Ioan Samoilescu, omul care vede prin semeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul, medic radiolog,  spune că principala deformare profesională a sa este al „treilea ochi” cu care citeşte radiografiile bolnavilor.

Că geografia exterioară a corpului fiecăruia dintre noi este unică ţine de evidenţă. Surprinzător este că şi în interiorul corpului purtăm o amprentă  nepereche.  Este una din constatările radiologului Ioan Samoilescu. „Radiografia sau imaginea tomografică este o marcă unică a fiecărei persoane. Pot face  legături fără greş între o imagine scanată de tomograf şi un bolnav sau altul. Interiorul corpului uman este ca un act de identitate pentru un ochi avizat”, spune  specialistul. El recunoaşte de altfel că una din particularităţile sale profesionale este un al „treilea ochi” cu care citeşte radiografiile sau scan-urile tomografice. „Să vă imaginaţi interpretarea unei analize tomograf ca o investigaţie detectivistică făcută cu ochii. Tonurile de gri, tipul liniilor care delimitează diferitele organe sau densitatea evaluată a acestora fac diferenţa între boală şi normalitate”, spune Ioan Samoilescu.   

De la televizor cu lămpi la plasmă 3D

Ca prim promotor a investigaţiilor medicale tomografice în judeţ, medicul hunedorean a apucat să lucreze şi cu tehnologia rudimentară a vechilor cabinete radiologice. Practic, dezvoltarea profesională a lui Ioan Samoilescu  a coincis cu o revoluţie tehnologică în materie de radiologie. „Am fost un martor la transformarea televizorului cu lămpi, în plasmă 3D. Pentru medicii tineri pare incredibil că se puteau pune diagnostice corecte în maladii greu de depistat  din simpla citire a imaginii scheletizate  a corpului uman scos de aparatele Röntgen”, spune  specialistul.  Tehnologiile moderne „feliază” cu raze corpul uman în orice zonă şi sub orice unghi, producând imagini detailate la a căror interpretare computerul are un rol important. Dar, spune Ioan Samoilescu, nimic nu poate compensa „al treilea ochi”.

Radiografia care te operează

Există părerea generală că medicul radiolog este mereu „în apărare” în faţa bolilor: confirmă diagnosticul şi lasă alt medic  să trateze bolnavul. Asta până la apariţia radiologiei intervenţioniste. „Sub controlul ecografic sau radiologic se pot azi drena abcese, se tratează hernii de disc şi multe altele”,  explică specialistul. O singură nemulţumire există în activitatea sa. „Văd boli pe care medicii străini nu le pot vedea decât în cărţi. Am avut recent o pacientă care a venit la examinare cu abdomenul ocupat de o tumoare enormă.  Fie că e vorba de lipsă de civilizaţie, fie de bani, fie de inconştienţă, efectul pentru mine în aceste cazuri este dramatic. Nu înţeleg cum o fiinţă umană poate aştepta până ajunge în starea respectivă”, se confesează Ioan Samoilescu.

Ce-i place?
„Sunt ataşat de calitate. Fără a viza opulenţa, caut mereu o mâncare bine gătită, o haină croită cu talent, o companie spirituală”, spune medicul.

Ce nu-i place?
I se pare respingătoare minciuna şi făţărnicia. Spune că are puterea să suporte un adevăr neplăcut mai bine decât o minciună „dulce”.

Întrebări şi răspunsuri

E scumpă o investigaţie tomografică?
Cea mai costisitoare ajunge la circa 100 de euro şi vizează zona abdominală.
Aţi făcut vreodată acte de caritate în meseria de radiolog?
Da.  ŞI cred că am ajutat oameni care chiar aveau nevoie de ajutor. Am un „nas” foarte fin cu care îi identific pe cei care vor să mă păcălească mizând pe compasiunea mea.
Dispuneţi de un tomograf personal. Veţi ajunge un medic bogat?
Nu în sensul clasic. Pentru că sunt un fan al investiţiilor.

PROFIL

NĂSCUT
01.03.1952
EDUCATIE
Facultatea de Medicină Cluj, promoţia 1980
EXPERIENŢĂ
Peste 30 de ani de medicină şi 20 de specialitate radiologică
FAMILIE
Căsătorit, doi copii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite