Ileana Circo a spus STOP! gunoiului la Castel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează în învăţământ de 33 de ani, iar în baza ultimului proiect în care s-a implicat a adus la Hunedoara 25.000 de euro, pentru şcoală şi castel.

Avea mai puţin de un an, când a venit la Hunedoara, împreună cu părinţii săi şi cei cinci fraţi. S-a născut în 1 iunie, chiar de ziua copilului şi spune că nu ştie nici ea ce i-a plăcut mai mult: şcoala sau copiii. Poate „un ceva” între cele două: i-a plăcut să-i înveţe pe cei mici cum să devină oameni şi, după felul în care vorbeşte, îţi dai seama că pentru Ileana Circo a fi învăţătoare nu e o meserie, ci o profesie de vocaţie.

De altfel, în ’77, când a terminat liceul ca şefă de promoţie, avea toate şansele să facă studii universitare, dar nu a vrut: nu ar fi avut rost, spune dăscăliţa, pentru că ea cu copiii mici ar fi vrut să lucreze, aşa că s-ar fi întors tot la ciclul primar.

Îi place să lucreze cu clasa I

„Nimic nu se compară cu munca asta, iar cel mai mult la clasa I îmi place să predau. E pentru prima oară când copiii încetează să mai depindă de părinţi şi ţi se abandonează ţie, de parcă ai fi un alt fel de mamă. De fiecare dată sunt impresionată când, încercând să scrie, le transpiră buza sub năsuc de emoţie şi fiecare aşteaptă să le spui, deşi poate au trasat literele strâmb, că e bine ce au făcut”, a povestit dăscăliţa. Spune că, de 33 de ani, de când lucrează în învăţământ, trăieşte o mirare continuă: „E extraordinar să vezi că fraza rostită de tine este multiplicată de 25 de fiinţe. Trăieşti un sentiment de miracol, iar la sfârşitul clasei I, când toţi ştiu să scrie şi să citească, e cel mai frumos moment”, a mărturisit Ileana.

Bani pentru Hunedoara

Dacă se uită în urmă, învăţătoarea nu poate decât să constate cât de repede au trecut anii, mai ales că, în afara muncii pe care o face la catedră, se implică mereu în proiecte extraşcolare.

„După revoluţie a fost deschiderea asta şi am crezut întotdeauna că a te implica în proiecte europene presupune o oportunitate extraordinară de a vedea cum se face şcoală peste graniţe”.

Unul dintre cele mai importante proiecte este cel prin care Ileana Circo, alături de Gabriel Ilieş şi echipa cu care a lucrat, a reuşit să aducă la Hunedoara 25.000 de euro, în baza proiectului „Ţara lui Andrei”. Cu banii ăştia, cei doi dascăli au reuşit să amenajeze un teren de sport, au construit un gard în jurul Castelului Corvinilor, pentru ca hunedorenii ieşiţi la grătar să nu mai arunce gunoaie în curtea monumentului medieval, au amplasat o mică ecluză de reţinere a gunoaielor aruncate de locuitorii văii Zlaştiului şi au curăţat grădina castelului de gunoaie.

Întrebări şi răspunsuri
Care este pasiunea dumneavoastră?
Îmi place mult să călătoresc şi am avut norocul ca asta să fie posibil prin proiectele în care m-am implicat. Nu am crezut niciodată că va fi posibil ca o persoană săracă, aşa ca mine, să vadă aproape toată Europa.

Care este diferenţa între sistemul nostru de învăţământ şi ce aţi văzut în Occident?
În Franţa, spre exemplu, comunitatea contează mult mai mult. Toate deciziile se iau la nivel local, iar părinţii se implică atât de frecvent, încât dascălii au ajuns să constate că părinţii copiilor pe care îi pregătesc sunt, de fapt, cei care le hotărăsc soarta.

Ce-i place
„Schimbarea, deşi am fost consecventă şi fidelă unor lucruri pe care le-am considerat valori adevărate, implicarea, bunul simţ, civilitatea, îmi plac drumeţiile şi am avut noroc de prieteni cu care am avut ocazia să ies în natură”.

Ce nu-i place
„Când m-am întors pentru prima oară din Occident, unde fusesem pentru câteva zile, la intrarea în România am avut un şoc: veneam parcă dintr-o altă lume şi totul mi se părea urât şi murdar”.

Profil
Născută. 01.06.1957, Sălcuţa, Bistriţa-Năsăud.
Educaţie. Liceul Pedagogic, din Deva.
Experienţă. 33 de ani în învăţământ.
Familie. Un băiat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite