Mircea Nistor, locul V în topul celor mai îndrăgiți profesori din județul Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor de fizică, astrofizică și informatică la Colegiul Naţional de Informatică Traian Lalescu, Mircea Nistor are “în spate”peste 25 de ani de experință la catedră. A reușit să fie printre cei mai iubiți profesori din județ prin modul său original de predare și prin tenacitatea cu care încearcă să-i atragă pe elevi în laborator.

Este autor de manuale şi are o metodă de predare originală: tot ce se învaţă în clasă trebuie neapărat experimentat în laborator. Astfel, de zece ani, ziua de sâmbătă şi-o rezervă special pentru a lucra cu elevii la şcoală. “Este, de fapt, un fel de cerc de ştiinţe, unde copiii vin de drag, convinşi că pot deveni adevăraţi inventatori, într-o bună zi. De multe ori vin la cerc câte 25 de copii. Lucrează cu toţii împreună, învăţând unii de la alţii. Rezultatele se văd: de la fiecare concurs naţional unde şi-au prezentat aceste proiecte, copiii s-au întors cu premii peste premii”, explică profesorul hunedoren.
Deviza cu care profesorul Mircea Mistor își încurajează elevii este că “Un proiect nu e terminat niciodată, decât atunci când îl abandonezi”. Ideea de a crea acest laborator de inventică, în care se folosesc numai materiale reciclabile, i-a venit în urmă cu mulți ani când a realizat că nu sunt bani pentru a achiziționa piese noi. “Nu avem aproape nimic. Circa 99 % din materialele pe care le folosim sunt reciclabile: fotocopiatoare, aspiratoare, casetofoane, computere. Am vrut să le arăt copiilor că absolut tot se poate recupera, că există valoare şi acolo unde un ochi obişnuit nu o vede. O spun oarecum cu mândrie, pentru că este cumva caracteristic stilului nostru”, spune Nistor. Printre inovaţiile realizate de elevi, se numără: testerul de baterii - inexistent pe piaţa de consum, ci numai la marile companii producătoare, automobilul solar, braţul robotic cu balon de nisip, care ridică greutăţi prin acţionarea lui cu telecomandă dar şi un motor cu ardere internă. Și părinţii elevilor au participat la lecţiile interactive alături de copii. „Noi nu am avut atâtea echipamente la dispoziţie pentru experimente, în liceu. Fiul meu, Emanuel, a primit premiul I la un concurs de chimie, la faza naţională, şi e fascinat de ceea ce învaţă aici sâmbăta. Sunt foarte mândră de el", a declarat Fănica Păcurar, mama a doi dintre elevii şcolii de sâmbătă. De curând, profesorul Mircea Nistor, alături de alți dascăli de la Colegiul “Traian Lalescu” au reușit să finanțeze cu bani europeni un proiect numit „O şansă europeană pentru copiii români". “Beneficiarii sunt 60 de elevi hunedoreni care provin din familii defavorizate şi a căror evoluţie va fi urmărită, pe parcursul celor trei ani, nu doar de profesorii care desfăşoară ateliere de chimie, fizică, biologie şi informatică, ci şi de o echipă alcătuită din asistent social şi psiholog", spune Adriana Ionescu, coordonatorul proiectului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite