Hunedoara: PORTRET / Călin Bicăzan jonglează cu literele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Călin Bicăzan jonglează cu literele
Hunedoara: PORTRET / Călin Bicăzan jonglează cu literele

Este printre cei mai tineri creatori de integrame din ţară. Pasionat de munca sa, a devenit omul care compune jocuri de cuvinte.

PORTRET
Născut - 04.08.1983
Educaţie - Facultatea de Jurnalism Sibiu
Experienţă - Rebusist
Familie - Necăsătorit

Munceşte acasă, în faţa calculatorului, unde compune integrame pe care le vinde unor reviste de specialitate.

Vede rebus peste tot
Dacă spui ardei, el spune „iute-n ciorbă”. Dacă pronunţi cuvântul „eşec” în mintea lui se aude „soldat prost”. Cam aşa reacţionează, Călin Bicăzan, hunedoreanul care compune integrame de mai bine de trei ani. „Mi se întâmplă de foarte multe ori să discut cu cineva, iar la auzul unor cuvinte să găsesc imediat definiţii rebusiste. E un tic profesional, care s-a format pe parcursul anilor. Spre exemplu, cineva îmi povestea despre iconari, iar eu am spus imediat: «omul care face pe sfântul». Asta e, prietenii mei s-au obişnuit cu mine”, spune Călin Bicăzan.

A început la 13 ani
Pasiunea pentru integrame a hunedoreanului a început de la vârsta de 13 ani când rezolva astfel de careuri împreună cu mătuşa sa. „Timp de 10 ani am rezolvat toate tipurile de integrame. La rândul meu am încercat să compun astfel de careuri pe care le trimeteam unor publicaţii de profil. Majoritatea nu au fost publicate pentru că erau greşite. În urmă cu trei ani am început să studiez regulile de compunere a integramelor, astfel că am început să obţin un produs finit vandabil. Şi de aici până la semnarea unor contracte cu o editură nu a fost decât un pas” a spus Bicăzan.

Invidiat de prieteni
Rebusistul munceşte aproximativ opt ore pe zi, timp în care compune, în medie, cinci integrame. Are un program special de calculator care îl ajută în munca sa. „Este destul de greu să compui o integramă şi asta din cauză că există foarte multe reguli care trebuiesc respectate. Spre exemplu, trebuie să îşi alegi cu grijă cuvintele tematice, trebuie să te fereşti de regionalisme, de nume proprii sau de verbe la participiu. Am prieteni care mă invidiază pentru că muncesc acasă şi pentru că îmi fac singur programul. Dar uneori este o muncă stresantă care te solicită foarte mult”, a mai spus rebusistul.

Integrama, pe lista obiectelor indispensabile
Atât de mult iubeşte Călin Bicăzan integramele încât le-ar lua cu el oriunde. „Dacă ar fi să aleg trei lucruri pe care le-aş lua cu mine pe o insulă pustie, cu siguranţă că o integramă s-ar număra printre ele. Fiecare are câte o pasiune, dar eu mă bucur că am reuşit să o transform pe a mea într-un job. Iar meseria asta nu se învaţă la nicio facultate, trebuie sa fii exagerat de pasionat şi atât” este de părere Bicăzan.

Întrebări şi răspunsuri
Există definiţii  pe care le consideri deosebite?
Da. Sunt aşa numitele definiţii geniale. Spre exemplu: medic este duşman de moarte, bici este schimbător de viteze la o berlină, urâtă este pentru iese prima la miss sau sinod egal cu şedinţă cu părinţii. Dacă mă gândesc la Adevărul de Seară aş spune două definiţii: Adevăr- urmărit de justiţie şi seară - apare după fiecare zi. Aceste definiţii nu-mi aparţin, ele au fost inventate de alţi rebusişti. Eu am una pe care o consider ca fiind a mea: han - fruntea tătarului.

Ce este mai greu de compus: o integramă sau un rebus?
O integramă. Practic, un rebus este mai uşor, atât ca şi creaţie a grilei, cât şi ca dimensiune. O integramă are mult mai multe reguli şi forme. Cele mai grele integrame sunt cele în care pătratele din grilă nu se ating între ele.

În cât timp dezlegi o integramă?
Pentru cele mai grele am nevoie de şapte-opt minute. În principiu, nu cred că există vreo integramă pe care să nu o pot rezolva. În cel mai rău caz îmi rămâne nerezolvată în procent de cinci la sută.

Ce-i place
Pe primul plan se situează rebusul. Apoi fotbalul. „Joc foarte mult fotbal. De fapt sunt şi membru al unei echipe care joacă fotbal pe gazon sintetic. De asemenea, îmi place să citesc cărţi enciclopedice şi să mă uit la documentare”, spune Călin.

Ce nu-i place
Rebusistului hunedorean nu-i plac petrecerile. „Nu înţeleg ce sens are să mă duc într-o cameră şi să mă tot agit pe muzică. Nu-mi plac nici oamenii făţarnci. Mă enervez foarte tare când uneori, chiar eu am o doză mai mică sau mai mare de făţărnicie”, spune Bicăzan.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite