Hunedoara: Tot mai mulţi angajaţi ajung victime ale patronilor ţepari

Hunedoara: Tot mai mulţi angajaţi ajung victime ale patronilor ţepari

Hunedoara: Tot mai mulţi angajaţi ajung victime ale patronilor ţepari

Zilnic, trei hunedoreni depun o plângere împotriva patronului pentru neplata drepturilor salariale.


Criza economică a readus un fenomen care în ultimii ani ani s-a diminuat considerabil. Este vorba de patronii care preferă să lucreze cu angajaţi fără a le încheia un contract de muncă şi pe care îi plătesc după bunul plac. La această dată, pe masa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara se află peste 500 de reclamaţii de acest gen.


„Dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul plângerilor făcute de angajaţi împotriva patronilor a crescut, în acest an, cu aproximativ 40 la sută. Cei mai mulţi reclamă neplata drepturilor salariale urmate de sesizări privind neîntocmirea contractului de muncă. Pentru aceste nereguli, angajaţii ITM Hunedoara au aplicat 145 de sancţiuni în valoare de 349.000 de lei. Din păcate, nu putem obliga angajatorii să plătească salariile celor înşelaţi. Aceşti oameni trebuie să se adreseze instanţei” a declarat Sorin Istrate, purtător de cuvânt în cadrul ITM Hunedoara.  Ionică M., din Deva a lucrat timp de două luni pe şantier şi nu a primit nici un leu pentru munca sa. A ales să-şi reclame patronul la ITM, dar a fost dezamăgit când a aflat că plângerea făcută nu-l va obliga pe patron să-i dea banii.


A muncit degeaba


„Am muncit ca un sclav câte 12 ore pe zi. Patronul mă tot amâna când îi spuneam că vreau să încheiem un contract de muncă. După două luni, în care nu am primit nici un leu, am hotărât să plec. Azi l-am sunat şi l-am întrebat când îmi dă banii. Mi-a spus că mâine. Este aceeaşi poveste pe care o aud de mai bine de o lună. Sunt disperat. Locuiesc în chirie şi risc să ajung în stradă” a spus Ionică.

Statul plăteşte


Angajaţii care nu au contract de muncă şi nu au fost plătiţi se pot adresa instanţei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: