VIDEO Activiştii de mediu au urcat pe acoperişul Minvest din Deva. Protestează  faţă de proiectele miniere cu cianură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii au urcat pe acoperişul MINVEST din Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Protestatarii au urcat pe acoperişul MINVEST din Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Nouă tineri au urcat în această dimineaţă pe sediul Minvest Deva, pentru a protesta faţă de exploatările miniere care vor avea loc în Munţii Apuseni şi faţă de explorările demarate în zona localităţii Deva. Activiştii au arborat două bannere cu mesaje împotriva proiectelor miniere.

Nouă activişti de mediu au urcat în această dimineaţă pe clădirea Minvest din Deva, pentru a protesta faţă de viitoarele proiecte miniere desfăşurate în zonă. După ce au urcat pe scara de incendiu a clădirii, protestatarii au arborat de pe sediul Minvest două bannere imense.

Pe unul dintre ele au scris „Mineritul cu cianuri înseamnă moarte”, iar pe al doilea banner au afişat un mesaj mobilizator pentru cei care sunt împotriva exploatărilor miniere.

„Suntem aici pentru a atrage atenţia locuitorilor Devei că proiectele de minerit care se propun în judeţul Hunedoara sunt foarte distructive. Mai ales Deva va fi afectată de mai multe astfel de proiecte, cum este cel de la Certej şi cel care se preconizează la Deva. Am văzut că deja au loc operaţiuni de forare în acest oraş şi cred că locuitorii Devei ar trebui să aibă un cuvânt de spus, dacă această regiune se va dezvolta prin minerit cu cianurare sau se va dezvolta durabil prin orice altă activitate economică”, a spus Tudor Brădăţan, activist de mediu.

Reprezentanţii Minvest au reclamat Poliţiei faptul că protestatarii au urcat ilegal pe clădire şi, de asemenea, prin gestul lor şi-au pus siguranţa în pericol.

DEVA: Protest la Minvest, împotriva proiectelor miniere

Jandarmii şi poliţiştii au fost chemaţi de conducerea Minvest pentru a-i determina pe protestatari să coboare de pe clădire. „Pe acoperişul Minvest au urcat şi doi ofiţeri negociatori din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, după ce în această dimineaţă am primit sesizarea despre grupul de tineri care a urcat pe sediul clădirii. Aceaştia dialoghează cu protestatarii pentru a-i face să coboare de pe acoperiş”, a declarat căpitanul Nicolae Răducu, de la IJJ Hunedoara.

Vă recomandăm şi:

minvest protest foto daniel guta

European Goldfields forează după zăcăminte de minereuri complexe în Deva. Ce ascund vechile exploatări

European Goldifields, achiziţionată în 2011 de corporaţia canadiană Eldorado Gold, a demarat explorarea perimetrului minier la marginea Devei. Locul ales pentru primele foraje este o pădure, situată în apropierea ultimelor case de pe strada Aurel Vlaicu, dar şi a unei vechi exploatări miniere. Un specialist în minerit susţine că în împrejurimile Devei au existat zăcăminte de uraniu.

minvest protest foto daniel guta

Aur sau cianură? Ce aduce exploatarea minieră de la Certej locuitorilor din zonă

Viitoarea exploatare auriferă de la Certej a împărţit locuitorii comunei hunedorene în două tabere. De o parte se află cei care îşi doresc deschiderea exploatării cât mai repede, pentru că înseamnă locuri de muncă şi venituri la bugetul unei localităţi sărăcite după închiderea vechilor mine. Rezistenţa se află în minoritate, dar nu tace când este vorba de efectele cianurilor.

Agonia mineritului: Termocentrala Mintia importa cărbune de 80 de milioane de dolari, în timp ce minerii îşi pierdeau locurile de muncă

Situaţia disperată în care au ajuns minerii din Valea Jiului poate fi pusă pe seama unor măsuri de neînţeles pentru cei care lucrează în această zonă, luate de şefii termocentralei Mintia, inclusă în prezent în Complexul Energetic Hunedoara. Aceştia au preferat să importe cărbune de zeci de milioane de euro, în loc să îl aducă din Vale. Importurile au fost oprite abia în primăvara acestui an.

Minerii blocaţi în subteran, de teamă că îşi vor pierde locurile de muncă, au oprit  acţiunile de protest

Angajaţii minelor Paroşeni, Petrila şi Uricani din Valea Jiului au renunţat la acţiunile de protest. Decizia a fost luată după ce şefii Societăţii Naţionale de închideri de Mine din Valea Jiului şi liderii de sindicate le-au prezentat minerilor blocaţi de joi în subteran contractele de livrare a cărbunelui, încheiate cu Complexul Energetic Hunedoara.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite