Investiţie de peste 1,5 milioane de lei în staţiunea Geoagiu Băi, din fonduri UE. Cum va fi modernizată zona turistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geoagiu Băi. FOTO: Primăria Geoagiu.
Geoagiu Băi. FOTO: Primăria Geoagiu.

Zona centrală a staţiunii Geagiu Băi va fi reabilitată. Lucrările estimate la peste 1,5 milioane de lei au fost scoase la licitaţie publică. Investiţia este finanţată de Uniunea Europeană.

Autorităţile locale din Geoagiu speră să schimbe înfăţişarea staţiunii Geoagiu Băi şi să aducă în următorii ani cu 15 la sută mai mulţi turişti în zonă, printr-o investiţie finanţată aproape în totalitate de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Devoltare Regională. Lucrările, estimate la 1,5 milioane de lei, au fost scoase la licitaţie publică. Proiectul vizează construcţia unui parc de distracţii pentru amatorii de sporturi extreme şi modernizarea zonei centrale a staţiunii. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Turism infrastructura staţiunii Geoagiu Băi cuprinde 19 unităţi turistice cu aproape 1.300 de locuri de cazare, cele mai multe fiind în hoteluri de 2 şi 3 stele, iar două hoteluri sunt de 4 stele. În fiecare dintre ultimii ani, în staţiune s-au cazat cel puţin o noapte peste 40.000 de turişti, mulţi dintre ei atraşi de preţurile mici şi de beneficiile apelor termale. Principalul reper turistic al staţiunii este Complexul Băile Daco-Romane, dotat cu bazine de apă termală.

Băile antice şi biserca medievală
Geoagiu se numără printre cele mai mici oraşe din România, cu puţin peste 5.000 de locuitori, însă are o istorie îndelungată. Apele termale din zonă au fost cunoscute încă din vremea dacilor şi a romanilor. În vechea aşezare au funcţionat în urmă cu două milenii „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“, potrivit denumirii latine, iar arheologii au descoperit aici rămăşiţele unei aşezări prospere în Antichitate. În zona complexului termal antic a fost atestat şi un templu dedicat Nymphaelor, iar din anii 1980 datează alte descoperiri valoroase: depuneri de altare, statui, monede şi obiecte din metal preţios (printre care se numără 11 plăcuţe votive din aur, depuse în Antichitate ca ofrandă zeilor despre care se credea că patronau apele binefăcătoare). În Geoagiu Băi, turiştii mai pot vizita Cascada Clocota, iar în oraş misterioasa Rotonda, o fostă biserică medievală, veche de nouă secole.


Vă recomandăm să citiţi şi:

SPA în stil daco-roman la Geoagiu Băi. Povestea staţiunii termale de lux unde strămoşii noştri ofereau aur zeilor

Secretele ofrandelor din aur descoperite în termele de la Germisara: comorile cu care dacii şi romanii îşi răsplăteau zeii

Enigmele scuturilor dacice din Piatra Roşie: ce reprezintă comorile preţioase decorate cu imaginile unor fiinţe sacre

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite