Hunedoara: Lidia Bărbulescu: "În România nu se doreşte o justiţie puternică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita membrilor CSM, Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, la instanţele hunedorene a adus în discuţie o serie de probleme grave cu care se confruntă magistraţii din judeţ.

Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lidia Bărbulescu, şi Dan Lupaşcu, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, au efectuat zilele trecute un tur de forţă al instanţelor din judeţul Hunedoara.  

Sistemul judiciar, discreditat

„Am constatat, din păcate, că nu problemele de natură financiară sunt, totuşi, cele mai grave în această zonă, ci starea de spirit a colegilor noştri, care este fără precedent, având în vedere toate atacurile care ni se pregătesc din diferite părţi şi care se manifestă aşa cum constatăm şi în mass-media. Sistemul judiciar este discreditat în ochii opiniei publice, ceea ce face din ce în ce mai grea exercitarea acestei nobile profesii de magistrat şi realizarea actului de justiţie”, a afirmat astăzi Lidia Bărbulescu, la o întâlnire organizată la Tribunalul Hunedoara.

Magistraţii se simt puşi la zid

Dan Lupaşcu a susţinut, la rândul său, că magistraţii hunedoreni se simt umiliţi, iar numărul solicitărilor de pensionare a crescut în ultimele luni. "Judecătorii se simt puşi la zid în mod nejustificat. Chiar dacă în justiţie se fac şi unele greşeli, ele sunt cazuri izolate şi nu ar trebui să existe această generalizare. I-am încurajat pe colegii noştri care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare anticipată să nu iasă la pensie, nu numai pentru că ne-ar crea şi mai multe probleme în ceea ce priveşte asigurarea de personal (noi avem un deficit de peste 1.000 de magistraţi în momentul de faţă, un deficit care s-a agravat foarte mult de la începutul acestui an), ci pentru că împreună trebuie să luptăm pentru păstrarea statutului pe care îl avem”, a declarat Dan Lupaşcu.

Nu se doreşte o justiţie puternică

Lidia Bărbulescu consideră că suma alocată Ministerului Justiţiei, de 0,65 la sută din PIB, este insuficientă, astfel că sistemul judiciar este subfinanţat. „Judecătorul trebuie să vină şi să judece, să nu stea cu grija zilei de mâine. Dar în România, un stat de drept european, nu se doreşte o justiţie puternică", a concluzionat magistrata.

Tribunalul, înglodat în datorii 

Potrivit judecătorului Daniel Tiliciu, preşedintele Tribunalului Hunedoara, instituţia are datorii de aproape 300.000 de lei, cumulate în mare parte în ultimele luni. Jumătate dintre ele sunt restanţe către Poşta Română, pentru trimiterea citaţiilor către persoanele care sunt părţi în procese şi cealaltă parte o reprezintă onorariile pentru avocaţii din oficiu.

Deficitul de magistraţi de la Judecătoria Deva şi numărul imens de dosare care trebuie soluţionate de magistraţii instanţelor din judeţ au fost alte probleme sesizate CSM.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite