Management militar şi la spitalul din Deva. Tătaru: „Nu există circuite, iar dacă există nu sunt respectate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, miercuri, că a instalat manager militar la spitalul din Deva. Oficialul a spus că situaţia este dificilă, dar nu ca cea de la Suceava. ”Nu există circuite, iar cele care există nu sunt respectate”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, miercuri, la ieşirea din sediul Prefecturii Hunedoara, că a decis instalarea unui management miliar la spitalul din Deva.

„Nu este încă situaţia de la Suceava, am avut un management care nu a făcut faţă. Am instalat un management militar. La spitalul din Deva nu există circuite. Trebuie să vedem ce se întâmplă cu personalul din spital. În acest moment vom testa tot ce înseamnă personal medical. Va fi un regim seminstituţionalizat. Personalul medical va merge la hotel, după ce va ieşi din schimb. Vom avea o discuţie cu fosta echipă. În 3 – 4 săptămâni vom putea reveni la management civil. Deva rămâne Spital Covid. Nu pot spune că cineva şi-a făcut treaba”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a explicat că personalul medical va fi testat. 

„În acest moment vom testa tot ce înseamnă personal medical, cei valizi vor  efectua activitatea medicală în măsura în care vor accepta acest lucru, dar într-un regim de semi- instituţionalizare. Cei care vor lucra în spital vor merge în hoteluri, vor reveni a doua zi dimineaţa să facă munca pentru care sunt pregătiţi. Cei care  nu vor accepta, nu ne putem permite să îi reintroducem în spital, venind din oraş, acelaşi virus. În condiţiile în care avem personal medical care a fost pozitiv şi a fost testat şi prima şi a doua oară negativ, va putea veni la serviciu şi de la domiciliu, având în vedere că ei au imunitatea făcută şi nu mai pot transmite”, a mai spus Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a spus că va vizita spitalul pentru a vedea care sunt condiţiile din unitatea spitalicească şi va discuta cu fosta echipă care trebuie ”să facă o predare - primire care va fi strict interimară pentru managementul militar impus“. 

Nelu Tătaru a precizat că managementul militar va fi păstrat pentru 3-4 săptămâni. Spitalul Judeţean de Urgenţă va rămâne unitate medicală „Covid”, a mai spus acesta. „Sunt 111 pacienţi din care 85 sunt confirmaţi Covid. Recomandarea mea este să nu se interneze alţi pacienţi, este o Unitate de Primiri Urgenţe care funcţionează, Aceasta va investiga, va diagnostica şi va dirija către spitale non- covid, patologie non - covid. Trebuie să ne gândim că există şi patologie non - covid mai multă decât patologie covid şi atunci trebuie să avem grijă de ambele categorii. Nu putem evalua dacă un pacient este urgenţă sau nu, până nu consultăm. Deci trebuie să fire înţeles foarte clar, toţi pacienţii vor fi consultaţi”, a  mai declarat ministrul Sănătăţii. 

Doi manageri au plecat într-o săptămână

Marţi, Silviu Didilescu, numit manager al SJU Deva în urmă cu o săptămână, şi dr. Claudiu Antal, directorul medical al instituţiei, şi-au depus demisiile. Cei doi au fost numiţi de prefectul Vasilică Potecă la conducerea unităţii medicale după ce fostul manager interimar dr. Daniela Roşca a fost suspendată din funcţie, printr-un ordin al prefectului.

„În urma demisiilor prezentate de managerul SJU Deva, Silviu Didilescu şi de directorul medical, dr. Claudiu Antal, noua conducere va fi nominalizată de Ministerul Sănătăţii”, a informat, marţi, Lucian Morogan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Judeţului Hunedoara.

Deciziile celor doi au avut loc în contextul în care reprezentanţii sindicatului medicilor din SJU Deva au trimis o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, în care au acuzat conducerea unităţii medicale de abuzuri şi au avertizat că dacă situaţia prezentată persistă medicii vor refuza categoric prezentarea la muncă. Angajaţii au susţinut că au fost înştiinţaţi de conducere că sunt obligaţi să muncească timp de 14 zile, fără organizarea legală a timpului de muncă şi a celui de odihnă.

„Angajaţilor închişi în spital le este interzis să primească obiecte de uz personal din exteriorul spitalului, inclusiv tratament medical prescris pentru afecţiunile cronice ale unora dintre aceştia, fără a le fi asigurate din alte surse. Mergând pe modelul descris mai sus, conducerea SJU Deva încearcă prin presiuni şi ameninţări cu deschiderea unor dosare penale, aducerea de personal la muncă din exterior, pentru perioade consecutive obligatorii de câte 14 zile, fără a se consemna acest lucru prin înscrisuri, cu interzicerea neîntemeiată a părăsirii incintei spitalului în acest interval de timp, precum şi fără organizarea legală a timpului de muncă şi de odihnă. Practic, personalul angajat este obligat să muncească până la epuizare, continuu, fiind fără pauză la dispoziţia pacienţilor internaţi şi a celor care se internează în unitatea sanitară în continuare, deşi există personal suficient care aşteaptă să se dispună revenirea la un program legal de muncă”, se arată în scrisoarea deschisă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva se află în carantină, după ce mai mulţi medici, asistente şi infirmiere s-au infectat cu noul coronavirus.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Scrisoarea de revoltă a medicilor de la Spitalul Deva: „Oamenii sunt obligaţi să muncească până la epuziare”

Rezultatele testelor Covid pentru medicii şi asistentele Spitalului Hunedoara sunt încurajatoare

Coronavirus, situaţia la zi în judeţul Hunedoara. Deva a fost nominalizată ca focar de infecţie

Spitalul Judeţean şi-a umplut depozitele cu saci pentru cadavre. Materialele au costat peste 70.000 de lei

Toate cadrele medicale de la ATI Orăştie şi-au depus demisiile: „Suntem trimişi la moarte cu mâinile goale”

Scandal în jurul demiterii şefei Spitalului Judeţean Deva. Prefectul: „Totul s-a făcut la voia întâmplării”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite