Manualele şcolare pline de greşeli care au făcut praf istoria românilor. Ce învaţă elevii despre daci: vasul uriaş Decebalus per Scorilo - o cupă de şampanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au fost uitate de pe lista siturilor UNESCO, în manualul şcolar. FOTO: Aurora Peţan.
Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au fost uitate de pe lista siturilor UNESCO, în manualul şcolar. FOTO: Aurora Peţan.

O mulţime de greşeli sunt prezentate în manualele şi caietele de studiu, de istorie, din clasa a IV-a. Cetăţile dacice au fost uitate de pe harta siturilor UNESCO, iar numele triburilor antice au fost „pocite”.

Un manual de istorie dedicat elevilor de clasa a IV-a şi caietul de aplicaţii care îl însoţeşte au stârnit o mulţime de controverse, prin greşelile făcute de autori.

În manualul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, care poate fi găsit în librării şi poate fi comandat on-line, este prezentată harta siturilor UNESCO din România, de pe care au fost uitate însă cele şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. În schimb, este trecută Mănăstirea Putna, care nu se numără printre bisericile aflate în patrimoniul mondial.

„Siturile UNESCO din România. Lipsesc tocmai Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Manualul de istorie pentru clasa a IV-a, autoare: Cleopatra Mihăilescu şi Tudora Piţilă”, a remarcat arheologul Aurora Peţan, care a prezentat harta greşită din manualul şcolar. Un val de reacţii a stârnit postarea ei.

„Harta asta este o inepţie! Suceava este plasată pe râul Siret, Sighişoara este plasată pe Târnava Mică, mănăstirile Moldoviţa, Humor şi Voroneţ pe valea Bistriţei, iar bisericile de lemn sunt toate in exteriorul Maramureşului istoric, ca să enumăr o parte din orori; n-ar trebui să mire pe cineva că aşezările dacice sunt o necunoscută pentru autoarea hărţii! Patetic”, a fost una dintre remarcile făcute de cei care au comentat imaginea hărţii din manual.

cetati dacice

Caietul de aplicaţii, plin de greşeli

Greşeli şi exprimări care au stârnit amuzamentul şi indignarea oamenilor au fost remarcate şi în caietul de aplicaţii de istorie, pentru elevii de clasa a IV-a. Este prezentată „Harta Daciei înainte de cucerirea romană, în jurul anului 100 d. Hr.”, pe care sunt trecute însă aşezările înfinţate de romani, amestecate cu câteva cetăţi dacice, iar numele unor triburi din regiunile învecinate (Scordisci) este scris greşit. „Dacă lipseau cetăţile dacice din harta anterioară, iată că le găsim aici. Tot clasa a IV-a, tot două doamne, Delia Boieru şi Valentina Nap”, scrie Aurora Peţan.

cetati
cetati

Controverse a stârnit şi felul în care este prezentată, în caietul de studii, descoperirea fragmentelor unui vas cu inscripţia „Decebalus per Scorilo”, pe care autoarele manualului îl compară cu o cupă de şampanie. „La Sarmizegetusa s-a descoperit un vas uriaş devenit celebru, de forma unei cupe de şampanie, fără picior, care poartă ştampila răsturnată, în limba dacilor, cu alfabet latin, Decebalus per Scorilo”, informează caietul de studiu. În realitate, au fost descoperite doar rămăşiţele unui vas cu formă şi dimensiuni nemaiîntâlnite, de un metru şi cu un diametru asemănător, şi care probabil era unul de cult, nu de şampanie.

cetati dacice
cetati dacice

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretul unui celebru artefact din Sarmizegetusa Regia: vasul cu inscripţia Decebalus per Scorilo, descoperit într-un fost palat al capitalei dacilor

Cele 10 secrete ale Sarmizegetusei Regia: cum a fost cucerită şi distrusă de romani, ce înseamnă Decebalvs per Scorilo şi misterele sanctuarelor solare

Secretele fabuloasei descoperiri din Sarmizegetusa Regia: ce conţinea trusa medicală folosită de daci în chirurgie

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite