Mărturia sfâşietoare a unui pompier, după cel mai cumplit accident: „Voi ţine minte cât trăiesc chipul fetiţei ce murise cu mâna încleştată pe ursuleţul ei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Cristian Rusu. FOTO: ISU Hunedoara.
Alexandru Cristian Rusu. FOTO: ISU Hunedoara.

Alexandru Cristian Rusu, unul dintre cei mai experimentaţi pompieri hunedoreni, a participat alături de colegii săi la salvarea victimelor din nenumărate accidente rutiere deosebit de grave. În cariera sa de peste două decenii, specialistul în descarcerare a reuşit adesea să smulgă din ghearele morţii trupurile celor aflaţi în autoturismele distruse. El a oferit o mărturie preţioasă despre clipele dramatice ale vieţii de pompier.

De peste două decenii, Alexandru Cristian Rusu este pompier, iar în prezent este membru al echipajului de Descarcerare din Deva, unul dintre cele mai apreciate din ţară. Pompierul din Deva a oferit o mărturie emoţionantă despre cea mai dificilă misiune din cariera sa: un accident soldat cu şapte morţi dintre care şase erau copii, petrecut pe Drumul Naţional 7.

„Era într-o duminică, din vara anului 2001, când a sunat alarma. Eu făceam parte din nou înfiinţatul echipaj de descarcerare de la Detaşamentul din Deva, de altfel singurul din acea vreme din judeţul Hunedoara, care a pornit şi s-a deplasat rapid spre locul unui accident, în care a fost implicat un autocar plin cu elevi. Când am ajuns la locul intervenţiei, pe DN 7, în localitatea Burjuc, ceea ce am văzut a depăşit cele mai sumbre aşteptări ale noastre. Într-un autocar, care s-a izbit de un cap de pod şi apoi de copacii de pe marginea drumului, zeci de oameni urlau de durere şi groază. Practic, autocarul nu mai avea partea din faţă şi partea din dreapta ca şi cum o lamă uriaşă l-ar fi retezat. Am început să scoatem victimele rând pe rând. Copiii aveau răni cumplite. Eu şi colegii mei am lucrat ore întregi să scoatem victimele care fie erau prinse sub scaune fie sub tabla autocarului. Bilanţul accidentului a fost oribil: 7 morţi, dintre care 6 au fost copii, 14 răniţi grav, toţi elevi şi 16 răniţi mai uşor. În total: 7 decedaţi şi 30 de răniţi”, îşi aminteşte pompierul.

Destinul frânt al fetei de 14 ani
Alexandru Rusu a povestit despre momentul critic din timpul intervenţiei sale. „O să ţin minte cât trăiesc chipul unei fetiţe blonde pe care am scos-o din autocar. Nu cred că avea mai mult de 14 ani. Ţinea strâns la piept un ursuleţ de pluş şi am avut senzaţia că încă mai are viaţă în ea. Când a preluat-o medicul, a evaluat-o şi a declarat-o decedată, i-am cerut de două ori să se asigure că este aşa. Părea că este încă în viaţă şi ţine strâns jucăria, însă, fetiţa murise cu mâna încleştată pe ursuleţul ei de pluş”, îşi aminteşte pompierul.

alexandru rusu

A fost desemnat pompierul anului

În anul 2012, Alexandru Cristian Rusu a fost desemnat Pompierul anului în judeţul Hunedoara, în urma mai multor operaţiuni de salvare încheiate cu succes. Una dintre acestea a fost scoaterea din fântână a unui bărbat, peste care s-a surpat un perete, în timp ce lucra la săparea ei. Victima nu mai credea că va supravieţui. „Am realizat rapid dispozitivul de salvare, m-am pregătit şi cu ajutorul colegilor am coborât în fântână, pană la aproximativ 10 metri. Pe fundul fântânii se afla un bărbat care era aproape total îngropat. Mai rămăseseră afară doar capul şi o mână. Când am ajuns lângă el a deschis ochii şi într-o stare de semiconştienţă mi-a zis: „Nu o să mai ies de aici. Dă-mi o ţigară. Vreau să fumez o ţigară. O să fumăm împreună o ţigară când ajungem sus” – i-am spus. Am îndepărtat, cât de repede mi-a permis spaţiul îngust de pe fundul puţului, pietrele şi pământul care îl acopereau, l-am asigurat şi l-am adus, cu ajutorul colegilor, la lumină”, a povestit Cristian Rusu.

Alexandru Cristian Rusu şi-a început meseria de pompier în anul 1991, după ce a fost înrolat în armată şi repartizat la Unitate de Pompieri din Deva. Prima intervenţie dificilă la care a participat a fost scoaterea unui decedat, dintr-o locuinţă mistuită de flăcări. Incendiul care a curmat viaţa bărbatului a pornit de la o ţigară uitată. „Am înţeles cât de vulnerabili suntem şi cât de atenţi trebuie să fim, atât noi salvatorii în timpul serviciului, cât şi în viata de zi cu zi. După prima victimă văzută la incendiu am început să percep şi să apreciez altfel viaţa”, a relatat Cristian Rusu.

isu

Descracerarea cu toporul şi ranga
Până la înfiinţarea echipajului specializat în descarcerare, pompierii foloseau toporul şi ranga pentru a debloca victimele prinse între fiarele maşinilor distruse. Misiunile sunt la fel de dificile şi în prezent, chiar dacă instalaţiile folosite la descarcerare sunt mult mai performante. „În unele cazuri, oamenii implicaţi în accidente, când intru după ei în maşini, mă iau în braţe şi îmi spun “Să nu mă laşi.  - Nu te las. Dacă am venit, plecăm împreună de aici – este răspunsul meu”. Alţii când încerc să le eliberez membrele prinse sub bord mă lovesc cu pumnii. Dar îi înţeleg, sunt oameni care suferă şi nu se pot controla”, a relatat pompierul. Meseria de pompier este frumoasă pentru că poţi ajuta omul atunci când are el mai mare nevoie, mai spune Cristian Rusu. „Este un sentiment deosebit să te îndrepţi spre un loc din care toţi vor să fugă şi să faci asta nu pentru că eşti inconştient, ci pentru că îţi pasă de ceilalţi şi ştii cum să gestionezi acel eveniment periculos, pentru că te-ai pregătit mental şi fizic. Performanţa aceasta nu poate fi atinsă, însă, decât lucrând în echipă. În meseria asta lucrul în echipă este cheia, este totul, iar unui pompier trebuie să-i placă să-şi ajute semenii”, a adaugat pompierul.


Vă recomandăm şi:

O fetiţă de şase ani a fost găsită înecată într-un canal. Copila se află între viaţă şi moarte, în timp ce părinţii ei erau în stare avansată de ebrietate

O copilă de şase ani a ajuns în stare critică la spital, după ce s-ar fi prăbuşit într-un canal de drenaj din zona lacului de acumulare de la marginea Haţegului. A fost scoasă din apă de un trecător şi transportată la spital, de unde va fi adusă cu un elicopter la clinica din Târgu Mureş.

Pericol pe râul Strei: trei copii şi tatăl lor au rămas blocaţi pe o insulă, în mijlocul torenţilor, după deversarea barajului

Pompierii au salvat patru persoane care au rămas blocate pe o insuliţă, în mijlocul râului Strei, după ce nivelul apei a crescut brusc, în urma deversării barajului.

Drama neştiută a elevei care s-a sinucis, după ce a postat mesajul de adio pe Facebook: „Las doar mister în urma mea“

Cu două zile înainte de a fi găsită moartă, Artemis B., o adolescentă în vârstă de 18 ani, din Petrila, a publicat o imagine selfie pe Facebook, în care şi-a blurat chipul, adăugând un mesaj ciudat: „Las doar mister în urma mea“. Tânăra s-a spânzurat într-o pădure de la marginea oraşului, fără ca nimeni dintre apropaţi să-şi poată explica gestul fatal.

Chitaristul rock Mihai Muntean se află în comă şi are nevoie de ajutor, în urma accidentului de motocicletă din Deva

Starea de sănătatea a lui Mihai Muntean, compozitor şi chitarist al unei formaţii de hard rock din Deva a rămas critică, în urma accidentului de motocicletă în care a fost implicat în urmă cu o săptămână, într-o intersecţie din centrul Devei. Prietenii artistului au deschis un cont bancar pentru a-i veni în sprijin.

FOTO Scene cumplite în centrul Petrilei: un tânăr a murit la capătul unei curse de viteză. Un pasager al maşinii se zbate între viaţă şi moarte

Un tânăr de 26 de ani a murit la capătul unei curse infernale pe străzile din Petrila. Maşina în care se mai afla un tânăr de 23 de ani a izbit violent un utilaj de la Salubritate. Şoferul a murit pe loc, iar pasagerul este în stare gravă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite