Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre şefii inspectoratelor de poliţie judeţene deficitare grav la capitoul comunicare
O parte dintre şefii inspectoratelor de poliţie judeţene deficitare grav la capitoul comunicare

Ofiţerii care conduc inspectoratele judeţene ale Poliţiei Române probează, majoritar, o reticenţă cronică la comunicarea informaţiilor reglemetate legal ca fiind de interes public. Poliţiştii care au refuzat categoric un interviu în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi“ conduc, în mod ironic, instituţiile cu cele mai mari probleme legate de combatarea infracţionalităţii.

Demersul cotidianului „Adevărul“ de a desluşi dedesubturile celor 569.840 de anchete penale încadrate în toată România la categoria „autor necunoscut“ vizează şi explicaţiile principalilor însărcinaţi cu găsirea răufăcătorilor aflaţi încă în libertate. Corespondenţii „Adevărul“ au solicitat informaţii statistice detaliate privitoare la activitatea inspectoratelor judeţene, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Analiza răspunsurilor primite de la însărcinaţii locali ai Poliţiei în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi“ arată că, mai degrabă, ar prefera să ascundă informaţiile reale privitoare la activitatea curentă decât să le facă publice detaliat, aşa cum sunt, de altfel, obligaţi prin lege.

Puţini dintre şefii inspectoratelor judeţene de poliţie au acceptat să acorde un interviu reporterilor „Adevărul“. Cei mai mulţi au mascat indisponibilitatea prin răspunsuri formale, superficiale, cu note de aroganţă, pe alocuri. Şefii locali din Poliţie care s-au străduit cel mai mult, prin intermediul purtătorilor de cuvânt, să evite o discuţie tranşantă cu reprezentanţii „Adevărul“ provin din judeţele în care există cele mai mari probleme legate de infracţionalitate.

politisti

HUNEDOARA. În evidenţele IPJ Hunedoara, judeţ cu 396.253 de locuitori, sunt 12.516 dosare cu AN, cel mai vechi din 2004, pentru omor calificat. Comisarul şef Liviu Dumitru este unul dintre cei mai longevivi şefi de poliţie din ţară. A condus inspectoratul din vara anului 2008. Începând din luna februarie şi până în luna august, a fost împuternicit să preia funcţia de adjunct al Centrului Chinologic din Sibiu, în contextul în care mai mulţi angajaţi ai IPJ Hunedoara au fost cercetaţi pentru modul în care şi-au îndeplinit atribuţiile în gestionarea situaţiei operative a scandalului imens din staţiunea Straja - Lupeni, unde interlopul Sorin Palesică a agresat trei tineri.

La solicitarea «Adevărul» de a realiza un interviu cu şeful instituţiei, comisarul şef Liviu Dumitru, răspunsul primit a fost că „vă adresăm rugămintea de a ne transmite un set de întrebări punctuale pe care doriţi să le adresaţi, în vederea formulării unui răspuns în cel mai scurt timp“. La al doilea mail expediat, în care i-am informat pe şefii inspectoratului că nu trimitem întrebări punctuale, ci facem doar interviuri faţă în faţă, replica purtătorului de cuvânt a fost că „aspectele de interes public privind activitatea instituţiei noastre au fost comunicate prin informările de presă realizate permanent de structura de presă a inspectoratului. Din păcate, agenda de lucru a inspectorului şef nu permite, momentan, realizarea unui interviu în termenii propuşi“.  

ARAD. Comisarul şef de poliţie al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad, Ioan Marcu Tamaş, este la conducere din aprilie 2014. În Arad, judeţ cu 430.629 de locuitori, există 13.101 de dosare penale cu autor necunoscut. La solicitarea „Adevărul“ de a realiza un interviu cu şeful instituţiei, am primit următorul răspuns: „Vă comunicăm că multitudinea şi complexitatea de activităţi îl împiedică pe domnul inspector şef, în perioada imediat următoare, să vă acorde interviul solicitat. În situaţia în care sunteţi interesată de datele specificate de dumneavoastră în solicitare, vă comunicăm că în temeiul Legii 544, puteţi formula întrebări punctuale, la care vi se va comunica răspuns în termenul legal“.

politisti

VÂLCEA. Comisarul-şef Ilie Voica (49 de ani) conduce IPJ Vâlcea din luna martie al acestui an. Judeţul din Oltenia înregistrează una dintre cele mai grave neajunsuri administrative dintre toate inspectoratele de poliţie din România. Din 2009, IPJ Vâlcea nu mai deţine o evidenţă informatizată a dosarelor penale cu autori neidentificaţi. Tot ce se ştie cu certitudine este că în primele opt luni ale anului 2016 au fost înregistrate în judeţ 1.748 de dosare penale cu autori necunoscuţi. Deşi ar fi fost, în mod normal, primul interesat să lămurească aspectele care ţin de organizarea internă catastrofală, şeful inspectoratului a refuzat categoric să dea ochii cu reporterii „Adevărul“: „Referitor la solicitarea dumneavoastră privind realizarea unui interviu cu domnul inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, vă informăm că răspunsul este negativ“, a fost răspunsul remis.

politisti
politisti

SIBIU. Comisarul şef Tiberiu Ivancea conduce Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sibiu din anul 2010 şi este protagonistul a două scandaluri de răsunet în mass-media. În 2011, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, Valentin Giupană, a produs un accident rutier şi a fost de negăsit la locul faptei. Comisarul-şef Ivancea „l-a scuzat“ într-o declaraţie pentru „Adevărul“, spunând că şoferul a plecat de la locul accidentului să se spele şi să se schimbe. Ulterior, Giupană a părăsit conducerea SRI Sibiu, după ce declaraţia lui Ivancea a scandalizat opinia publică. Comisarul-şef a mai fost dat în vileag, la începutul acestui an, cu o conversaţie pe WhatsApp în care îl întreba pe un agent de la circulaţie din subordine, care-i suspendase permisul unui primar: „Îţi vine să ţi-o freci când iei un permis cu greutate?“. În judeţul Sibiu sunt înregistrate 10.134 de dosare cu autor necunoscut. Şi Ivancea a replicat cu „răspunsul este negativ“ la solicitarea „Adevărul“ de a acorda un interviu.

CONSTANŢA. Comisarul-şef Adrian Rapotan (56 ani) este cel care conduce actualmente, prin împuternicire, Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Constanţa. În judeţul de pe malul mării, campania „Adevărul“ s-a lovit de cea mai puternică îndărăntnicie din partea conducerii locale, fiind singurul inspectorat care n-a furnizat informaţii nici până acum despre numărul dosarelor cu AN înregistrate. Mai mult, oficialii IPJ Constanţa n-au trimis nici măcar un răspuns de refuz la solicitarea de a realiza un interviul cu şeful instituţiei publice. Date obţinute circumstanţial arată că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, judeţ cu 630.679 de locuitori, sunt în lucru patru dosare de omor cu AN, cel mai vechi din 2006, şi 5 dosare de tentativă de omor.

politisti

IAŞI. Chestorul Ioan Scripniciuc conduce Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi din 15 septembrie 2009, în prealabil având mai multe funcţii de conducere în cadrul Poliţiei ieşene. Scripniciuc nu a fost până în prezent inculpat sau învinuit în vreun dosar penal, dar este martor în dosarul penal al fostului primar Gheorghe Nichita. Şeful Poliţiei Iaşi a dat cu susbsemnatul după ce procurorii anticorupţie au interceptat o convorbire în care Scripniciuc îi dădea explicaţii lui Nichita cu privire la un dosar penal. Instituţia condusă de Scripniciuc are în lucru peste 28.000 de dosare cu autor necunoscut, un număr-record la nivel naţional. Până în momentul realizării acestui articol, IPJ Iaşi n-a răspuns solicitării noastre privind realizarea unui interviu cu Ioan Scripniciuc, în care să explice motivele din numărului mare de dosare cu autor necunoscut.

politisti

VASLUI. Şeful IPJ Vaslui din decembrie 2015, comisarul-şef Ionel Mirica, a fost implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri. În 2009, pe numele lui Ionel Mirica a fost vehiculat într-un dosar cu acuzaţii de corupţie şi trafic de influenţă în legătură cu ocuparea unor posturi de cadrul IPJ Bacău. Un an mai târziu a fost acuzat că ar fi protejat capul unei reţele de contrabandă cu ţigări. În 2014, comisarul-şef Mirica a fost acuzat că ar fi apostrofat un agent de poliţie pentru că purta barbă, avea cravata strâmbă şi pantaloni tociţi, la o şedinţă de bilanţ. Poliţistul, agent din cadrul Poliţiei Moineşti, a ameninţat că se sinucide în sediul Poliţiei, din cauza presiunii şi umilinţelor la care era supus de superiori. În judeţul Vaslui sunt înregistrate 13.157 de dosare penale cu autori necunoscuţi, iar oficialii locali n-au răspuns încă pentru realizarea unui interviu.

politisti

ILFOV. Comisarul-şef Aurelian Ciocîrlan este împuternicit la comanda IPJ Ilfov din luna ianuarie a acestui an. În judeţul Ilfov sunt înregistrate 13.812 dosare cu autor necunoscut. La solicitarea „Adevărul“ de a realiza un interviu cu şeful instituţiei, răspunsul primit din partea IPJ Ilfov, în data de 28.09.2016, a fost că: „Având în vedere că inspectorul şef al IPJ Ilfov se află în prezent în concediu, solicitarea dumneavoastră îi va fi prezentată la întoarcere, urmând să revenim cu un răspuns în acest sens, în cel mai scurt timp“. Până la momentul redactării acestui material, acest răspuns nu a fost trimis.

Tipologia comunicatului de poliţie

Corespondenţii „Adevărul“ au avut un schimb lung de mailuri cu oficialii inspectoratelor judeţene de poliţie din România, cărora le-au solicitat un interviu cu şeful instituţiei. Aproape toţi purtătorii de cuvânt au răspuns în prima fază, cu următorul pasaj: „Vă adresăm rugămintea de a ne transmite un set de întrebări punctuale pe care doriţi să le adresaţi, în vederea formulării unui răspuns în cel mai scurt timp“. Din acest motiv, am revenit cu un al doilea mail în care am cerut o întrevedere faţă în faţă cu şeful de inspectorat. Reprezentanţii a aproape 20 de inspectorate judeţene n-au mai răspuns la acest al doilea mail, deşi a trecut mai mult de o săptămână. Răspunsuri tranşant negative au oferit purtătorii de cuvânt ai inspectoratelor de Poliţie din Sibiu, Mehedinţi, Vâlcea, Galaţi şi Olt. Cei de la Brăila au replicat că „domnul inspector-şef nu poate da curs solicitării deoarece este implicat în diferite activităţi profesionale, specifice funcţiei, care nu suportă amânare şi la care prezenţa dumnealui este imperios necesară“. Oficialii de la Gorj au refuzat în prima fază, dar au acceptat ulterior stabilirea unei date pentru interviu. Au mai acceptat întrevederea pentru interviu şefii inspectoratelor  din Călăraşi, Cluj, Teleorman, Dolj, Bucureşti, Harghita, Satu Mare, Braşov, Botoşani sau Timiş. În alte cazuri, negocierile sunt în desfăşurare.

politisti

Vă recomandăm să citiţi şi:

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

„Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a oamenilor politici care au condus după 1989 Ministerul Afacerilor Interne, responsabil cu Poliţia Română, instituţie care a acumulat progresiv rateuri în ultimii 26 de ani şi a ajuns să raporteze în prezent 569.840 de infracţiuni cu autor necunoscut.

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ indexează în episodul de astăzi ofiţerii cu grade înalte din inspectoratele judeţene care s-au compromis prin legături necurate, afaceri dubioase şi intervenţii în favoarea infractorilor, fapte de natură să ştirbească grav încrederea românilor în instituţia publică.

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

Emil Păscuţ, liderul Sindicatului Poliţiştilor din România „Diamantul“, vorbeşte deschis, într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul“, despre problemele din Poliţia Română mai mult sau mai puţin cunoscute, de la cadrul legislativ la problemele de logistică şi cele care ţin de pregătirea personalului.

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Ziarul „Adevărul” demarează, astăzi, Campania „România infractorilor necunoscuţi”, prin care vă vom prezenta, în fiecare zi, pe larg, cum a ajuns ţara noastră să înregistreze 600.000 de dosare penale nerezolvate de oamenii legii.

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă astăzi cu episodul singurei unităţi administrative din ţară unde nu este înregistrat niciun dosar de omor sau tentativă de omor cu autor necunoscut. Procurorii şi poliţiştii din judeţul Vrancea explică pentru „Adevărul“ cum reuşesc să-şi menţină statistica imaculată.

Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Mai multe dosare de omor, de jafuri, de dispariţii devenite deja celebre, multe dintre ele finalizate cu ani grei de puşcărie, au cunoscut, de-a lungul ultimior ani, răstunări de situaţie incredibile. O serie de erori făcute de oamenii legii au dus la condamnarea, pe nedrept, a unor oameni care nu aveau nicio vină.

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Cotidianul „Adevărul” continuă astăzi campania „România infractorilor necunoscuţi” cu analiza infracţionalităţii din judeţul Iaşi, fruntaş la patru categorii de infracţiuni în privinţa dosarelor cu autor necunoscut (AN).

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Ziarul „Adevărul“ continuă astăzi campania „România infractorilor necunoscuţi“. Analiza datelor privitoare la cele 569.840 de infracţiuni nesoluţionate de către autorităţile statului scoate la lumină cifre statistice surprinzătoare.

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă cu o analiză despre motivele pentru care unii oameni săvârşesc fapte condamnabile de semenii lor şi de societate. Psihologul clujean Gabriela Culda ne va explica unde se naşte violenţa, ce încalcă, de fapt, infractorii când nu respectă normele sociale şi ce rol au genetica, mediul şi educaţia.

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Campania „România infractorilor necunoscuţi“, derulată de ziarul „Adevărul“, scoate la iveală un haos uriaş în inspectoratele judeţene de poliţie din ţară în privinţa statisticilor cu dosare clasificate cu autor necunoscut (AN). Mai multe inspectorate din România au răspuns cu greu, deficitar sau incomplet solicitărilor formulate de reporteri în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public. Vâlcea este în top.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite