Misterele jafului din Castelul Corvinilor: după doi ani, suma uriaşă luată de hoţul ghinionist e tot dispărută. Amănuntul care i-a dat de gol planul perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un accident stupid a dus la prinderea hoţului care a jefuit în urmă cu doi ani Castelul Corvinilor, dar suma uriaşă pe care acesta ar fi furat-o nu a mai fost descoperită nici până în prezent.

Au trecut doi ani de la jaful de la Castelul Corvinilor, dar suma uriaşă furată din casieria monumentului istoric nu a mai fost găsită. Gabriel Gal (32 de ani), tânărul găsit vinovat pentru furt se află de doi ani în închisoare, după ce în mai 2017 a fost arestat preventiv, iar ulterior a fost condamnat la trei ani şi jumătate de detenţie şi la plata sumei de 174.382 lei către Primăria Hunedoara.

Anchetatorii au stabilit că în noaptea de 1 spre 2 mai 2017 Gal a pătruns în incinta Castelului Corvinilor unde a spart casa de bilete şi a furat cutia de carton în care se afla suma de 175.531 lei, proveniţi din vânzarea biletelor în perioada 28 aprilie 2017 – 2 mai 2017, arată anchetatorii în dosar. O cameră video montată în tavanul casieriei a înregistrat scena furtului şi l-a surprins în imagini pe tânăr.

La scurt timp după furt, Gabriel Gal s-a accidentat grav după ce a sărit de pe metereze, de la paste cinci metri. S-a târât, cu piciorul rupt, până în preajma castelului, de unde a fost preluat de o ambulanţă, chemată de un localnic, adus la spital şi operat. Asupra lui au fost găsiţi, în urma unei percheziţii în salonul de ortopedie 1.800 de lei, iar anchetatorii au stabilit că tânărul a dat unei asistente din spital alţi 4.000 de lei.

„Deşi inculpatul nu neagă că în noaptea respectivă s-a aflat în zona Castelului Corvinilor, acesta a declarat în faţa instanţei de apel că în data de 1 mai 2017 a participat la un festival organizat în Hunedoara, unde a consumat substanţe etnobotanice, că a avut o altercaţie cu nişte persoane cărora le vânduse trei telefoane mobile contra sumei de 4.300 lei, motiv pentru care a fugit, s-a urcat pe un gard, a căzut şi s-a accidentat. A mai arătat că după ce a căzut a leşinat şi când s-a trezit nu mai avea telefonul asupra lui şi nu s-a dus la spital pentru că nu putea ajunge singur acolo, astfel că s-a deplasat la o casă din apropiere şi a cerut ajutor”, se arată în dosar. Gabriel Gal a cerut achitarea, dar nu a propus nicio probă în dovedirea afirmaţiilor sale. În schimb, mai multe probe administrate de anchetatori l-au indicat ca autorul furtului, chiar dacă doar o mică parte din pagubă a fost recuperată.

Imagine indisponibilă

A ascuns banii în hanorac
Potrivit anchetatorilor, înregistrările video surprinse de camera de supraveghere din incinta casei de bilete, după lăsarea întunericului, arătau că Gabriel Gal, îmbrăcat cu un hanorac cu glugă şi pantofi sport, şi-a făcut apariţia în zona casei de bilete şi a început să forţeze geamul glisabil, împingându-l iniţial cu cotul, apoi cu ambele mâini, cu intenţia de a-l deschide. Geamul din sticlă a cedat şi s-a spart. Hoţul a înlăturat bucăţile de sticlă rămase în ramă după care s-a îndepărtat. A revenit după aproximativ 5 minute, a introdus mâna prin geamul spart pentru a deschide yala şi a intrat. Apoi cu un material textil a şters amprentele de pe yală. A luat banii din sertar şi i-a introdus în hanorac. A şters şi amprentele de pe sertar. „Apoi s-a aplecat şi, cu bucata de material, a ridicat cutia din carton în care se aflau banii proveniţi din încasări, pe care a aşezat-o pe birou şi, din interiorul acesteia a scos mai multe teancuri cu bani, precum şi cele două borderouri pentru bilete şi pentru chitanţe, introducându-le, pe rând, în hanorac, prin deschizătura de la nivelul gâtului. A închis apoi cutia, pe care a luat-o cu el, părăsind casa de bilete”, se arăta în dosar.

S-a târât până la primele case
Tânărul a plecat spre fântâna castelului şi de pe zid a sărit de la o distanţă de circa cinci metri. În cădere, a suferit o fractură la piciorul drept şi şi-a luxat glezna dreaptă. A urcat apoi pe o scară de lemn improvizată pentru ridicarea decorurilor, apoi a coborât la râul Zlaşti, traversându-l prin apă. A urcat apoi zidul de beton şi şi-a continuat deplasarea pe stradă, până la o casă din apropiere în care observase că proprietarii nu dormeau. Ajungând în faţa imobilului, Gabriel Gal a strigat la fereastră după ajutor. Un localnic a ieşit şi l-a găsit aşezat în fund pe bordură, sprijinit în mâni şi picioarele întinse înspre stradă.

hot

„Inculpatul i-a relatat martorului că a fost bătut şi lăsat în acea zonă şi că îl doare piciorul drept, astfel că nu se poate ridica de jos. I-a mai spus că nu are telefonul la el şi i-a cerut să cheme un taxi. Comanda a fost preluată de un taximetrist care ajungând în zonă l-a observat în lumina farurilor pe inculpat fără a-l putea identifica, care-i făcea semn cu mâna. S-a apropiat de acesta la o distanţă de circa cinci metri, fără a coborî din autoturism, ocazie cu care a observat că avea pantalonii uzi şi murdari astfel că a tras concluzia că era beat şi a părăsit zona fără a onora comanda, informând dispeceratul în acest sens”, se arăta în dosar. Localnicul a sunat din nou la firma de taxi, însă întâi dispecerul şi apoi, după explicaţii, un alt taximetrist a refuzat să comanda.

La spital nu mai avea hanoracul
După mai multe minute, la ora 00:42, localnicul a sunat la 112, iar un echipaj de Ambulanţă l-a preluat pe tânărul rănit şi l-a adus la spital. Acesta nu mai avea hanorcul, ci doar un tricou negru, blugi, pantofi sport, fără alte bagaje. „Personalul medical care a interacţionat cu inculpatul a afirmat că acesta avea bani asupra sa. O asistentă a precizat că a primit de la inculpat suma de 4.000 lei spre păstrare, bani pe care i-a introdus într-un plic ce urma să-i fie remis inculpatului după operaţie. Ulterior, inculpatul a fost operat la picior”, se arăta în dosar. Asupra lui, în urma percheziţiei efectuată în salonul de Ortopedie, au fost găsiţi 1.800 lei, în bancnote de 100 lei.
Între timp, în dimineaţa de 2 mai, în jurul orei 5:30, agentul de pază a constatat spargerea. I s-a făcut rău şi a început să îi curgă sânge din nas. Agentul de pază declarase că de la închiderea Castelului Corvinilor şi până în jurul orei 3:30 nu coborâse în zona casei de bilete, iar din locul unde se afla nu putea observa ce s-a petrecut jos.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Castelul Corvinilor, extrem de degradat. Când începe restaurarea monumentului şi care sunt cele mai afectate camere

De câte ori a ars Castelul Corvinilor în istoria sa de şase secole. Marile incendii care au devastat cetatea medievală

Secretul Castelului Corvinilor. Experţii au aflat de unde provine uimitoarea rezistenţă a cetăţii vechi de şase secole


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite