Hunedoara: Ioan Rudeanu, Cavaler al Sfântului Mormânt

Hunedoara: Ioan Rudeanu,  Cavaler al Sfântului Mormânt

Hunedoara: Ioan Rudeanu, Cavaler al Sfântului Mormânt

Părintele Rudeanu a ridicat o troiţă în Piaţa Lumii din Beijing, a editat manuale de religie pentru elevii români din Ungaria şi le-a vorbit new-yorkezilor despre religia dacilor.

Profil

Născut - 3 octombrie 1948, Cinciş
Educaţie - Doctor în teologie, la Academia Teologiei Reformate din Budapesta şi Debrecen
Experienţă - Paroh la Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Hunedoara
Familie - Căsătorit

Profesor de teologie, scriitor, om de cultură şi preot ortodox, Ioan Rudeanu este o adevărată enciclopedie. Hunedoreanul a cutreierat întreaga lume, ducând peste tot unde a ajuns o parte din spiritul şi valorile tradiţionale ale românilor.

În urmă cu zece ani, de Crăciun, se afla în Beijing. A transformat pentru câteva ore sediul Ambasadei României în China, într-un loc de pelerinaj pentru aproape 300 de oameni care au participat la slujba Liturghiei ţinută de el. Şi nu s-a rezumat doar la atât. Doi ani mai târziu, Acociaţia prieteniei româno-chineze, al cărui membru este, a ridicat în Parcul lumii din centrul capitalei chineze o troiţă.

„Acolo, americanii au reprezentarea Statuii Libertăţii, francezii au Turnul Eiffel şi Catedrala Notre-Dame, iar olandezii au morile de vânt. Noi am adus ceva specific pentru spiritualitatea românească”, a spus părintele Rudeanu.  Hunedoreanul a publicat mai multe volume pe teme religioase şi istorice, atât în România, cât şi în diaspora.

Manuale de religie pentru copiii din Ungaria

În urmă cu 20 de ani, a editat, sub titlul „Istorioare biblice”, primul manual de religie pentru şcolile româneşti din Ungaria. „Tot din 1989 am început să adun materiale (cărţi vechi, ceasloave, prapuri, icoane, tipărituri şi altele) pentru ceea ce avea să fie primul muzeu religios românesc din Ungaria. El se află la Episcopia din Gyula”, a povestit preotul.  Pentru Ioan Octavian Rudeanu, munca de „ambasador” al culturii româneşti în străinătate nu s-a oprit aici.

Hunedoreanul a ajuns chiar şi la New-York, unde le-a vorbit americanilor şi românilor despre religia dacilor.  A adus teatrul din Valea Jiului în ţările nordice, iar spectacolele susţinute de artiştii hunedoreni i-au încântat pe conaţionalii lor din Scandinavia. În România, după ce l-a însoţit pe fostul ambasador al Statelor Unite, Michael Guest în vizită la Biserica din Densuş, diplomatul american a fost atât de impresionat de monumentul istoric, încât a donat 25.000 de dolari pentru restaurarea edificiului.

Învestit în Elveţia

De-a lungul ultimilor 20 de ani, hunedoreanul, fost director al Direcţiei de Cultură şi Culte Hunedoara, în prezent paroh la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi profesor de istoria religiilor la Universitatea din Arad, primind o mulţime de distincţii.

Puţini români se pot mândri că fac parte din Ordinul Cavalerilor Sfântului Mormânt. Ioan Rudeanu a fost învestit drept cavaler al acestui ordin la Saint Gall, în Elveţia.

Întrebări şi răspunsuri

Sunt receptivi românii din străinătate la cultura naţională?
Când este vorba de România şi de cultura românească, românii din diaspora vin de oriunde pentru a asista la evenimentele care au legătură cu ţara lor. Au o dorinţă impresionantă de a afla noutăţi despre România. De asemenea, venirea la biserică îi ţine uniţi.

Care este cel mai de preţ obiect din locuinţa dumneavoastră?
Unul dintre lucrurile de preţ este fotoliul pe care au stat Patriarhul Teoctist, Mitropolitul Nicolae Bălan şi PS Episcopul Timotei, un obiect moştenit de la bunicii mei din Răşinarii Sibiului.

Ce-i place

Preotul spune că îi place muzica şi arta, iar ca o obişnuinţă zilnică, îi place să citească din Sfânta Scriptură şi din Vieţile Sfinţilor.

Ce nu-i place

„Indiferenţa. Aş vrea să văd că autorităţile se implică mai mult în problemele legate de păstrarea spiritualităţii româneşti şi în problemele sociale din comunitate”, a spus Ioan Rudeanu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: