Meserie de viitor: un tânăr din Hunedoara s-a făcut „pro gamer“. Ziua învaţă să fie asistent medical, iar seara câştigă bani jucând jocuri pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Croitoru este unul dintre cei mai buni jucători de Hearthstone. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Laurenţiu Croitoru este unul dintre cei mai buni jucători de Hearthstone. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Laurenţiu Croitoru (21 de ani) a reuşit să îşi transforme pasiunea pentru jocurile on-line într-o meserie. Tânărul asistent sanitar din Hunedoara este „gamer” profesionist în industria jocurilor on-line, iar zilele de antrenament şi nopţile petrecute în faţa calculatorului îi aduc venituri importante.

„Pro gamerul” Laurenţiu Croitoru are 21 de ani şi se pregăteşte să concureze pentru un loc la facultatea de medicină. Este deocamdată student la o şcoală postliceală de asistenţi sanitari şi îşi împarte timpul liber în ore de studii, întâlniri cu prietenii şi locul său neconvenţional de muncă. În fiecare zi, tânărul petrece între patru şi şase ore în faţa calculatorului conectat la Internet pe reţeaua jocului său favorit, Hearthstone, iar în weekend se dedică aproape în totalitate acestui „sport”.

Laurenţiu face parte dintr-o echipă de jucători profesionişti de sporturi electronice, Nextplease!, şi se antrenează intens pentru a fi cât mai performant. În ultimii ani, numărul „pro-gamerilor” (oameni care şi-au transformat pasiunea pentru jocuri într-o meserie) şi al pasionaţilor de jocuri on-line a explodat în România. Jocuri ca League of Legends, StarCraft, Dota, Warcraft şi Hearthstone adună în faţa calculatoarelor sute de mii de adolescenţi şi tineri din ţară.

Bani din jocuri
După şase ani de când şi-a făcut intrarea în lumea jocurilor digitale, Laurenţiu Croitoru a devenit unul dintre cei mai buni în comunitatea din care face parte. „Jucătorii consacraţi de jocuri on-line din România pot ajunge la venituri de mii de euro pe lună, din concursuri, sponsorizări şi chiar salarii, venituri care înseamnă bani sau echipamente hardware şi IT. În Occident şi în Asia, tinerii care şi-au transformat pasiunea pentru jocurile electronice într-o meserie şi reuşesc să obţină premii la turnee importante pot avea câştiguri de sute de mii de euro. La turneul mondial de Hearthstone, spre exemplu, premiile acordate anul trecut au ajuns la 250.000 de dolari. Totuşi, marea majoritate a jucătorilor din on-line nu obţin bani, ci îşi satisfac doar pasiunea pentru sporturile electronice”, spune Laurenţiu.

Turnee urmărite de milioane de oameni
Tânărul din Hunedoara a fost comentator la mai multe turnee de sporturi electronice şi membru al unei echipe internaţionale de gameri. Apoi a descoperit jocul digital de cărţi Hearthstone, o platformă complexă care în lume are peste trei milioane de membri. În sportul virtual, pro-gamer-ul Laurenţiu şi-a luat numele „Saintlawrence”, a devenit gamer de top şi are proprii fani, la care se adaugă suporterii echipei din care face parte. „Turneele se joacă în sistem eliminatoriu, cele mai multe fiind on-line. Când au loc competiţii în direct, în Sala Polivalentă spre exemplu, sute de mii de oameni urmăresc transmisiunile turneelor pe Internet, iar sălile în care au loc concursurile sunt de multe ori arhipline”, povesteşte hunedoreanul.

Sportivii din faţa calculatorului
Tânărul este uimit de amploarea pe care a luat-o fenomenul jocurilor digitale şi îi compară pe practicanţii lor cu atleţi. „Sunt nişte atleţi mai sedentari”, spune Laurenţiu Croitoru.

„Cheia performanţei în jocurile electronice este să te antrenezi cât mai mult. Practicarea lor implică unele sacrificii. Unul dintre ele sunt nopţile pierdute în faţa calculatorului, care aduc oboseală şi stress. Apoi sunt problemele de alimentaţie, pentru că dedicându-te ore întregi acestor jocuri, fie uiţi să mănânci, fie nu mai ai timp decât pentru mâncare de tip fast-food. Jocurile on-line creează o dependenţă, însă una plăcută, iar eu le-aş recomanda oricui, măcar ca hobby. Dezvoltă intelectul şi capacitatea noastră de a interacţiona cu oameni din culturi diferite. Iar ca părinte, decât să îţi vezi copilul de 17 ani adus în comă alcoolică acasă din cine ştie ce bar, mai bine îl laşi în faţa calculatorului, unde se poate juca împreună cu prietenii din întreaga lume”, crede Laurenţiu.

laurentiu croitoru

Hunedoreanul este convins că în viitorul apropiat industria jocurilor on-line va căpăta o amploare şi mai mare în România, chiar dacă ţara noastră nu se poate compara la acest capitol cu Occidentul. Numărul jucătorilor profesionişti de jocuri digitale este în continuă creştere, iar companiile mari din IT, auto sau industria alimentară par tot mai interesate să îşi asocieze numele cu echipele de pro gameri.


Vă recomandăm şi:

Elevul care a inventat ochelarii revoluţionari pentru nevăzători

Un adolescent de 17 ani din Deva îşi doreşte să le vină în ajutor nevăzătorilor din întreaga lume cu un dispozitiv care are toate şansele să înlocuiească bastonul alb şi câinii de sprijin. Invenţia lui Cristian Dragomir a ajuns pe locul I la o competiţie de inventică susţinută de gigantul Microsoft.

VIDEO Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă a fost premiantul hunedorenilor

Zeci de oameni au venit în această dimineaţă în Piaţa Victoriei din municipiul Deva pentru a-l întâlni pe Corneliu Birtok Băneasă, un tânăr inventator din Deva, ale căror inovaţii în domeniul auto au fost premiate în întreaga lume.

Premiantul săptămânii: Raul Oaida, tânărul care a impresionat lumea cu proiectele sale ingenioase

Raul Oaida (20 de ani) a construit un motor cu reacţie adaptabil pentru biciclete şi o maşină din piese Lego, propulsată cu ajutorul unui sistem bazat pe folosirea aerului comprimat. Este un tânăr energic şi inventiv, iar iniţiatorii campaniei „Premianţii fără premii” vor să îi răsplătească ingeniozitatea şi performanţele, printr-un gest simbolic.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite