Lucrările de restaurare au transformat Cetatea Devei. Proiectul european de 38 de milioane de lei va fi reluat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reabilitare a sitului istoric Dealul Cetăţii, care cuprinde monumentul medieval, vor reîncepe în următoarele zile, după ce au fost suspendate pe durata sezonului rece. Mai mulţi localnici au reclamat faptul că lucrările de renovare au ştirbit din originalitatea monumentului istoric.

Proiectul de reabilitare a sitului Cetăţii Devei, suspendat în perioada sezonului rece, va fi reluat în următoarele zile, susţin reprezentanţii Primăriei Deva.

Recent, mai mulţi localnici s-au arătat revoltaţi de faptul că Poarta 1 a monumentului istoric a fost tencuită, iar zidul de piatră care împrejmuieşte cetatea a fost acoperit cu o soluţie care i-a schimbat aspectul original. Angela Kalauz, arhitect şef al Primăriei municipiului Deva, a explicat că devenii nu au de ce să îşi facă griji în privinţa aspectului cetăţii după ce lucrările de reabilitare a sitului istoric vor fi finalizate.

Tencuiala a dat naştere reclamaţiilor
 „Pe poarta 1 a Cetăţii Devei a fost aplicată o tencuială provizorie, care va fi înlocuită cu o tencuială de epocă. Poarta a fost tencuită, aşa cum ne arată şi imaginile foarte vechi. Zidurile cetăţii vor rămâne doar rostuite. Va mai fi tencuită Poarta 2 şi Bastionul Artileriştilor, dar cu o tencuială specifică de epocă. Nu este în regulă să rămână totul netencuit pentru că nu se vor păstra foarte bine lucrările. Totuşi, aspectul cel nou al cetăţii va trebui să fie apropiat de cel dinaintea restaurării”, a precizat Angela Kalauz.

Proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva”, demarat în luna mai, are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală va contribui cu 13 milioane de lei. Proiectul vizează restaurarea celor două incinte de la baza cetăţii, în timp ce refacerea curţii interioare a monmentului istoric nu a fost inclusă în proiect. Din 2007, pentru restaurarea acestei incinte, Primăria municipiului Deva a cheltuit peste zece milioane de lei, însă proiectele de refacere nu au fost duse la bun sfârşit.


Vă recomandăm şi:

Misterul sfinţilor care vegheau asupra oraşului Deva de pe Dealul Cetăţii        Unul dintre locurile cele mai misterioase ale municipiului Deva se numeşte „La sfinţi”. Este o stâncă a dealului pe care a fost ridicată cetatea medievală Devei, pe care în trecut fuseseră ridicate trei statuete ale unor sfinţi catolici. Statuetele nu au rezistat trecerii timpului, iar ultima dintre ele a fost doborâtă înainte de 1989.

FOTO Castelul bântuit, cetatea infestată de vipere. Cum au descris vedetele Travel Channel excursia în Hunedoara         Realizatorii seriei de documentare Ghost Adventures, difuzată de Travel Channel, au dedicat un episod special Castelului Corvinilor din Hunedoara, care va fi prezentat de postul TV în seara de Halloween.

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului            Un publicist şi geolog englez a dezvăluit într-un jurnal de călătorie apărut în Londra, în 1862, cât de mare a fost şocul primelor sale întâlniri cu comunităţile de ţigani care locuiau în tabere de corturi pe malul râurilor Mureş şi Strei şi la marginea orăşelelor hunedorene ale secolului XIX.

FOTO Cele mai vechi ilustrate din Hunedoara şi Deva: ce oraş era mai frumos în urmă cu un secol?            Castelul Corvinilor şi cetatea medievală a Devei au fost monumentele cele mai des înfăţişate în primele ilustrate trimise de călătorii care ajungeau în cele două orăşele. Cele mai vechi cărţi poştale, în serie, din Hunedoara şi din Deva datează de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite