Muzeul comunismului va fi înfiinţat în Hunedoara. Localnicii sunt invitaţi să doneze amintiri din "Epoca de Aur"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O frescă reprezentativă pentru trecutul Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
O frescă reprezentativă pentru trecutul Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara a iniţiat o campanie inedită, prin care localnicii care păstrează obiecte care amintesc de Hunedoara, în „epoca de aur”, sunt invitaţi să le doneze pentru o viitoare expoziţie. Cei de la muzeu le promit turiştilor care vor vizita muzeul experienţa întoarcerii în timp, în atmosfera din Hunedoara înainte de 1990.

Un peşte de sticlă, un album al regiunii Hunedoarei din anii 1960 şi o sticlă de bere Cinciş se numără printre primele lucruri ce amintesc de „epoca de aur”, de vremea comunismului, care au fost aduse la Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara şi vor face parte dintr-o expoziţie dedicată Hunedoarei dinainte de Revoluţie.

Reprezentanţii muzeului din Hunedoara au demarat această campanie, cu scopul de a le arăta vizitatorilor cum era Hunedoara anilor 1940 – 1980 şi în acelaşi timp de a-i implica pe localnici într-un proiect al muzeului. Aceştia pot aduce la muzeul din curtea Castelului Corvinilor, obiecte de uz sanitar, de îmbrăcăminte, uniforme, fotografii, piese de mobilier şi alte lucruri care au legătură atât cu Hunedoara, cât şi cu perioada comunismului.

„Expoziţia cu obiecte care amintesc de Hunedoara dinainte de 1990 va fi concepută în special pentru tineri. Am iniţiat acest demers pentru cei care vor să afle mai multe informaţii despre istoria comunităţii din Hunedoara, un oraş ai căror locuitori erau foarte mândri de ceea ce reprezenta în trecut, de specificul local”, a afirmat Sorin Tincu, director al Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara.

Întoarcere virtuală în trecut
„Dacă pentru un adolescent din ziua de astăzi cumpărarea unei sticle de ulei de la supermarket este ceva banal, pentru adolescenţii anilor 1980 acest lucru presupunea purtarea unei adevărate bătălii. O bătălie care se dădea pe parcursul a câteva ore, timpul necesar ca în urma unei cozi infernale să ajungă la tejghea unde urma să fie servit cu ulei vărsat, depozitat într-un butoi de metal prevăzut cu pompă, folosind o pâlnie unsuroasă şi adeseori ruginită... bineînţeles dacă uleiul nu se termina între timp. Aceasta şi alte situaţii sunt de neconceput în prezent. Muzeul derulează o campanie de colecţionare a amintirilor din perioada comunistă a Hunedoarei, astfel încât la final, obiectele reprezentative vor fi cuprinse într-o expoziţie”, au completat reprezentanţii Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara.

În Hunedoara dinainte de 1990, localnicii se puteau mândri cu fabricile de tricotaje şi încălţăminte, cu activitatea în combinatul siderurgic, cu Ţinutul Pădurenilor, cu Castelul Corvinilor, cu echipa Corvinul Hunedoara şi celelalte cluburi sportive din municipiu, cu frumuseţea lacului Cinciş, cu minele de fier din jurul Hunedoarei. În viitoarea expoziţie vor fi prezentate obiecte care amintesc de ele şi, susţine Sorin Tincu, va fi amenajată o încăpere în care vizitatorii se vor simţi ca şi cum s-ar fi întors în timp, în aşa-numita „epocă de aur” a Hunedoarei.


Vă recomandăm şi:

Bancul interzis de comunişti pentru care românii erau trimişi în închisoare

Bancurile considerate "de prost gust" la mijlocul anilor 1940, după instaurarea regimului comunist, au trimis o mulţime de oameni în închisoare. Rechizitoriile păstrate la Arhivele Naţionale arată cum erau oprimaţi cei care se opuneau noului sistem. chiar şi verbal.

Petru Groza şi blestemele care l-au urmărit în dragoste. De ce a fost părăsit în ziua nunţii şi cum i-a refuzat o altă domniţă cererea în căsătorie

Petru Groza a fost un personaj istoric important din Româna secolului XX. Omul politic din Deva care a ajuns în fruntea primului guvern comunist de la 1946 a avut o viaţă personală tumultoasă. Logodna cu prima sa iubire i-a fost refuzată, iar spiritul său aventuros din tinereţe i-au transformat ziua nunţii într-un eşec total. Câteva dintre aventurile amoroase ale „burghezului roşu” au fost povestite în volumul său de memorii.

Cum a trecut Hunedoara de la comunism la capitalism: cozile nesfârşite din zilele cenuşii ale anului 1990

Hunedoara era înfăţişată, în presa locală a anului 1990, încercând să se refacă după anii în care a fost nevoită să suporte sărăcia, lipsurile şi nedreptăţile din comunism. Ziarele relatau despre problemele sociale ale comunităţii, despre lipsa alimentelor şi a mărfurilor din magazine sau despre cozile din faţa acestora. Viitorul apropiat rămânea însă cenuşiu: şomajul şi prăbuşirea industriei urmau să lovească greu în economia judeţului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite