Maratonistul Dunării va fi cetăţean de onoare al judeţului. Avram Iancu a înotat 2.860 de kilometri în fluviu, în 89 de zile

Maratonistul Dunării va fi cetăţean de onoare al judeţului. Avram Iancu a înotat 2.860 de kilometri în fluviu, în 89 de zile

Avram Iancu pe Dunăre, la Budapesta.

Consiliul Judeţean Hunedoara a propus acordarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara lui Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani care a parcurs îot 2.860 de kilometri pe Dunăre, de la izvoare la vărsarea fluviului în Marea Neagră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cursa de aproape 3.000 de kilometri pe Dunăre, fluviu străbătut înot de la izvoarele din Munţii Pădurea Neagră, până la Kilometrul Zero de la Braţul Sulina, îi va aduce lui Avram Iancu titlul de cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara. Consiliul Judeţean Hunedoara a propus acordarea acestui titlu bibliotecarului în vârstă de 41 de ani, din Petroşani, proiectul urmând să fie aprobat joi, în şedinţa reprezentanţilor instituţiei.

Iancu Avram este născut la 18 februarie 1976 la Petroşani, este bibliotecar şi practică sportul de la vârsta de 10 ani. A devenit primul român care s-a încumetat să traverseze înot Canalul Mânecii, fără întrerupere şi fără costum de neopren, în 2016.

Inspirat de cărţile lui Jules Verne

În 16 septembrie, după 89 de zile, a reuşit traversarea înot a Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, de la un capăt la celălalt, fără costum de neopren. A pornit în aventura sa în 21 iunie, motivat de o carte scrisă de Jules Verne.

„În calitate de bibliotecar, mergând pe urmele acestui personaj (personajul principal din romanul Pilotul de pe Dunăre a lui Jules Verne), într-un mod mult mai greu, doresc să atrag atenţia asupra lecturii cărţilor care, iată, pot schimba vieţi, pot scrie şi rescrie poveşti care se pot transforma, la rândul lor în… romane. Mândria noastră naţională: o izvorî Dunărea din Germania, o străbate ea 10 ţări şi 4 capitale însă nu trebuie să uităm un lucru: peste 1.000 de km din totalul celor 2860, se află pe teritoriul României. Să nu uităm că la noi se varsă Dunărea, printr-o Deltă unică în lume. Eu sunt mândru de asta? Tu nu? Să redescoperim frumuseţile patriei noastre şi să le facem de cunoscut lumii întregi. Să reamintim faptul că trebuie ca toate ţările riverane Dunării să păstreze curat acest ecosistem fascinant al Deltei“, scria Avram Iancu.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Românul Avram Iancu în faţa performanţei uimitoare. A ajuns la finalul cursei de aproape 3.000 de kilometri de înot pe Dunăre

Avram Iancu a parcurs sâmbătă, înot ultimii 25 de kilometri din traseul de aproape 3.000 de kilometri, de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Bibliotecarul din Petroşani şi-a început maratonul fluvial în urmă cu trei luni.

Bibliotecarul Avram Iancu a devenit primul român care a traversat înot, fără costum de protecţie, Canalul Mânecii

Avram Iancu, un bibliotecar în vârstă de 40 de ani, din Petroşani, este primul român care a traversat Canalul Mânecii fără costum de neopren, performanţa realizată în noaptea de luni spre marţi fiind omologată de Channel Swimming Association. A avut nevoie de patru încercări pentru a obţine performanţa dorită.

FOTO Avram Iancu a fost primit ca un erou de români. Mesajul emoţionant al maratonistului de pe Dunăre

Peste 1.000 de oameni l-au întâmpinat pe Avram Iancu, pe malul Dunării, la intrarea în România. Bibliotecarul din Petroşani care şi-a propus să traverseze înot fluviul, de la izvoare la deltă, a parcurs două treimi din traseu, în aproape două luni de la data când a pornit în aventura vieţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările