Magia naturii pe o baltă plină de gunoaie. Familie de lebede din iaz, „adoptată” de localnici VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii hrănesc lebedele. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Localnicii hrănesc lebedele. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O baltă aflată în vecinătatea râului Strei a devenit „casă” pentru un cuplu de lebede, iar localnicii le-au „adoptat” repede. Păsările au devenit deja o atracţie a locului.

Râul Strei izvorăşte din Munţii Şureanu, nu departe de Sarmizegetusa Regia, şi curge pe o distanţă de 90 de kilometri, prin Ţara Haţegului, până la vârsarea în Râul Mureş.

GALERIE FOTO CU BALTA LEBEDELOR

O ciută a fost sfâşiată de câini, lângă o stână din vecinătatea oraşului Simeria

Podul verde al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a ajuns ecoductul pentru animale, la doi ani de la construcţie VIDEO

Adăpost de animale controlat de Poliţie. Administratorii au primit o amendă consistentă

Al doilea lup omorât de maşini la Bretea Română, în doar o lună. Cadavrul, găsit pe marginea DN 66

În Strei, numit Sargeţia în Antichitate, regele Decebal şi-ar fi îngropat comorile uriaşe de aur, multe dintre ele descoperite de romani, altele scoase la iveală în secolul al XVI-lea. Comorile actuale ale râului sunt fauna bogată în peşti şi păsări sălbatice. Odată cu sosirea primăverii apele, iazurile, canalele şi lacurile de acumulare de pe traseul inferior al Streiului se animă de mulţimea de păsări care cuibăresc în ascunzişurile acestora.

Noua casă pentru lebede

În apropiere de Călan, o baltă lăsată neîngrijită în ultimii ani, pe care localnicii au împânzit-o cu gunoaie a devenit „casă” pentru un cuplu de lebede. 

Vedetele iazului, ocupat şi de alte specii de păsări sălbatice, au sosit aici în urmă cu vreo lună, spun oamenii din zonă, şi au început să îşi clădească un cuib din stufăriş, într-un loc ferit din mijlocul apei. Femela a depus câteva ouă, pe care le cloceşte în cea mai mare parte a timpului, în timp ce „soţul” ei îi apără teritoriul de intruşi şi îi aduce mâncare. Noua familie atrage zilnic o mulţime de localnici în jurul bălţii. 

„Am venit să le arăt copiilor lebedele şi să le aducem pâine şi pufuleţi. Femela iese rar din trestie pentru a veni la mal, însă masculul este prietenos. Atunci când vede că aruncăm pâinea fărâminţată în apă pluteşte spre noi şi se hrăneşte cu ea. De vreo două săptămâni venim aici aproape în fiecare zi să le vedem. În curând vor avea pui”, spune Maria, o tânără din Călan.


Una dintre lebede. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

balta lebedelor hunedoara foto daniel guta adevarul

Erau sufocate de gunoaie

Tone de gunoaie s-au adunat în ultimii ani în jurul bălţii din vecinătatea Streiului şi abia de câteva zile, în urma apelurilor unor localnici, o parte din ele a fost adunată. 

„Vedeam lebedele atât de frumoase, plutind în apele înconjurate de mizerie. Nici acum nu este curăţenie, iar cu cât ajung mai mulţi oameni aici, cu atât balta va fi mai poluată, iar lebedele vor fi în mai mare pericol”, crede o altă tânără venită în „vizită” la familia de lebede.


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

balta lebedelor hunedoara foto daniel guta adevarul

Lebedele sunt păsări acvatice mari, aparţinând familiei Anatidae. Pot fi recunoscute după gâtul curbat şi după penajul alb (sau negru pentru unele specii). În România sunt întâlnite patru specii: lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), lebăda de vară (Cygnus olor) şi lebăda mică (Cygnus columbianus) şi, în unele grădini zoologice, lebăda neagră (Cygnus atratus).


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

balta lebedelor hunedoara foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Descoperire uimitoare lângă o fostă bază militară antiaeriană. Rachetă prăbuşită, rămasă îngropată VIDEO

Lacul Cinciş, un firicel de apă în amonte. Priveliştea spectaculoasă de la biserica părăsită VIDEO

Tenebrele cetăţilor dacice, dezvăluite de Vladimir Brilinsky, omul care a găsit matriţa unică în lume

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite