Mircea Moloţ scapă de acuzaţia de abuz în serviciu. DNA a clasat dosarul penal, din 2015, al fostului şef al CJ Hunedoara

Mircea Moloţ scapă de acuzaţia de abuz în serviciu. DNA a clasat dosarul penal, din 2015, al fostului şef al CJ Hunedoara

Mircea Moloţ. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Din 2015, Mircea Moloţ a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care a fost acuzat că a dispus acordarea ilegală unor sume importante de bani mai multor primării din judeţ, din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

În luna mai 2015, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial lba Iulia l-au pus sub învinuire pe Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu. Acesta a fost acuzat că în 2014 a dispus, în calitate de preşedinte al Consiliulu Judeţean Hunedoara, acordarea nelegală a unor sume de bani mai multor primării, fără ca acestea să fie în situaţie de extremă dificultate.

„În fapt s-a reţinut că în cursul anului 2013, deputatul Carmen Hărău şi preşedintele Consiliului Judeţean hunedoara, Mircea Moloţ, au purtat o discuţie în biroul preşedintelui Consiliului Judţean Hunedoara, imediat după ce s-a efectuat o rectificare a bugetului României, în urma căreia judeţului Hunedoara i s-a alocat suma de 9,5 miloane de lei. Carnen Hărău i-a solicitat lui Mircea Moloţ să direcţioneze 500.000 de lei către Primăria Municipiului Hunedoara, menţionând că primăria are datorii către firmele administrate de soţul dânsei, arătând în acelaşi timp că această sumă de bani, în urma rectificării, fiind obţinută ca urmare a eforturilor sale în cadrul comisiei de Buget Finanţe. Întrucât alocarea bugetară avea ca destinaţie anumite programe de dezvoltare locală, iar Municipiul  Hunedoara nu avea în desfăşurare un asemenea program nu s-a putut aloca această sumă. În urma demersurilor efectuate de către Carmen Hărău, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a iniţiat o hotărâre de Consiliu Judeţean prin care se aloca suma de 500.000 lei Primăriei Municipiului Hunedoara din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean, cu ocazia rectificării bugetare efectuată în luna octombrie 2014. Banii au fost daţi prin justifica acordarea sprijinului financiar din fondul de rezervă la dispoziţia Consiliului Judeţean Hunedoara”, se arată în dosar.

Ordonanţă de clasare

Consliul Judeţean Hunedoara a aprobat proiectul iniţiat de Mircea Moloţ, prin care au fost alocaţi 1.237.000 de lei din fondul de rezervă pus la dispoziţia CJ Hunedoara mai multor primării, inclusiv municipiului Hunedoara, care a primit 500.000 de lei. Funcţionarii au fost acuzaţi că nu au verificat condiţiile prevăzute de lege când au analizat cererile primăriilor de a primi bani din fondul de rezervă şi nu le-au cerut documente justificative care să dovedească situaţia de extremă dificultate sau de calamitate care ar fi stat la baza cererilor. În 2 septembrie 2019, procurorii DNA au decis clasarea cauzei faţă de Mircea Moloţ, pentru abuz în serviciu, precum şi faţă de funcţionarii Daniel Dan, Amalia Băbuţ, Luminiţa Vasiliu, acuzaţi de infracţiuni legate de abuzul în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu. „Atâta timp cât legiuitorul nu a definit în mod obiectiv situaţia de extremă dificultate, aprecierea acesteia de către destinatar are un character subiectiv astfel cum reţine Curtea Constituţională a României…”, se arată în ordonanţa de clasare a dosarului.

Mircea Moloţ, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara în perioada 2004 – 2014, a fost reţinut în 9 decembrie 2014 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - ST Alba Iulia, înainte de turul al doilea al alegerilor prezindenţiale, într-un alt dosar penal în care a fost acuzat de infracţiuni de corupţie. A petrecut o zi în arest, apoi a fost trimis în arest la domiciliu şi, până în toamna anului 2015, a fost anchetat fiind sub control judiciar. Dosarul de corupţie în care a fost reţinut în 2014 nu a fost finalizat de procurori până în prezent. Din acest dosar, a fost disjunsă cauza cu privire la folosirea nelegală a fondului de rezervă pus la dispoziţia CJ Hunedoara. La sfârşitul anului 2014, Moloţ a fost suspendat din funcţia de şef al CJ Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Mircea Moloţ despre percheziţiile DNA la Consiliul Judeţean Hunedoara şi în locuinţa sa: „Mă aştept la orice”

Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Hunedoara şi la locuinţa lui Mircea Moloţ, într-o anchetă de corupţie

Mircea Moloţ a fost trimis în arest la domiciliu. Tiberiu Balint şi ceilalţi trei inculpaţi au primit decizii similare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: