Minerii din Valea Jiului au ocupat curtea Complexului Energetic Hunedoara. Proteste de amploare în Petroşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii protestează în faţa sediului CEH. FOTO: Daniel Guţă. ARHIVĂ.
Minerii protestează în faţa sediului CEH. FOTO: Daniel Guţă. ARHIVĂ.

Circa 300 de mineri de la exploatările miniere Lonea şi Vulcan au ocupat de la primele ore ale dimineţii curtea Complexului Energetic Hunedoara, din Petroşani. Oamenii sunt nemulţumiţi, în principal, de faptul că nu au primit tichetele de masă acordate pe lângă salariu, dar şi de situaţia companiei.

Protestele din Valea Jiului au început miercuri seara, când circa 100 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea au refuzat să intre în subteran. Oamenii au protestat în faţa minei, apoi s-au îndreptat pe jos, pe un traseu de circa opt kilometri, spre Complexul Energetic Hunedoara, unde au continuat acţiunea de protest.

Motivul principal îl reprezintă neacordarea la timp a tichetelor de masă, pe care minerii trebuiau să le primească până miercuri. Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, spune că tichetele se vor distribui luni şi acest lucru le-a fost adus la cunoştinţă şi angajaţilor de la Mina Lonea.

“Minciuna, aroganţa şi nepăsarea directorilor numiţi politic în 2012 şi mai apoi au trimis din nou minerii în stradă! De data aceasta motivul principal îl reprezintă nu salariile ci siguranţa locurilor de muncă!”, a transmis liderul sindical Petre Nica.

Proteste reluate de dimineaţă

În această dimineaţă, protestele din faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara au continuat. Alţi peste 100 de mineri de la Lonea şi peste 60 de ortaci de la Mina Vulcan, dar şi angajaţi ai Exploatării Miniere Lupeni, li s-au alăturat colegilor lor.

Minerii din Vulcan s-au blocat aproximativ două ore în subteran după terminarea lucrului. Au ieşit în jurul orei 8.10 la suprafaţă. Acum suntem la discuţii, să vedem ce se va întâmpla”, a declarat Ioan Ciubotaru, liderul minerilor de la Vulcan. Oamenii care s-au strâns în curtea CEH au cerut demisia întregii conduceri a companiei, pe care o acuză de incompetenţă.

Protestele din Valea Jiului au loc cu câteva zile înainte de data de 15 decembrie, termenul până la care reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara trebuie să prezinte un program realist de eficientizare şi reorganizare a CEH.


Vă recomandăm şi:

Complexul Energetic Hunedoara va importa 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a lansat procedurile de achiziţie publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional, în condiţiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru sezonul rece.

FOTO Valea Jiului la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cum a uimit ţinutul „aurului negru“ un celebru geolog englez

Valea Jiului şi Petroşani se arătau călătorilor din secolul al XIX-lea ca locuri sălbatice şi bogate în minerale, unde peste decenii aveau să se amestece vechii stăpâni ai ţinutului care se ocupau cu păstoritul şi „barabele“ – străinii veniţi şi stabiliţi apoi în vale pentru a-şi câştiga existenţa în minele de cărbune. David Ansted, un geolog englez care călătorise în anii 1860 în Valea Jiului, anticipa prosperitatea zonei carbonifere.

Telegondolă, cinema 3D şi aqualand, în oraşul extremelor de la polul sărăciei

Vulcan, unul dintre municipiile cele mai sărace ale judeţului Hunedoara, a reuşit în ultimii ani să atragă investiţii de lux, estimate la peste 15 milioane de euro. Ultima dintre ele este un parc acvatic, care va fi construit cu fonduri de la Uniunea Europeană.

FOTO Valea Jiului refuză să-şi amintească Mineriada din iunie 1990

Evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 au lăsat urme adânci în Valea Jiului. La 24 de ani de la cele mai sângeroase mişcări de protest ale minerilor, mulţi dintre foştii ortaci nu vor să mai audă de eticheta de “oi negre” ale societăţii.

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului        

Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii          

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite