Misterul Sabiei de bronz de la Boiu, cel mai valoros artefact preistoric, dispărut fără urmă din muzeul Devei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabia Boiu (dreapta) este căutată de 15 ani.
Sabia Boiu (dreapta) este căutată de 15 ani.

Sabia de bronz de la Boiu, un artefact preistoric misterios, a fost furată în urmă cu 15 ani din muzeul din Deva, fără ca autorităţile să îi mai dea de urmă.

Din anul 2005, o sabie misterioasă din bronz se află pe lista obiectelor de patrimoniu date în urmărire naţională. Sabia alcătuită din trei fragmente, cu o lungime totală de 70 de centimetri, cu lama lungă în formă de lance, decorată pe partea superioară prin gravare, cu motivul dublei volute, a dispărut din colecţia Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, în condiţii misterioase. Imaginea ei şi datele sale de identificare sunt publicate pe pagina de internet a Poliţiei Române.

Artefactul este cunoscut sub numele de Sabia de la Boiu, un sat izolat de pe Valea Mureşului, aflat în vecinătatea oraşului Geoagiu, locul presupus al descoperirii sale. Condiţiile în care a sabia de bronz a ajuns la muzeul din Deva nu au fost clarificate, iar unii cercetători au susţinut că locul provenienţei acesteia ar fi fost chiar Dealul Cetăţii Devei.

Timp de aproape un secol, sabia de bronz de pe Valea Mureşului a fost păstrată în colecţia muzeului din Deva, stârnind fascinaţia cercetătorilor. A fost datată în epoca Bronzului, şi ar fi fost folosită ca armă de împuns. Sabia era o dezvoltare a pumnalului, pentru a-i da o mai mare eficacitate în luptă. Un singur pumnal descoperit pe teritoriul României, la Samşud, în zona Porţilor de fier, ar fi prezentat similarităţi cu sabia de bronz de la Boiu, afirma istoricul Ion Nestor, într-unul dintre cele mai detaliate studii asupra artefactului, realizat în 1937. Alte arme cu forma şi decoraţiunile săbiei de la Boiu ar fi fost descoperite în Dunăre, la Budapesta şi la Bratislava şi în regiunea baltică a Europei.

Artefactele vechi de circa patru milenii aveau mai multe trăsături comune: un mâner cu limbă şi placă rotunjită şi proeminentă, o lamă cu partea superioară lăţită şi cea inferioară îngustată; o lamă cu un contur şerpuit şi gravată cu linii ornamentale: o placă realizată cu un decor compus din două spirale sau cercuri concentrice alăturate, înrămate într-un cadru cu forma unei inimi.

A dispărut din podul muzeului
La sfârşitul anului 2005, clădirea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane se afla în renovare, iar Sabia de la Boiu – considerată cel mai valoros obiect preistoric din colecţia muzeului, era depozitată într-o ladă, urcată în pod, alături de alte obiecte din patrimoniul muzeului. Angajaţii muzeului au găsit spartă uşa încăperii în care se aflau piesele din inventar, au anunţat Poliţia, însă la prima vedere nu au sesizat lipsa vreunui obiect arheologic. Câteva zile mai târziu, potrivit mărturiilor din acea vreme, arheologul Cătălin Rişcuţa a observat că s-a umblat în lada în care se afla artefactul de bronz şi că acesta dispăruse. A fost anunţată din nou Poliţia, însă cercetările au fost întârziate de faptul că reprezentanţii muzeului au trebuit să facă un inventar al tuturor pieselor aflate în custodia instituţiei, al căror număr se ridica la 200.000. Până la urmă s-a constatat dispariţia piesei, însă poliţiştii nu i-au mai dat de urmă.

Trei ani mai târziu, în urma inventarierii pieselor din patrimoniul muzeului devean, conducerea muzeului a constatat că un sfert dintre piesele din colecţia de peste 450 de arme dispăruseră fără a putea fi stabilite împrejurările şi perioada furtului sau înstrăinării acestora.

În 2010, anchetatorii au efectuat o percheziţie la locuinţa preotului Octavian Rudeanu, fost şef al Direcţiei de Cultură a Judeţului Hunedoara în perioada 2001 – 2005. Au venit în căutarea unor obiecte de patrimoniu, printre care şi Sabia de bronz de la Boiu, însă artefactul nu a fost descoperit. La scurt timp, Ioan Octavian Rudeanu, vizat în dosarul furtului „Sabiei de la Boiu" pentru nerespectarea regimului bunurilor culturale de patrimoniu, a primit Neînceperea urmăririi penale.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

VIDEO Totul despre matriţa antică din Sarmizegetusa Regia: cum au ajuns grifonii şi tigrii în capitala Regatului Dac

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Închisoare pentru traficarea celui mai mare tezaur de monede dacice, furat din Sarmizegetusa Regia. Comoara de patru milioane de euro a rămas ascunsă

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

VIDEO Secretul celor 139 de Kosoni din aur găsiţi de copii într-o vizuină a fost aflat în anchetarea lui Adrian Stoicoi

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite