Inconştienţa tinerei cu coronavirus care s-a plimbat prin spitale a îmbolnăvit cel puţin şase oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra de 26 de ani, cu coronavirus, care a ascuns faptul că s-a întors din Italia, a îmbolnăvit şase oameni şi a trimis în izolare peste 40 de cadre medicale şi pacienţi.

Ministerul Sănătăţii a confirmat şase noi cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus în judeţul Hunedoara, toate în legătură cu tânăra de 26 de ani, din Valea Jiului, care s-a prezentat la spitalele din Petroşani şi Hunedoara, dar a ascuns că trebuia să se afle în carantină după revenirea din Italia. În România, numărul cazurilro de coronavirus a ajuns la 59.

„Cele şase persoane au intrat în contact cu femeia din Hunedoara, 26 de ani, care nu a respectat izolarea la domiciliu, întocmindu-i-se dosar penal sunt: o femeie de 58 ani, pacient, o femeie de 74 ani, pacient, o femeie de 52 ani, pacient, o femeie de 45 ani, autoizolata la domiciliu, cadru medical, o femeie de 53 ani, autoizolata la domiciliu, cadru medical şi o femeie de 45 ani, autoizolata la domiciliu, cadru medical”, a informat Ministerul Sănătăţii. Potrivit primelor informaţii, pacienţii provin din Valea Jiului.

„Analizele efectuate astăzi la Spitalul de boli infecţioase Victor Babeş Timişoara în cazul a 6 persoane din judeţul Hunedoara au confirmat infecţia cu COVID – 19. Persoanele infectate cu COVID – 19 sunt contacţii femeii de 26 de ani care a ieşit din izolare la domiciliu intrând în contact cu personal medical şi pacienţi de la Spitalul de Urgenţă Petroşani. Cele 6 femei, aflate în izolare la domiciliu sunt dintre cele 64 de persoane testate astăzi după efectuarea anchetei epidemiologice. Toţi hunedorenii confirmaţi astăzi cu infecţie cu COVID-19 vor fi transportaţi la clinici de specialitate în condiţii de siguranţă”, a informat Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică.

Femeia de 26 de ani confirmată cu COVID – 19, în data de 10 februarie, este în stare stabilă internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

Încă mai sunt probe în curs de verificare de la alţi contacţi ai femeii. 

S-a plimbat prin spitale
Joi, secţia de Neurochirurgie a Spitalului din Petroşani a fost închisă iar 42 de oameni (medici, asistente, angajaţi ai Unităţii de Primiri Urgenţe, un echipaj de pe Ambulanţă şi pacienţi) au intrat în autoizolare şi aşteaptă rezultatele testelor de depistare a coronavirusului. La Hunedoara, alţi patru angajaţi ai unei clinici medicale private, RMN-ul care funcţionează în incinta spitalului municipal, dar şi un asistent medical din unitatea medicală sunt, de asemenea, în autoizolare la domiciliu. Toţi cei 47 de oameni au intrat în contact cu o tânără de 26 de ani, infestată cu virusul Covid – 19, care s-a tratat la Petroşani şi Hunedoara fără a anunţa că s-a întors recent din Italia şi că trebuia să rămână în carantină.

„În urma rezultatelor analizelor care au confirmat infecţia cu COVID – 19 pentru femeia de 26 de ani, internată la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, a fost declanşată ancheta epidemiologică şi au fost recoltate probe de la 42 de persoane care au intrat în contact cu pacienta. Probele au fost trimise la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara şi se aşteaptă rezultatele. Conform procedurilor, cele 42 de persoane au intrat în regim de izolare la domiciliu. Totodată, în spital se iau masuri de dezinfecţie sub coordonarea medicului epidemiolog”, a transmis Lucian Morogan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara. Printre cadrele medicale izolate la domiciliu se află şi singurul doctor neurochirurg din Valea Jiului, Adrian Sora.

Dosar penal

O anchetă penală pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli a fost deschisă în cazul tinerei de 26 de ani, din Valea Jiului, după ce a ascuns timp de aproape o săptămână faptul că a revenit în ţară dintr-o regiune a Italiei afectată de epidemie. Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Femeia a mai fost sancţionată cu o amendă de 10.000 de lei pentru părăsirea locului de carantină.

Miercuri, Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică Hunedoara a anunţat că analizele efectuate în aceeaşi zi de 10 martie, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara în cazul pacientei au confirmat infecţia cu COVID – 19. Femeia era în stare stabilă şi a fost internată la clinica din Timişoara. Autorităţile au precizat că tânăra sosit în ţară în 1 martie 2020, din Italia (zona Veneto) şi a fost informată, atât la frontieră cât şi de către ofiţerul de gardă al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, să se autoizoleze la domiciliu. În următoarele zile, a fost monitorizată telefonic şi nu a relatat prezenţa niciunui semn sau simptom de infecţie acută respiratorie sau pentru o altă afecţiune. În seara de joi, 5 martie, tânăra s-a internat în Spitalul de Urgenţă Petroşani, cu probleme neurologice, fără să anunţe medicii că vine din „zona roşie” a Italiei. Abia a doua zi, reprezentanţii unităţii medicale au fost înştiinţaţi de jandarmi că pacienta se află pe lista persoanelor care trebuiau să rămână izolate la domiciliu şi de atunci au fost luate măsurile pentru izolarea ei.

„Problemele generate de această pacientă sunt cu implicaţii deosebite, pentru că ea în perioada 1 - 5 martie, când a fost internată în Petroşani, a fost „liberă” şi a profitat de libertatea respectivă. A fost inclusiv la Hunedoara, la un RMN, deci traseul este destul de lung. Abia în data de 6 martie s-au instituit măsurile de protecţie cerute de un pacient suspect de Covid 19”, a informat Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani. În prezent, pentru judeţul Hunedoara sunt confirmate trei cazuri pozitive de infecţii cu coronavirus, respectiv un bărbat de 45 ani, fiica sa de 16 ani şi tânăra de 26 ani.

În judeţul Hunedoara, numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 9, doi pacienţi fiind declaraţi vindecaţi.


Mai puteţi citi şi:

Mesajul fetei care a învins cancerul: „Am stat şi 4 luni în izolare, voi nu puteţi sta 14 zile în carantină?”

Al treilea caz de infecţie cu coronavirus în Hunedoara: o tânără de 26 de ani. A fost amendată cu 10.000 de lei

Amenzi usturătoare pentru doi deveni întorşi din Italia care nu au respectat măsurile anti-coronavirus

Ironiile unui preot despre coronavirus: „Mai predispuşi la îmbolnăvire sunt cei care toată ziua stau cu ochii beliţi la TV“

Spitalul din Hunedoara, în carantină. „Nimeni nu va putea intra sau ieşi în afara personalului de serviciu”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite