Motivul pentru care uriaşul baraj Gura Apelor din Retezat necesită supraveghere seismică permanentă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barajul Gura Apelor din Retezat. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Barajul Gura Apelor din Retezat. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Zona barajului Gura Apelor din Retezat necesită supraveghere seismică permanentă. O cercetare va determina în ce măsură cutremurele ar putea afecta amenajarea hidroenergetică.

Hidroelectrica a scos la licitaţie publică serviciile de prelucrare, interpretare şi de sinteză a datelor rezultate din înregistrările seismice la Barajul Gura Apelor, în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2020.

GALERIE FOTO CU BARAJUL GURA APELOR - RETEZAT

Probleme la poalele Retezatului. Malul stâng al Lacului Gura Apelor este afectat de alunecări de teren

Cele mai mari inundaţii din Retezat. 22 de ani de la viiturile mortale care au spulberat o colonie muncitorească


Documentaţia vizează interpretarea înregistrărilor seismice ale staţiei seismice de la Barajul Gura Apelor, prin raportarea la înregistrările de la staţiile de la Gura Zlata şi Deva şi furnizarea de informaţii despre modul în care seismele din ultimii cinci ani au acţionat asupra construcţiei barajului.

„Vor fi analizate cutremurele care s-au produs în perioada scursă de la ultima analiză a acestor date şi până la sfârşitul anului 2020, la Barajul Gura Apelor. De asemenea, se va studia efectul influenţei prezenţei acumulării asupra activităţii seismice locale (existenţa fenomenului de seismicitate indusă). Se va efectua şi depanarea, reinstalarea, calibrarea, etalonarea staţiei seismice Gura Apelor. Prin analiza cutremurelor înregistrate se va putea evalua nivelul de solicitare seismică la care a fost supus barajul în perioada de analiză. În felul acesta se va pune la dispoziţia consultanţilor Hidroelectrica SA date privind comportarea construcţiilor şi informaţii referitoare la solicitările asupra barajului rezultate în urma seismelor, în perioada exploatării”, se arată în documentaţia serviciilor scoase la licitaţie publică.

Risc de producere a seismelor

Zona barajului Gura Apelor din Retezat prezintă un risc extrem de producere a unor seisme, deşi în ultimii ani, magnitudinea lor nu a fost resimţită. În aceste condiţii, este necesară supravegherea seismică permanentă a amenajării hidroenergetice, arată Hidroelectrica, în documentaţia achiziţiei.

„Necesitatea supravegherii seismice permanente a Barajului Gura Apelor se datorează următoarelor obiective: Amplasamentul barajului Gura Apelor este situat în apropierea a trei zone cu seismicitate semnificativă: zona Câmpulung – Făgăraş – Oltenia (a doua ca activitate seismică după Vrancea), zona Banat şi zona Transilvania. Amplasamentul barajului se află sub incidenţa atât a cutremurelor normale din cele trei zone seismice menţionate, cât şi a cutremurelor intermediare vrâncene; conform recomandărilor ICOLD, riscul potenţial asociat barajului Gura Apelor Retezat este în clasa de risc extrem (36 de puncte); amenajarea hidroenergetică Gura Apelor Retezat se caracterizează de asemenea prin următoarele caracteristici tehnice deosebite: barajul este din anrocamente cu miez de argilă, având o înălţime de 168 de metri şi o lungime la coronament de 460 de metri. Capacitatea rezervorului este de 210.000.000 metri cubi. Factorul de risc asociat este extrem (maxim de punctaj = 36)”, arată documentele Hidroelectrica, publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Barajul Gura Apelor reprezintă o construcţie hidrotehnică cu caracter complex, iar conform claselor de importanţă face parte din Categoria 1. „Conform categoriilor de importanţă a lucrărilor hidroenergetice, barajul Gura Apelor face parte din categoria Baraj de importanţă excepţională (A) care necesită urmărire specială”, se arată în raportul Hidroelectrica.

Serviciile de analiză seismică a zonei Gura Apelor, împreună cu cele pentru Barajul Poiana Ruscă sunt estimate la 50.000 de lei.

Barajul Gura Apelor, inaugurat în urmă cu 35 de ani

Barajul şi lacul de acumulare din Retezat au fost amenajate cu eforturi uriaşe pe parcursul a peste un deceniu, într-o zonă extrem de capricioasă din punct de vedere geologic şi tectonic. Între anii 1975 şi 1986 au fost săpaţi aproape 50 de kilometri de tuneluri subterane în Munţii Retezat, pentru amenajarea aducţiunilor lacului de acumulare Gura Apelor. 

Barajul său are o lungime de 464 de metri şi o înălţime de 168 de metri, iar lacul său de acumulare se întinde pe circa 420 de hectare şi are o adâncime maximă de peste 160 de metri. Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh. AHE Râul Mare Retezat exploatează potenţialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kilometri pătraţi, întins pe versanţii nordici ai Munţilor Retezat şi care funcţionează ca un veritabil castel de ape.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Marea transformare a Lacului Gura Apelor. Ce secrete ascundea mega-proiectul din anii '70 care a schimbat soarta Parcului Naţional Retezat

FOTO Secretele lacurilor glaciare din Retezat. Unde se află „minunile albastre“ din inima munţilor

VIDEO Priveliştile superbe din Masivul Retezat care arată de ce românii îi spun „târâmul fermecat cu ochi albaştri”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite