Metodele odioase de tortură aplicate de Securitate românilor din Apuseni. Cum erau „convinşi” să renunţe la aurul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SURSA: montreal.mfa.gov.
SURSA: montreal.mfa.gov.

Securitatea apele la metode extreme pentru a-i face pe românii din ţinutul aurului să renunţe la bunurile lor de valoare, arătă documente secrete ale CIA, din anii 1950.

În primii ani ai regimului comunist, sute de kilograme de aur erau extrase lunar din minele din Munţii Apuseni. Aurul era un bun extrem de preţios, iar Securitatea făcea tot posibilul pentru a-i determina pe localnicii care deţin aur să îl cedeze autorităţilor. Românii bănuiţi de contrabandă primeau ani grei de închisoare, iar oamenii supectaţi că ascund aur şi bijuterii erau aduşi la Securitate şi torturaţi.

„Abrud este un oraş aurifer unde deţinuţii sunt folosiţi ca în mine împreună cu muncitorii obişnuiţi. Între 50 şi 60 de prizonieri sunt aduşi zilnic la Abrud sub suspiciunea că posedă valuă, aur şi bijuterii în România sau în afara ţării. Aici ei sunt aduşi la Securitate pentru a fi interogaţi. Şa Securitate ei sunt lăsaţi într-o sală mare în care li se ordonă să stea cu faţa la perete. Uneori sunt ţinuţi în această poziţie pentru două sau trei zile, dacă nu dezvăluie unde le sunt ascunse bunurile. Dacă nu mărturisesc, sunt ameninţaţi cu camerele de „îngheţare”. Acestea sunt celule unde prizonierii sunt supuşi frigului până când mărturisesc. Cei care leşină în timp ce stau în picioare sunt stropiţi cu apă  şi atunci când îşi revin, începe o nouă interogare. La Abrud, nimeni nu este bătut”, se arăta într-o notă secretă din 1952, a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a Statelor Unite ale Americii.

Informatorii serviciilor secrete americane ofereau detalii despre soarta românilor care rezistau presiunilor Securităţii din Abrud. „Puţinii oameni care nu cedează sunt trimişi la Securitate în Bucureşti, care are o reputaţie pentru tratamentul sever aplicat suspecţilor. Procesele sunt conduse de un maior, Iosif, un fost şef al Securităţii din Oradea. Iosif îi informa pe deţinuţi că negările lor sunt o pierdere de timp şi că nu vor fi eliberaţi până nu vor da bunurile de valoare. Majoritatea persoanelor interogate în acest mod sunt oameni suspectaţi că au deţinut bijuterii şi valută. Cei mai mulţi mărturisesc şi predau bunurile”, se arăta în nota secretă din 27 martie 1952.

Aurul trimis în URSS

Minele din zona Bradului şi Abrudurului aduceau zeci de kilograme de aur în fiecare lună, dar producţia scăzuse o dată cu instaurarea regimului comunist, controlat de sovietici. Potrivit unor documente de arhivă, direcţiunea era acuzată că depunea toate eforturile ca producţia să nu se mărească, nemaifiind exploatate filoanele cele mai bogate în aur. Au avut loc epurări, însă, menţionau reprezentanţii Legiunii de Jandami, în notele informative, membrii din conducerea minelor au fost doar mutaţi pe alte posturi, la alte exploatări. La rândul lor, miile de mineri ce lucrau în exploatările aurifere din Munţii Metaliferi erau neumlţumiţi de salariile mici şi de faptul că direcţiunea minelor a decis tăierea unor beneficii, afirmând, potrivit notelor informative păstrate la arhive, că „la 40 de ani, cei care lucrează în fundul pământului, vor fi şterşi de pe această lume, din cauza minei”.

Uniunea Sovietică era marele beneficiar din acei ani al bogăţiei subsolurilor României. „Întreaga producţie de metale preţioase din România, în jur de două tone de aur şi opt tone de argint anual, este după cum se pretinde, trimisă în Uniunea Sovietică. Se crede că aurul românesc acoperă, în parte, cheltuielile cu operaţiunile de spionaj şi propagandă ale Cominformului în ţările occidentale”, raporta CIA, în nota din 31 mai 1951, desecretizată ulterior. Minele de aur şi argint amintite în raportul CIA se aflau în zona Baia Mare şi a Munţilor Apuseni. „Noua companie Sovrommetal solicită minerilor să muncească 12 ore pe zi, în loc de opt. În septembrie 1950, mai mult de 2.000 de ţărani din zonele miniere au fost recrutaţi forţat pentru a munci în exploatări”, arăta raportul CIA.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturii terifiante despre opresiunea din comunism: pastorul închis doi ani în morga închisorii, chiaburul mort în temniţă după ce a înjurat partidul

Filmul crimelor comise de Armata Roşie în România după 23 august: femei împuşcate în cap sau călcate cu camionul de sovietici, execuţii mafiote, violuri

Bancul interzis de comunişti pentru care românii erau trimişi în închisoare

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite