Hunedoara: PORTRET / Alin Cioran a dat confortul de oraş pe viaţa de la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Alin Cioran a dat confortul de oraş pe viaţa de la ţară
Hunedoara: PORTRET / Alin Cioran a dat confortul de oraş pe viaţa de la ţară

Un hunedorean, orăşean get-beget, a schimbat piaţa asigurărilor cu munca de la fermă şi vrea să conceapă un sistem de distribuire din uşă în uşă.

Sătul de viaţa agitată a oraşului şi de munca în domeniul asigurărilor, hunedoreanul Alin Cioran a cumpărat o casă la ţară şi s-a apucat de cultivarea legumelor în solarii. Hunedoreanul este ajutat de soţia Adelina şi de cei doi băieţi, Vlad şi mezinul Cătălin, elevi la şcoala din localitate.

„Afacerea am început-o în primăvara anului trecut. Am renunţat la o activitate care nu îmi aducea satisfacţie şi m-am mutat la ţară, în satul natal al soţiei. Era un stres foarte mare. De zece ani nu îmi mai luasem niciun concediu. Pasiunea pentru agricultură o am din copilărie, când îmi petreceam toate vacanţele la ţară, la bunici. În plus, aveam de multă vreme dorinţa de a trăi într-un mediu mai sănătos, departe de tumultul oraşului. Aici, la ţară, totul este mai sănătos, inclusiv mediul social. Nimic nu este mai frumos decât un «concert» al păsărilor de curte la primele ore ale dimineţii sau înainte de culcare”, povesteşte Alin.

Legume apreciate

Din banii obţinuţi din vânzarea maşinii, Alin Cioran şi familia sa au investit în ridicarea de solarii. Ca orice afacere, şi aceasta a început greu. „Sunt economist, nu legumicultor. În primul an de producţie, când nu ştiam mai nimic despre acest domeniu, făcând totul din pasiune, legumele nu au fost prea multe. Ne-au ajuns pentru consumul propriu şi puţinul surplus obţinut l-am vândut, la preţuri derizorii, în vecini sau la cunoscuţi. Deşi producţia era mică, m-a încurajat gustul apreciat al legumelor. După prima recoltă am cerut sfatul unor specialişti de la «Protecţia Plantelor», care mi-au fost de mare ajutor. Acum pot face diferenţa între o plantă bolnavă şi una sănătoasă. Am ajuns să achiziţionez răsaduri din judeţul Arad, dar şi pe acestea foarte greu”, povesteşte Alin Cioran.

Fără ingrediente chimice

Munca într-o „uzină eco” nu este deloc uşoară. Principalul factor este îngrăşămâmântul folosit. „Lucrăm cu must de gunoi de găină, sau «găinaţ», cum îl ştie toată lumea. Acesta îl procur de prin vecini, care îşi hrănesc păsările numai cu porumb, fiind crescute «bio», cum s-ar zice. Nu cumpăr de la alţi crescători. Practic, o roabă de găinaţ îmi ajunge pentru întreaga producţi. Mustul de gunoi de găină este singurul îngrăşământ organic care conţine acid uric. Vedeţi, planta este o adevărată uzină chimică. Aceasta  îşi selectează singură tot ce are nevoie, inclusiv acidul uric”, afirmă fermierul hunedorean.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt problemele pe care le-aţi întâmpinat în această nouă îndeletnicire?

Totul ar fi mult mai bine dacă nu ar exista atâta birocraţie în România. La noi este o problemă cu obţinerea certificatului de producător „bio” sau „eco”. Ambele se acordă doar după trei ani de producţie. Cei trei ani pot însemna falimentul micului producător, nu şi al engrosiştilor, pentru care contează doar cantitatea.

Care ar fi strategia de vânzare a acestor produse?
Îmi doresc să pun la punct un sistem de livrare al produselor la domiciliu şi să mă axez pe o producţie ţărănească autentică, din care să nu lipsească pâinea de casă, fără amelioratori şi cu respectarea legislaţiei.

ce-i place
Munca în aer liber este o plăcere pentru Alin Cioran. „Îmi aduc aminte de zilele în care eram «încorsetat» în costum şi aveam câte 10 întâlniri zilnice cu clienţii. Acum umblu liber printre plante fără stres”, spune Alin.

ce nu-i place
Lui Alin nu îi plac lucrurile făcute fără cap. „Nu înţeleg sensul pentru care se dau legi care nu pot fi aplicate sau care nu sunt pe înţelesul celor care trebuie să le aplice”, crede hunedoreanul.

Profil
Născut . 16.04. 1969.
Studii - Studii medii.
Experienţă - Economist
Familie - Căsătorit, doi copii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite