Mărturii bizare despre cei mai depravaţi împăraţi romani: omul care a condus Roma travestit în prostituată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi împăraţi ai Romei Antice au rămas în istorie prin faptele lor detestabile, marcate de setea de sânge şi desfrâuri.

Nenumărate relatări ale autorilor antici au zugrăvit viaţa împăraţilor romani în culori sumbre. Iată câteva dintre mărturiile ciudate:

Împăratul gladiator care ucide animale şi oameni din distracţie

Lucius Aurelius Commodus (161-192 e.n.) s-a numărat printre împăraţii detestaţi ai Romei. Era pasionat de lupte de gladiatori şi de înfruntările cu animale sălbatice şi intra deseori în arenă pentru a ucide. Se credea întruparea legendarului Hercule şi a zeului Mercur, potrivit istoricilor antici.

„De multe ori a ucis în faţa publicului un număr mare de oameni şi animale. Singur, cu mâinile sale, a măcelărit cinci hipopotami şi doi elefanţi în două zile succesive. A ucis de asemenea, rinoceri, tigrii şi leoparzi”, scria istoricul latin Dio Cassius. Acelaşi autor relata că împăratul ucisese într-o singură zi 100 de urşi aduşi în arenă. Animalele au fost împărţite în patru grupuri, mânate în faţa locului în care se afla Commodus, care trăgea asupra lor cu arcul. Un gladiator i-a adus moartea, în toamna anului 192, în timpul spectacolelor. Iniţial, i-a fost pusă otravă în mâncare, însă faptul că bea mult vin şi petrecea mult timp la băi, cantitatea de otravă administrată nu i-a fost fatală. A vomitat alimentele otrăvite. La scurt timp, însă, un atlet pe nume Narcissus l-a sugrumat în timp ce făcea baie, scria Dio Cassius.

Eliogabal – împăratul prostituată
Eliogabal (203 - 212) a urcat pe tron la vârsta de 14 ani, iar istoricii susţin că la scurt timp s-a dedat celor mai sordide fantezii şi dorinţe. Se credea zeu şi a înfiinţat un cult al său, Sol Invictus, obligându-şi supuşii să îl venereze. De asemenea, orgaiza sacrifii de coopii aduşi din întreaga peninsulă. Îşi luase mai multe soţii, printre care şi preoteasă a zeiţei Vesta, însă avea o pasiune ciudată. Se travestea şi se prostitua cu bărbaţi în bordelurile Romei, purtând haine femeieşti şi fardându-se.

„Obişnuia să îşi folosească trupul pentru a face şi a permite multe lucruri ciudate, pe care nimeni nu putea îndura să spună sau să le audă. Dar cele imposibil de ascuns sunt următoarele: mergea în taverne noaptea, purtând o perucă şi aici îşi vindea trupul ca o prostituată. Frecventa adesea bordelurile, de unde scotea afară prostituatele pentru a le lua locul: în cele din urmă a amenajat o cameră în palat unde comitea indecenţele, întotdeauna stând gol în pragul uşii, în timp ce cu voce moală îşi chema curtenii. Erau, desigur, mulţi oameni care erau instruiţi să îşi joace rolul de amanţi”, scria Dio Cassius. Ar fi mărturisit şefului gărzilor sale că îşi dorea să fie castrat şi l-a întrebat care era metoda cea mai dureroasă: tăierea, zdrobirea sau arderea organului sexual pe cărbuni încinşi, adăugau istoricii antici. Eliogabal a murit decapitat, la vârsta de 18 ani, de soldaţii săi, iar numele său a fost şters din registrele Romei.

Cât de crud era Domiţian
Domiţian, împăratul roman înfrânt de Decebal, a condus Imperiul la sfârşitul primului secol după Hristos şi a fost acuzat de persecuţii în masă ale creştinilor şi evreilor. A fost acuzat, de asemenea, că ar fi executat numeroşi politicieni şi oameni proeminenţi ai Romei.

„Cruzimea lui sălbatică a fost nu numai excesivă, ci şi plină de viclenie şi brutală. Îi invita pe supuşii săi în dormitoarele sale înainte să-i crucifice, îi aşeza lângă el, îşi împărţea cu ei cina şi avea relaţii homosexuale cu ei”, îl descria istoricul Suetonius. Alţi autori susţin că Domiţian a cerut ca oamenii să-l venereze ca Dominus et Deus (Domn şi Mântuitor). Dădea frecvent spectacole magnifice şi costisitoare, în amfiteatrele şi circurile din Roma. „Era excesiv de depravat. Îşi numea relaţii sexuale lupte în pat şi le considera exerciţii. Îşi depila concubinele cu mâinile sale şi apela la prostituate comune”, scria Suetonius. Prin jocurile sale, în care erau aduşi să lupte gladiatori şi animale sălbatice, unele sfârşite în masacre, încerca să îşi atragă popularitatea în rândul oamenilor. Domiţian a sfârşit înjunghiat în urma unui complot la palat. Astrologii îl alarmaseră că va fi ţinta unui atentat şi, aşteptând-şi clipa fatală, devenea tot mai îngrijorat. Palatul său a fost dotat cu podele strălucitoare pentru a  putea vedea reflecţia celor care ar fi încercat să se apropie de el cu gânduri de moarte. Romanii au privit moartea sa cu indiferenţă.

Desfrâurile din Insula Capri
Tiberius a domnit la începutul primului secol şi a rămas în istorie ca un împărat dedicat unei vieţi luxoase şi mai puţin conducerii Romei. „Retrăgându-se în insula Capri, s-a dedat plăceriilor pentru orgiile secrete. Echipe de stricaţi de ambele sexe, selectaţi ca experţi ai sexului deviant şi al perversiunilor, aveau relaţii sexuale în faţa lui în grupuri, pentru a-l aţâţa. Camerele sale au fost mobilate cu cele mai lascive picturi şi sculpturi, precum şi cu o bibliotecă erotică, în cazul în care vreun invitat ar avea nevoie de o ilustrare a ceea ce i se cerea. Apoi, în pădurile şi livezile din Capri a aranjat nai multe colţuri de venerare unde băieţii şi fetele se deghizau în Pani şi nimfe şi prestau servicii. Oamenii numeau deschis acest loc insula bătrânei capre. Şi-a căpătat o reputaţie pentru depravările sale grosolane despre care oricărui om i-ar fi greu să vorbească sau să creadă. De exemplu, antrena copii mici, cărora le spunea peştişori să se târacă în faţa coapselor sale în timp ce înota şi să se dedea perversiunilor. Făcea acelaşi lucru cu copii neînţărcaţi”, afirma istoricul Suetonius.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Obiceiurile perverse ale popoarelor antice dispărute: femeile care făceau sex în grup în faţa soţilor şi tribul în care bărbaţii îşi tatuau organele sexuale

Metodele odioase de tortură folosite de romani: oameni îndesaţi în trupul măgarilor, fecioare violate de gladiatori, şobolani „dresaţi” să devoreze victimele

Agatârşii, tribul misterios al Daciei în care nevestele erau împărţite frăţeşte. Bărbaţii se împodobeau cu aur, îşi tatuau chipul şi mădularele


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite