Hunedoara: Traian Manu, colecţionar de sticle vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deveanul a strâns în ultimii ani câteva sute de sticle şi recipiente vechi, unele foarte rare şi foarte preţioase.

Profil
Născut - 11 iulie 1956, Arad
Educaţie - Studii medii
Experienţă - Colecţionar şi fotoreporter
Familie - Căsătorit, doi copii

Meseria de fotoreporter, care l-a purtat prin întreg judeţul, l-a ajutat pe Traian Manu să îşi dea frâu liber unei pasiuni cu totul inedite.

 Deveanul a transformat ceea ce altădată erau doar simple obiecte de artizanat sau de uz general în adevărate mărturii ale unor vremuri de demult. În ultimii patru ani, strângând bucată cu bucată, el a ajuns să deţină o colecţie impresionantă de obiecte de sticlă, unele vechi de aproape 200 de ani, iar altele atât de rare încât cu greu mai poate fi aflată provenienţa lor sau anul în care au fost fabricate. Pentru devean, fiecare dintre componentele colecţiei sale reprezintă o lecţie de istorie şi o amintire plăcută.

Sticlă încrustată în 1876

„Una din cele mai vechi sticle din colecţia mea datează din 1876. Avea încrustat pe ea însemnele fabricantului, compania Brazay Kalman de pe vremea Austro-Ungariei. Am căutat pe internet acest nume şi l-am găsit în arhiva unei biblioteci maghiare. Imaginea sticlei de vin şi producătorul acesteia apăreau într-o reclamă, într-unul din cele mai vechi ziare ale maghiarilor”, a povestit Traian Manu.

Sticle de leac

Recipientele în care, cu cel puţin jumătate de secol în urmă, se aflau celebrele produse farmaceutice germane ale fabricii Bayern sunt şi ele la loc de cinste, pe rafturile din locuinţa deveanului. Alături le stau ţoiurile autohtone din care, în aceeaşi vreme, românii, şi ei, beau licorile care îi făceau să mai uite de necazuri. Cu zeci de ani în urmă, o arată colecţia de sticle goale de bere şi de vin a lui Traian Manu, fabricile de băuturi de pe piaţa românească ţineau foarte mult la felul cum se prezentau în faţa clientelei. Fiecare producător voia să îşi pună numele în valoare. De aceea încrustau pe sticle numele fabricii, anul şi imagini sugestive, cum ar fi un călugăr stând la masă, modelat pe sticlele de bere ale unei fabrici din Sibiu”, a spus colecţionarul.

Mai târziu, în vremea comuniştilor, sticlele erau monopol de stat, iar înstrăinarea lor era interzisă, ele trebuind returnate după consum celui de la care au fost achiziţionate, se poate citi pe alte recipiente din colecţia de „antichităţi” a deveanului.

Moştenire de familie

Deveanul se bucură că pe soţia lui nu o deranjează hobby-ul său ciudat şi spune că obiectele pe care le strânge de o viaţă  sunt moştenirea copiilor.


Întrebări şi răspunsuri
Ce preţ au obiectele din colecţie?
Probabil, cele mai scumpe ajung la 20 – 30 de euro bucata. Am găsit, însă, pe internet recipiente de sticlă vândute de colecţionari din Statele Unite cu mii de dolari. Sticle de wiskey, goale, de la producători celebrii, având cele mai ciudate forme. În România sunt greu de găsit şi de apreciat. Văzând că sunt foarte vechi, oamenii le aruncă pe malul Mureşului.

Mai cunoaşteţi colecţionari de sticlărie în judeţ ?
Nu cred că sunt. Eu am căutat alţi oameni cu hobby-uri asemănătoare, dar nu am găsit decât pe cei care colecţionează sticle de vin.

Care este cea mai ciudată sticlă din colecţie?
Una dintre ele ar fi călimara de cerneală de un litru. Eu am prins vremurile când la şcoală se scria cu tocul, iar învăţătoarea venea şi ne turna cerneala din sticlă.


ce-i place
„Îmi plac «vechiturile» deosebite. Merg prin târgurile săptămânale din judeţ şi găsesc lucruri interesante. Acum lucrez la recondiţionarea unei motociclete Itom din 1970. Deşi găsesc greu piesele de care am nevoie pentru a o repara, m-am dedicat acestei munci, pe care vreau să o duc la bun sfârşit”, a spus Traian Manu.

ce nu-i place
Colecţionarul spune despre el că este o persoană sociabilă şi optimistă, căreia îi este greu să găsească lucruri care să îi displacă. Nu îi place anotimpul răcoros, pentru că hunedorenii au mult de suferit de pe urma lui, în special când vine vorba de plata facturilor la utilităţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite