Minerii blocaţi în subteran, de teamă că îşi vor pierde locurile de muncă, au oprit  acţiunile de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii minelor Paroşeni, Petrila şi Uricani din Valea Jiului au renunţat la acţiunile de protest. Decizia a fost luată după ce şefii Societăţii Naţionale de închideri de Mine din Valea Jiului şi liderii de sindicate le-au prezentat minerilor blocaţi de joi în subteran contractele de livrare a cărbunelui, încheiate cu Complexul Energetic Hunedoara.

Cei peste 400 de mineri de la Paroşeni, intraţi vineri în greva foamei şi blocaţi în subteran au renunţat la proteste. Şi ceilalalţi 700 de ortaci de la celelalte exploatări miniere (Petrila şi Uricani) le-au urmat exemplu. Minerii au obţinut asigurarea că , până la sfârşitul acestui an, cărbunele pe care îl scot din subteran are cumpărător.

Şi-au salvat locurile de muncă
”Le-am prezentat colegilor mei un contract de livrare de cărbune încheiat pentru perioada 19 iulie – 31 decembrie 2013, pe o cantitate de 220.000 de tone cărbune. Pentru această lună preţul este de 57 lei/Gcal, urmând ca preţurile pe luna viitoare să fie stabilite în baza unui algoritm, prevăzut în acest contract. Părerea mea este că e un lucru bun şi asigură o continuitate a activităţii de extracţie până la sfârşitul anului”, a declarat preşedintele Sindicatului ”Huila”, al minelor neviabile, Laszlo Domokos.  

Deşi reprezentanţii minelor aflate în programul de închidere etapizat pe următorii cinci ani şi cei ai Complexului Energetic Hunedoara nu au stabilit preţul la care va fi preluată huila, acesta va asigura fondul de salarii necesar pentru funcţionarea exploatărilor.

Sunt mulţumiţi de rezultatul negocierilor

”Este un contract corect pentru Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Este un preţ bun, care ne va asigura funcţionarea până la sfârşitul anului. Eu sper să avem o mai bună comunicare cu Complexul Energetic şi drept dovadă, din această seară vom livra primele 1.000 de tone spre termocentralele Paroşeni şi Mintia”, a spus Aurel Anghel, noul şef al SNÎMVJ.

Protestele minerilor au început în dimineaţa zilei de joi, când cei 200 de angajaţi intraţi în subteranele minei Paroşeni, în schimbul unu, au refuzat să iasă din mină.

Nemulţumirea oamenilor a fost legată de neînţelegerile dintre conducerea Complexului Energetic Hunedoara şi conducerea Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor din Valea Jiului: în timp ce pentru huila din minele neviabile CEH oferă 43 de lei pe gigacalorie, administratorii minelor vor păstrarea preţului de 69 de lei pe gigacalorie.

Mai mult, în afara disputelor legate de preţ, minerilor li s-a spus că CEH nu mai poate primi huila, pentru că nu are unde să o depoziteze: atât termocentrala din Paroşeni, cât şi cea din Mintia, ambele intrate în CEH, au silozurile pline.

Minele au rămas cu cărbunele nelivrat, iar angajaţii lor se tem că dacă nu mai au unde să dea cărbunele extras vor rămâne fără locuri de muncă în scurt timp. Circa 2.400 de oameni mai lucrează în exploatările din Paroşeni, Petrila şi Uricani.

De ce minerii s-au considerat nedreptăţiţi:

Situaţia disperată în care au ajuns minerii din Valea Jiului poate fi pusă pe seama unor măsuri de neînţeles pentru cei care lucrează în această zonă, luate de şefii termocentralei Mintia, inclusă în prezent în Complexul Energetic Hunedoara. Aceştia au preferat să importe cărbune de zeci de milioane de euro, în loc să îl aducă din Vale. Importurile au fost oprite abia în primăvara acestui an.  În 2011 şi 2012, termocentrala din Mintia, acum parte a Complexului Energetic Hunedoara, a efectuat importuri de cărbune de peste 500.000 de tone, de la companii miniere din Ungaria şi Elveţia. În 2011, termocentrala a cumpărat 55.000 de tone de cărbune din Elveţia şi Ungaria, iar în 2012 termocentrala a achiziţionat 470.000 de tone de carbune din Elveţia şi Ungaria. Preţul plătit a fost de circa 80 de milioane de dolari.


Termocentrala şi-a umplut silozurile cu cărbune de import, iar reprezentanţii societăţilor miniere din Valea Jiului şi ai sindicatelor miniere s-au plâns că din această cauză termocentrala nu mai poate achiziţiona cărbune din Valea Jiului.

Citiţi pe larg despre situaţia minelor neviabile şi despre protestele minerilor:

Agonia mineritului: Termocentrala Mintia importa cărbune de 80 de milioane de dolari, în timp ce minerii îşi pierdeau locurile de muncă

Proteste în Valea Jiului: minerii s-au blocat în subteran. Sunt revoltaţi că le este refuzat cărbunele la preţul cerut

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite