Iobagii conduşi de Horea vor fi omagiaţi la poalele cetăţii. A fost loc de execuţie al răsculaţilor şi de refugiu al nobilimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii sunt invitaţi să rememoreze unul dintre cele mai importante evenimente legate e istoria Cetăţii Devei: Răscoala din toamna anului 1784.

Miercuri, după-amiază, localnicii din Deva sunt invitaţi la poalele Cetăţii Devei, la un eveniment deidcat Răscoalei iobagilor conduşi de Horea. Va fi comemorată amintirea iobagilor care şi-au pierdut viaţa în luptele de la Deva, de la începutul lunii noiembrie 1784.

„Cetatea Devei a jucat un rol militar în 1784, când aici s-au refugiat nobilii transilvăneni puşi pe fugă de iobagii răsculaţi conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan. La poalele cetăţii au fost executaţi iobagii luaţi prizonieri în timpul asediului. Răsculaţii nu s-au lăsat intimidaţi de represalii şi au emis Ultimatumul lui Horea, un document prin care cereau lichidarea proprietăţii de tip feudal şi a privilegiilor nobiliare. O copie integrală a Ultimatumului lui Horea, adresat nobilimii şi oficialităţilor refugiate în Cetatea Devei va fi expusă în Piaţa Cetăţii, alături de traducerea în limba română”, a informat Primăria Deva.

Programul evenimentului cuprinde o slujbă religioasă, depuneri de coroane, alocuţiuni, o lecţie de istorie susţinută de specialişti în domeniu dar şi un recital de cântece religioase. „Membrii Gărzii Cetăţii Deva se vor costuma în iobagii acelor vremuri, în semn de preţuire, respect şi solidaritate cu răsculaţii din cetele lui Horea. Ceremonia de comemorare va avea loc sub egida Centenarului Marii Uniri. Devenii sunt aşteptaţi să se alăture celor care evocă faptele de vitejie ale eroilor de la 1784, care şi-au dat viaţa pentru crezul lor”, a informat Primăria Deva.

Cetatea Devei, refugiu pentru nobilime
Revoltele ţărănimii iobage împotriva feudalilor, cunoscute în istoria românilor ca Răscoala lui Horea, au izbucnit în primele zile din noiembrie 1784 în satul hunedorean Curechiu şi s-au extins cu repeziciune în Ţara Zarandului şi apoi în alte teritorii din Transilvania. Prin amploarea şi violenţa lor, dar şi prin modul în care au fost reprimate, au stârnit un adevărat cutremur, potrivit unor istorici, în comunităţile din Transilvania sfârşitului secolului al XVIII-lea.

În vremea răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cetatea a fost loc de refugiu pentru nobilime. Un episod important al răscoalei are loc în zilele de 6 şi 7 noiembrie 1784, când circa 2.000 de oameni, strânşi din satele apropiate orăşelului se pregăteau să asedieze cetatea, relata cronicarul Vitan Şandor. Autorul susţinea că oastea nobililor şi a grănicerilor, dotată cu arme de foc, a reuşit să alunge cetele de răsculaţi şi să provoace o mulţime de victime. O altă mărturie, publicată de Barbara Gotffy în 1800, scăpată de la moarte în vremea răscoalei, prezenta planurile iobagilor de asediere a Devei, la care aceasta fusese martor.

„Autoarea aminteşte despre cuvintele spuse de un ţăran: „să ardem Deva până o facem cenuşă, căci dacă punem stăpânire pe ea, apoi supunerea Ardealului nu mai înseamnă mare lucru”. Alţi răsculaţi spuneau că trebuie luat oraşul şi cei din cetate înfometaţi, la care se obiecta că exista atunci pericolul de a fi împuşcaţi de nobilii din cetate”, relatau Ion Frăţilă şi Iosif Jivan, în articolul „Deva în preajma răscoalei de sub conducerea lui Horea, Cloşca şi Crişan”, publicat în Sargeţia, în 1969.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Răscoala lui Horea, în scrisorile unui german. Mărturii despre iadul dezlănţuit de iobagi asupra familiilor grofilor

Topul atrocităţilor de neînchipuit la care au fost condamnaţi românii. Cum erau batjocorite tinerele acuzate de adulter

Locul unde a început Răscoala lui Horea. Se împlinesc 233 de ani de la cele mai cumplite revolte ale moţilor

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite