Hunedoara: Adela Zdrîncu, psihologul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adela Zdrîncu lucrează de şapte ani în sistemul de învăţământ din Hunedoara. În paralel, face cursuri de hipnoză clinică, pentru a deveni hipnoterapeut cu atestat.

Profil
Născută - 06.07.1973
Educaţie - Facultatea de Psihologie, Bucureşti
Experienţă - Psiholog şcolar
Familie - Căsătorită, un băieţel


Originară din Beiuş, Adela s-a căsătorit şi s-a mutat la Hunedoara. E convinsă că foştii ei mici „pacienţi”, acum elevi de liceu sau studenţi, o găsesc „simpatică”, pentru că o opresc mereu pe stradă, o salută respectuos şi o întreabă ce mai face. De doi ani studiază hipnoza clinică şi alte tehnici de relaxare şi povesteşte că asta seamănă cu ceea ce vedem noi prin filme. Cu o singură observaţie: persoana hipnotizată nu poate deveni, sub nicio formă, sclava terapeutului său.

Mai singuri şi agresivi

Adela Zdrîncu spune că, potrivit experienţei pe care o are, generaţiile actuale de copii sunt mai violente şi mai însingurate, comparativ cu 10 sau 20 de ani în urmă. „Prima problemă ar fi agresivitatea, de la mici elemente de şantaj, cum ar fi «Îmi dai mie pachetul tău, că dacă nu o-ncurci» şi până la violenţă verbală, vulgarităţi sau chiar violenţă fizică. Apoi avem problema specifică acestor ani, a copiilor care rămân fără părinţi, după ce aceştia pleacă la lucru în străinătate. Chiar dacă un copil este lăsat în grija bunicilor sau a altor rude, el suferă enorm, pentru că se simte abandonat, singur şi neputincios”, a declarat psihologul.

Adela adaugă faptul că numai la Şcoala Generală Nr. 11 din Hunedoara, unde lucrează ea, sunt aproape 50 de copii din 400 care au părinţi plecaţi la muncă peste graniţe. Iar la alte şcoli, numărul celor lăsaţi în grija rudelor este chiar mai mare.

Prea puţini psihologi

În plus, Adela se ocupă şi de elevii cu handicap de la clasele speciale, cu care e chiar mai dificil de lucrat decât cu copiii problemă din sistemul tradiţional. Acestora trebuie să le stabilească valoarea coeficientului de inteligenţă, iar dascălii de la clasă le alcătuiesc, în baza testărilor efectuate de ea, programe individuale, special concepute în acest sens.

Psihologul susţine că numărul specialiştilor este în continuare mult prea mic, deşi acesta s-a triplat în ultimii cinci ani. „Iniţial am fost numai doi psihologi şcolari în Hunedoara. Acum suntem şapte, însă numărul este în continuare insuficient, cum insuficient este şi numărul profesorilor de la clasele speciale”, a menţionat Adela.

Cel mai greu caz, o tentativă de suicid

Psihologul spune că, fără îndoială, cel mai dificil caz pe care a trebuit să îl rezolve a fost cel al adolescentei de 16 ani, ai cărei părinţi erau plecaţi în Spania şi care a vrut să se arunce de pe un bloc din Hunedoara. Din fericire, fata a fost salvată la timp, iar după o terapie care a durat nu mai puţin de un an şi jumătate, tânăra şi-a revenit, a mers şi ea în Spania, iar familia s-a reîntregit.

Întrebări şi răspunsuri
Care este reţeta pentru un părinte bun?
Un părinte bun nu este nici prea sever, nici prea indulgent. Lasă copilului libertate, însă nu pierde niciodată controlul. Îl ascultă, petrece timp cu el, îi cunoaşte grupul de prieteni şi îl încurajează pe copil să îi invite acasă, pentru a nu-l scăpa de sub observaţie.

Care sunt vârstele critice în evoluţia unui copil?
Sunt două, 12 şi 16 ani. Sunt două perioade dificile, care vin aproape una după alta, iar părintele trebuie să înţeleagă comportamentul copilului, să se întrebe de ce se poartă într-un anumit fel, iar imediat ce apar probleme să vină la psiholog. Să nu amâne, în speranţa că situaţia se va rezolva de la sine.

ce-i place
Adelei îi place să se joace cu băieţelul ei de patru ani. „Facem puzzle şi construim labirinturi, dar îi place şi să-i citesc poveşti şi îmi pune o mie de întrebări.” Dacă ar avea bani, Adela ar construi la Hunedoara un Aqualand.
ce nu-i place
„Mă deranjează intoleranţa, lenea şi inerţia de care ne lovim. Mi-ar plăcea să trăiesc într-o lume în care tinerii care au idei şi entuziasm să fie încurajaţi să le pună în practică”, a spus psihologul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite