Mituri despre canabis: cele mai ciudate efecte ale „ierbii” şi metoda ingenioasă prin care o consumau strămoşii noştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canabis. Foto: Wikipedia.
Canabis. Foto: Wikipedia.

Canabisul este folosit din cele mai vechi timpuri, însă rămâne o substanţă interzisă datorită efectelor sale nocive. Unele mituri despre efectele adverse ale plantei au stârnit numeroase controverse, iar oamenii de ştiinţă le-au testat veridicitatea, ajungând rareori la un consens.

Canabisul, unul dintre cele mai populare droguri ilegale din lume, a stârnit nenumărate controverse: de la întrebuinţarea sa în scopuri magice şi terapeutice de-a lungul secolelor până la proprietăţile sale medicale.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute mituri despre canabis:

Canabisul conţine THC (tetrahidrocannabinol), o substanţă psihoactivă responsabilă de cele mai grave efecte ale consumului plantei. Un mit privind „ingredientul” din cannabis se referă la faptul că el poate rămâne în corpul uman pentru mai multe zile şi chiar săptămâni. Potrivit specialiştilor, reziduurile substanţei psihoactive rămân în corp şi se depun în grăsimi, însă treptat nu mai niciun efect asupra persoanei.

Duce la pierderea memoriei?
Un alt mit despre canabis este legat de pierderile de memorie şi de reducerea inteligenţei cauzate de folosirea sa. Unii specialişti susţin că mitul este parţial adevărat, iar testele de laborator au stabilit că, într-adevăr poate cauza diminuarea memoriei pe termen scurt, însă doar în cazul persoanelor care se intoxică în urma consumului mare. O persoană care a consumat canabis va fi capabilă să îşi amintească lucruri învăţate înainte de a-l folosi, însă va avea probleme în a recepta noi informaţii atunci când se intoxică prin utilizarea canabisului, susţin specialiştii.

Cât de dăunător este canabisul
Cele mai mari controverse privind canabisul sunt legate de cât de dăunătoare este folosirea acestuia pentru organism. Oamenii de ştiinţă nu au căzut de acord, de-a lungul timpului, asupra pericolului pe care îl implică „fumarea” canabisului. Este fie privit ca având efecte devastatoare pentru sănătatea, fie recomandat pentru tratarea unor afecţiuni sau a anxietăţii. Unele studii arată că alcoolul şi tutunul sunt mai dăunătoare dect canabisul. Dependenţa de canabis este considerată nocivă.

Canabisul creează apatie şi pierderea motivaţiei, arată un alt mit, potrivit listverse.com. Rezultatele unor cercetări arată că abuzul sau intoxicaţia cu canabis poate reduce capacitatea oamenilor de a funcţiona normal, însă alte studii arată că persoanele cărora li s-a administrat canabis, pentru animite perioade, nu şi-au pierdut abilităţile.   

Canabisul duce la consumul altor droguri
Abuzul de canabis duce la consumul altor droguri, cu efecte cel puţin la fel de grave, susţin unii specialişti. Potrivit unor studii în care au fost implicaţi consumatori de heroină şi LSD, stastistic, înainte de a folosi drogurile de mare risc, o parte dintre aceştia au consumat canabis. Alţi cercetători susţin însă cu nu poate exista o legătură directă între folosirea canabisului şi dorinţa de a experimenta, droguri considerate mai periculoase.

Canabisul creează dependenţă
Unele studii arată că utilizarea acestui drog predispune la dezvoltarea diverselor comportamente dependente şi are şi multe alte consecinţe negative pe termen lung, însă riscurile nu sunt identice pentru toţi consumatorii. Cu cât consumul de canabis începe la o vârstă mai fragedă, cu atât riscurile legate de dependenţa faţă de acesta sunt mai ridicate, în ce priveşte sănătatea mintală, rezultatele în educaţie, delincvenţa şi capacitatea de a se descurca în viaţă ca adulţi, susţin unii cercetători.

Cât de veche este folosirea canabisului
Relatări despre cunoaşterea efectelor psiohoactive ale consumului de canabis datează din cele mai vechi timpuri. Chiar şi pe teritoriul ţării noastre cânepa a fost folosită din Antichitate. Potrivit istoricului Mircea Eliade, dacii şi sciţii, precum şi alte triburi tracice, cunoşteau mijlocul de a ajunge la extaz prin  fumul de cânepă, iar unii dintre preoţii lor erau numiţi „kapnobatai” sau „cei care umblă prin fum”, datorită ritualurilro lor. „În acest caz, kapnobataii ar fi dansatorii şi vrăjitorii (şamani) misieni şi geţi care întrebuinţau fumul de cânepă pentru a provoca transele extatice”, informa Mircea Eliade.

Autorii antici susţineau că tracii, în timpul ospeţelor, aruncau în foc seminţe al căror miros provoacă o veselie asemănătoare cu beţia, potrivit istoricului Ion Horaţiu Crişan. Istoricul antic Herodot menţiona modul în care sciţii foloseau sauna pentru a-şi curăţa trupurile şi oferea detalii despre băile de aburi ritualice în care era întrebuinţată cânepa. „Când sciţii luau nişte seminţe din aceastã cânepã, se ascundeau dupã nişte pânze şi le puneau pe pietre încinse, care producea un asemena fum neîntrecut în nicio baie de aburi greceascã. Sciţii, captaţi de vapori, începeau sã urle”, informa Herodot.


Vă recomandăm şi:

Povestea tragi-comică a fermierului cu cea mai mare cultură de canabis: gafa care i-a distrus recolta uriaşă şi l-a trimis în închisoare

Magistraţii l-au condamnat pe Dan Ciolac (43 de ani) la trei ani şi şase luni de închisoare, după ce anchetatorii de la DIICOT i-au descoperit ferma din munţi în care deţinea, pe aproape 1.000 de metri pătraţi, trei culturi de canabis. Cetăţeanul moldovean stabilit în judeţul Hunedoara nu a apucat să se bucure de recolta uriaşă pe care o aştepta şi din cauza datoriilor la Enel.

Drogurile i-au adus moartea turistului polonez. Tânărul aflat sub influenţa halucinogenelor s-a înjunghiat după ce a atacat şoferii unui autocar

Turistul polonez în vârstă de 30 de ani, care a atacat cu un cuţit pe cei trei şoferi ai unui autocar care transporta călători pe ruta Amsterdam – Bucureşti, şi apoi s-a sinucis, se afla sub influenţa substanţelor psihotrope, potrivit medicilor legiti care au efectuat autopsia cadavrului acestuia.

Anecdote din Antichitate despre daci: au tăiat pădurea pentru a-i speria pe romani, fumau cânepă, iar un preot s-a prefăcut mort pentru a nu fi ucis

O serie de anecdote ce datează din Antichitate i-au prezentat pe daci în roluri mai puţin obişnuite. Autorii povestirilor scurte şi amuzante relatau despre cum au reuşit dacii să le înşele vigilenţa romanilor, de ce au renunţat la vin sau de ce trăgeau cu săgeţi spre cer, în timpul furtunilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite