Hunedoara, salvată prin turism. Cum arată Strategia de dezvoltare a municipiului în următorii şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor a intrat în centrul atenţiei autorităţilor locale, chiar dacă în ultimii ani, fondurile pentru restaurarea lui au fost reduse. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor a intrat în centrul atenţiei autorităţilor locale, chiar dacă în ultimii ani, fondurile pentru restaurarea lui au fost reduse. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Turismul a devenit mai important pentru Hunedoara, în noua strategie de dezvoltare a municipiului, elaborată de administraţia locală. Dacă în precedentul plan de dezvoltare, publicat pentru anii 2007 – 2013, investiţiilor în turism nu le-a fost acordată importanţă, în proiectul pentru anii 2014 – 2020, situaţia s-a schimbat.

Turismul este considerat unul dintre obiectivele principale ale Strategiei de dezvoltare a municipiului Hunedoara pentru 2014 – 2020. Proiectul elaborat de administraţia locală a intrat în dezbatere publică, iar hunedorenii pot aduce recomandări în următoarea perioadă, adresându-se Primăriei municipiului Hunedoara.

Strategia de dezvoltare a municipiului Hunedoara este al doilea astfel de proiect publicat după ce în 2006 aleşii locali adoptau Planul de dezvoltare al municipiului pentru perioada 2007 – 2013.

Planul din anii trecuţi prevedea realizarea următoarelor investiţii în domeniul turismului: marcarea şi inscripţionarea căilor de acces spre obiectivele turistice din Hunedoara, extinderea panourilor stradale tip „citi-lights” (luminoase), renovarea Castelului Corvinilor, crearea unei mini-staţiuni în Vadu Dobrii şi promovarea produselor cu specific local. Investiţiile preconizate nu s-au materializat decât într-o măsură mică.

image

Foto

monumente istorice

Mai mult accent pe turism
Oferta „turistică” a Strategiei de dezvoltare a municipiului pentru 2014 – 2020 este mult mai generoasă.

Cuprinde peste 50 de acţiuni, printre care: restaurarea, protecţia şi conservarea Castelului Corvinilor; realizarea şi promovarea unor trasee turistice, care să includă obiectivele turistice din Municipiul Hunedoara; amenajarea Complexului turistic Vadul Dobrii; reabilitarea traseului mocăniţei, repunerea acesteia în funcţiune şi introducerea în traseele turistice locale; dezvoltarea ecoturismului, prin valorificarea resurselor naturale şi a biodiversităţii oferite de Pădurea Chizid; valorificarea zonei Lacului Cinciş; dezvoltarea turismului religios prin valorificarea apropierii de Mănăstirea Prislop; reabilitarea şi reamenajarea Muzeului Fierului; crearea unei linii de transport turistic local; Identificarea unei locaţii şi amenajarea unei zone de camping şi a unui sat de vacanţă.  

Anul trecut, administraţia locală din Hunedoara a obţinut aproape 2,5 milioane de lei numai din taxele percepute la Castelul Corvinilor.

Strategia de Dezvoltare a Municipiului Hunedoara 2014-2020


Vă recomandăm şi:

FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854     O gravură veche de aproape 200 de ani care înfăţişează Castelul Corvinilor a rămas una dintre puţinele mărturii asupra imaginii celui mai important monument din Hunedoara, la începutul secolului al nouăsprezecelea. Tabloul a fost reprodus în ilustraţii care sunt scoase la vânzare pe Internet.

FOTOGALERIE Castelul Hunedoarei după “marele incendiu de la 1854” face istorie pe Internet    Castelul Corvinilor atrage ca un magnet. O demonstrează miile de aprecieri pe care fotografiile vechi cu monumentul istoric le primesc de la utilizatorii de Facebook.

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut    Un orăşel plin de viaţă la poalele unui castel medieval, în care oamenii muncesc în minerit şi în uzina de fier, se îmbracă frumos, cu eleganţa specifică vremurilor, fac comerţ în târgul mereu aglomerat de căruţele cu coviltir şi petrec sub cerul liber. Atmosfera Hunedoarei din urmă cu un secol este descrisă minuţios în fotografiile realizate de un călător maghiar.

Simbolul „Târgului de fier” se dărâmă sub ochii hunedorenilor. Cum poate fi salvat Furnalul din Govăjdia     Furnalul din Govăjdia a intrat în ultimii ani în categoria monumentelor istorice cu care autorităţile se mândresc, însă nu fac mai nimic pentru a le schimba soarta pecetluită de trecerea timpului. Lăsat în paragină de ani buni, monumentul istoric se prăbuşeşte cu zile, spun cei care încă îl consideră un simbol al oraşului, din vremurile în care Hunedoara era cunoscută în lume ca „Târgul de fier”.

FOTO Hunedoara anilor 1880 în imagini rare. Cum se mândreau austro-ungarii cu Uzinele de fier şi minele din Hunedoara    Angajaţii Castelului Corvinilor au făcut o descoperire impresionantă. Recent, în tmpul unui inventar realizat în arhivele muzeului, au dat peste un album de fotografii vechi, de la sfârşitul XIX, în care sunt prezentate Uzinele de fier ale Hunedoarei şi minele din împrejurimi. Albumul a fost publicat la Expoziţia Universală din 1889 de la Paris, ca o imagine a celor mai importante realizări industriale ale Imperiului Austro-Ungar.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite