Medicii oncologi din Deva sunt la limita rezistenţei, din cauza lipsei de personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean din Deva se confruntă de un an şi jumătate cu probleme mari de personal. Din aprilie 2013, când doctoriţele Elisaveta Mezo şi Alina Maura Popa au fost puse sub acuzare în dosarul reţetelor decontate ilegal în numele bolnavilor de cancer, cei peste 600 de pacienţi au fost îngrijiţi de doar doi medici, însă unul dintre aceştia s-a aflat pentru câteva luni în concediu de maternitate.

Din primăvara anului trecut, pacienţii Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean din Deva au fost, pentru mai multe luni în grija unui singur doctor, Tiberiu Rugea.

Ulterior, o colegă a medicului oncolog a revenit din concediul de maternitate, astfel că numărul medicilor din secţie a ajuns la doi. Oncologia din Deva pierduse însă doi medici, arestaţi preventiv în aprilie 2013 şi apoi puşi sub acuzare pentru fraude cu reţete medicale pentru bolnavii de canncer. Medicii oncologi Elisaveta Mezo şi Alina Popa au stat trei luni în arest preventiv fiind acuzaţi că au eliberat în fals sute de reţete medicale, în numele unor bolnavi de cancer aflaţi în îngrijirea lor: Reţete erau decontate ilegal de farmacişti, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, iar sumele obţinute, de ordinul miilor de lei pentru câte o reţetă, erau împărţite între membrii grupării.

Conducerea spitalului devean le-a suspendat pe doctoriţele Elisaveta Mezo şi Alina Popa şi a scos un post de medic oncolog la concurs. Nimeni nu s-a arătat interesat până în prezent de ofertă, astfel că medicii rămaşi pe secţie sunt nevoiţi să facă faţă zilnic lipsei de personal.

Doi în loc de patru

“Suntem acum doi medici în Deva, dar este, cum să spun, la limita rezistenţei noastre. Am avea nevoie de unul sau cel mai bine doi medici, să putem să avem o activitate cât de cât civilizată. Adică pacienţii să nu aştepte foarte mult şi să facem tot ceea ce putem pentru ei”, spune Tiberiu Rugea, şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, citat de zhd.ro.

Potrivit acestuia, fiecare dintre cei doi medici oncologi consultă şi tratează circa 50 de pacienţi zilnic. „Avem aceste trei fonturi de activitate pe care trebuie să le acoperim zilnic. Unul este policlinica, unde avem în jur de 20 de pacienţi, avem tratamentele citostatice în formă de spitalizare de zi unde pe fiecare medic este undeva între 15 şi mai rar 20 de bolnavi şi avem 30 de paturi în total pe secţie, unde sunt pacienţii cu spitalizare continuă. Adică ar fi 15 paturi per medic”, a spus Tiberiu Rugea.


Vă recomandăm şi:

Doi medici oncologi în închisoare şi unul în concediu: cine se mai ocupă de bolnavii de cancer din Spitalul Deva?

Tiberiu Rugea a rămas singurul medic de pe secţia de oncologie a Spitalului Judeţean Hunedoara din Deva. Două dintre colegele sale, doctoriţele Elisaveta Mezo şi Alina Popa, se află în închisoare de două luni, pentru infracţiuni grave în dauna bolnavilor de cancer. Astăzi, instanţa Curţii de Apel Alba Iulia a prelungit mandatele de arestare preventivă emise pe numele celor două hunedorence, cu încă 30 de zile.

Tatiana Făgădar a rămas fără maşina de lux estimată la 100.000 de euro şi fără funcţia de conducere în partid

După ce a fost arestată preventiv în dosarul de crimă organizată al „mafiei halatelor albe”, Tatiana Făgădar Vasilescu şi-a pierdut funcţia pe care o deţinea în conducerea filialei din Hunedoara a Partidului Conservator. Totodată, procurorii au dispus confiscarea autoturismului Porsche Cayenne, pe care aceasta îl deţinea.

PORTRET: Tiberiu Rugea dă cele mai crude verdicte

Medicul oncolog Tiberiu Rugea are misiunea ingrată de a da diagnosticele pe care nimeni nu şi-ar dori să le audă vreodată.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite