2017 – 30 iunie 2017, Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva suma de 6.500.000 lei, pentru achitarea facturilor aferente perioadelor septembrie 2016 – decembrie 2016. Cu toate acestea la 30 iunie 2017 spitalul mai avea un sold de plata la furnizori de 11.661.499,12 lei”, se arată în raport. Achiziţiile de medicamente contractate de spital au crescut de la an la an, însă fără o fundamentare realistă, la fel şi planificarea achiziţiei de reactivi. „Nu au existat în toate cazurile justificări concrete din partea secţiilor şi nu au fost avute în vedere consumurile efective a anului precedent”, se arată în raportul de audit.

Servicii gratuite, plătite scump
Achiziţia de servicii de închiriere a softurilor pentru programe informatice a fost efectuată defectuos, potrivit auditorilor. Spre exemplu, spitalul a plătit 177.000 lei în perioada 2012 – 2017 pentru şapte licenţe ale programului Hospital Manager Suite care trebuiau preluate gratuit în patrimoniul spitalului în luna decembrie 2012. De asemenea, în aceeaşi perioadă a plătit 320.000 de lei pentru închirierea programului informatic E-Board pentru Unitatea de Primiri Urgenţe deşi în cadrul programului informatic Hospital Manager Suite exista acelaşi modul pentru Unitatea de Primire Urgenţe. Au fost decontate servicii de curăţenie, în valoare de 439.000 lei, în perioada 2011 – 2016, fără ca firmele de curăţenie să prezinte documente justificative, ataşate la facturi. Abateri au fost constatate şi în derularea contractelor încheiate cu firmele de pază, precum şi în achiziţiile efectuate pentru Serviciul de Medicină Leaglă Hunedoara.

Facturi de sute de mii de lei, fără documente justificative
În perioada 2011 – 2016 au fost plătite lunar servicii de asistenţă tehnică pentru reţeaua telefonică de incintă şi aparate telefonice aferente, fara ca spitalul sa aibe contracte de prestari servicii încheiate. „Estimăm că autoritatea contractantă a decontat servicii nereale în perioada 2009 – 30 iunie 2017 in  suma de 119.628 lei fără ca facturile emise de firma de telefonie să fie însoţite de documente care să certifice realitatea prestaţiilor”, arată auditorii. De asemenea, au fost plătite facturi, cu încălcarea prevederilor legale, de 276.000 lei pentru aparatele de aer condiţionat şi pentru întreţinerea lor. În perioada 2010 – 2016 au fost efectuate plăţi unei firme care se ocupa cu întreţinerea uşilor şi a ferestrelor PVC în valoare de 285.000 lei, fără documente justificative. Nici facturile pentru reparea şi întreţinerea computerului tomograf, în valoare de 64.000 leinu au avut documentele justificative. „A mai fost angajată pentru achiziţionarea tubului RX la o valoare mai mare cu 47.961,93 lei decât cea prevazută în clauzele contractuale ale achiziţiei, arată raportul de audit.
„Pe baza analizelor şi evaluarilor efectuate, apreciem că sistemul de control intern şi managerial de la nivelul instituţiei este unul de îmbunătăţit”, concluzionează Corpul de Control.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Gripa porcină a făcut o victimă în judeţ. Aproape 1.000 de oameni diagnosticaţi cu infecţii respiratorii în ultimele zile

Peste 200 de hunedoreni s-au internat în ultima săptămână în spitale, în urma afecţiunilor respiratorii acute. Un bărbat diagnosticat cu gripă porcină a murit.

Spitalul judeţean a fost marele câştigător al investiţiilor în sănătate derulate în 2017

Consiliul Judeţean Hunedoara a prezentat bilaţul investiţiilor din 2017 în spitalele din judeţul Hunedoara. Cele mai mari proiecte s-au derulat la Deva.

Cinci lifturi din spital sunt înlocuite după jumătate de secol. Noile ascensoare vor costa aproape 600.000 de lei

Spitalul din Hunedoara va fi dotat cu cinci ascensoare noi, pentru care vor fi cheltuţi aproape 600.000 de lei. Două lifturi vor fi montate în clădirea Secţiei de Boli infecţioase, iar trei în clădirea principală a unităţii medicale.

Secţia de hemodializă din spital a devenit funcţională la o lună de la inaugurare. Au fost investiţi 60.000 de lei în renovare

Primul pacient al staţiei de hemodializă inaugurată la spitalul din Hunedoara a beneficiat de tratament, la o lună de la inaugurarea acesteia, după investiţia de 60.000 de lei.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite