Minerii din Lonea au protestat la intrarea şut şi au ameninţat că se vor bloca în subteran, dacă nu li se achită restanţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de angajaţi din Exploatarea minieră Lonea au protestat astăzi, înainte de a intra în mină, nemulţumiţi că nu au intrat în posesia primelor de vacanţă, pe care conducerea Complexului Energetic Hunedoara a convenit să le acorde minerilor. Oamenii au ameninşat că se vor bloca în subteran, vineri, dacă problemele nu le vor fi rezolvate.

Liderii de sindicat din Exploatarea Minieră Lonea au dat tonul unui protest care ameninţă să se extindă în următoarele zile. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu au mai obţinut primele de vacanţă promise de conducerea Complexului Energetic Hunedoara.

Zeci de mineri au protestat astăzi, înaint de a intra în subteran, iar de vineri, potrivit liderilor de sindicat, dacă problemele nu le vor fi rezolvate, se vor bloca în subteran.

“Nu am primit prima de vacanţă, doar promisiuni. Mai nou domnul director general ne promite, tot aşa verbal, că astăzi, că mâine, că ne va intra o parte din prima de vacanţă pe luna iulie, spun ei, dar nimic concret, nimic scris, nimic palpabil. Suntem hotărâţi să nu dăm înapoi până nu ne vom primi drepturile din contractul colectiv de muncă. E un fel de protest de avertisment pentru ceea ce urmează mâine. Azi intrăm în subteran, dar aşteptăm să vedem pe carduri prima noastră de vacanţă, inclusiv pe luna octombrie”, a declarant liderul de sindicat Vasile Păduraru, de la mina Lonea.

Minerii au declarat că îl aşteptau pe Victor Ponta, venit astăzi în judeţul Hunedoara, să vină şi în Valea Jiului, însă premierul nu a ajuns în vale.

Fiecare miner avea de primit suma de 500 de lei brut, drept restanţe financiare pentru ultimele patru luni, iar potrivit conducerii CEH acestea vor fi achitate în două tranşe, până la finalul săptămânii viitoare.


Vă recomandăm şi:

Complexul Energetic Hunedoara va importa 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a lansat procedurile de achiziţie publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional, în condiţiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru sezonul rece.

FOTO Valea Jiului la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cum a uimit ţinutul „aurului negru“ un celebru geolog englez

Valea Jiului şi Petroşani se arătau călătorilor din secolul al XIX-lea ca locuri sălbatice şi bogate în minerale, unde peste decenii aveau să se amestece vechii stăpâni ai ţinutului care se ocupau cu păstoritul şi „barabele“ – străinii veniţi şi stabiliţi apoi în vale pentru a-şi câştiga existenţa în minele de cărbune. David Ansted, un geolog englez care călătorise în anii 1860 în Valea Jiului, anticipa prosperitatea zonei carbonifere.

Telegondolă, cinema 3D şi aqualand, în oraşul extremelor de la polul sărăciei

Vulcan, unul dintre municipiile cele mai sărace ale judeţului Hunedoara, a reuşit în ultimii ani să atragă investiţii de lux, estimate la peste 15 milioane de euro. Ultima dintre ele este un parc acvatic, care va fi construit cu fonduri de la Uniunea Europeană.

FOTO Valea Jiului refuză să-şi amintească Mineriada din iunie 1990

Evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 au lăsat urme adânci în Valea Jiului. La 24 de ani de la cele mai sângeroase mişcări de protest ale minerilor, mulţi dintre foştii ortaci nu vor să mai audă de eticheta de “oi negre” ale societăţii.

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului        

Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii          

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite