Imagini inedite de la Mănăstirea Prislop. Sute de pelerini au urcat la mormântul călugărului Arsenie Boca

Imagini inedite de la Mănăstirea Prislop. Sute de pelerini au urcat la mormântul călugărului Arsenie Boca

FOTO: Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului a primit, marţi, sute de pelerini, veniţi la hramul istoric al aşezării unde se află mormântul călugărului Arsenie Boca.

Ştiri pe aceeaşi temă

A fost sărbătoare mare la Mănăstirea Prislop, unde sute de pelerini au venit la slujba ţinută de hramul aşezământului.

GALERIE FOTO

„Miercuri, 8 mai 2019, când în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul, Mănăstirea Prislop şi-a sărbătorit hramul istoric. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Din soborul de ierarhi au mai făcut parte Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, şi Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil. La final, soborul slujitor a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Arsenie Boca, aflat în cimitirul mănăstirii”, a informat Episcopia Devei şi Hunedoarei.
Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului a primit, marţi, sute de pelerini, veniţi la hramul istoric al aşezării, de ziua pomenirii Apostolului Ioan Teologul.

Biserica veche de şase secole
Biserica Prislop datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea ei, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic.

La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab. La mijlocul secolului al XVI-lea, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”.

Tot aici a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Duhovnicul a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş. În zilele de sărbătoare, mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului său. Mănăstirea Prislop are două hramuri, unul în 8 mai, când e sărbătorit Sfântul Ioan Evanghelistul, ocrotitorul lăcaşului, iar al doilea în 14 septembrie, de Ziua Crucii. În 28 noiembrie, dată la care a murit călugărul Arsenie Boca, este de asemenea, zi de sărbătoare la mănăstirea din Ţara Haţegului.


Vă recomandăm să citiţi şi:

„Blestemul” şoselei spre mănăstirea lui Arsenie Boca. Ce le-a lipsit drumarilor care au lucrat doi ani la şapte kilometri

Paradă pe drumul spre mormântul lui Arsenie Boca. Lucrările sunt gata de o lună, dar noua şosea va fi inaugurată înaintea sărbătorii de la Prislop

VIDEO Paradoxul „autostrăzii“ spre mormântul lui Arsenie Boca. De ce i-au fost adăugate benzi suplimentare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Hram la Mănăstirea Prislop. FOTO: Episcopia Devei și Hunedoarei.

Imagini din aceeasi galerie
  • Hram la Mănăstirea Prislop. FOTO: Episcopia Devei și Hunedoarei.
  • Hram la Mănăstirea Prislop. FOTO: Episcopia Devei și Hunedoarei.  1
  • Hram la Mănăstirea Prislop. FOTO: Episcopia Devei și Hunedoarei.  2
  • Hram la Mănăstirea Prislop. FOTO: Episcopia Devei și Hunedoarei.  3
  • Hram la Mănăstirea Prislop. FOTO: Episcopia Devei și Hunedoarei.  4
  • Hram la Mănăstirea Prislop. FOTO: Episcopia Devei și Hunedoarei. 5
Distribuie imaginea
citeste totul despre: