Hunedoara: (VIDEO) Campanie - Votaţi Retezatul între "minunile" lumii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt doar 20 de zile în care putem vota singurul obiectiv românesc înscris în concursul internaţional „ Cele 7 minuni naturale ale lumii”.

Parcul Naţional Retezat are nevoie de voturi pentru a putea să urce două locuri în top, pe poziţia 11, şi să se califice în a treia etapă a competiţiei mondiale “Cele şapte minuni naturale ale lumii”, lansată de Fundaţia New7Wonders.

Retezatul reprezintă România
Parcul este singurul obiectiv natural din România care a fost selectat pentru a participa la concursul internaţional. Voturile pot fi acordate prin Internet sau prin telefon, până în data de 7 iulie, când vor fi desemnaţi candidaţii pentru următoarea etapă a concursului. Pentru a nu fi exclus din competiţie, Retezatul trebuie să se claseze cel puţin pe locul 11, în grupa E. Primele 77 de candidate vor fi evaluate de un comitet de experţi, care va stabili 21 de finaliste în data de 21 iulie. Ultima selecţie va fi făcută bazându-se tot pe voturi acordate prin Internet, rezultatul urmând să fie anunţat abia în 2011.

A urcat 15 locuri în top
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Parcului Naţional Retezat (APNR), Florina Crişan, a declarat că prin campaniile de promovare ale mass-media, Parcul a reuşit să urce 15 locuri în clasament în numai trei săptămâni. Astfel, după ce în 24 mai, de Ziua Europeană a Parcurilor, Parcul Naţional Retezat se afla pe locul 32 în grupa sa, Retezatul a ajuns pe locul 17, iar acum se află pe locul 13.

Vot telefonic sau prin internet
Florina Crişan adaugă că, pentru ca masivul Retezat să rămână în competiţie, trebuie ca la grupa E, care include păduri, parcuri naţionale şi rezervaţii, să fie votat doar Retezatul. Pentru votul prin telefon, se apelează numărul 0041 77 312 4041. După mesajul de întâmpinare urmează un ton şi apoi se introduce codul format din cifrele 541 alocat pentru Parcul Naţional Retezat. Votul devine valid doar după terminarea mesajului de confirmare al robotului telefonic.
Organizatorii competiţiei susţin că în cazul în care paşii sunt urmaţi întocmai, convorbirea nu durează mai mult de un minut şi costă 0,2 euro, sumă reprezentând tariful normal perceput de companiile de telefonie pentru o convorbire cu Elveţia, ţara unde are sediul central Fundaţia New7Wonders, care a organizat competiţia.

AICI POŢI VOTA PARCUL NAŢIONAL RETEZAT ÎNTRE MINUNILE LUMII.

Mai mulţi bani
Reprezentanţii Parcului susţin că masivul Retezat poate aduce beneficii extraordinare pentru Ţara Haţegului, dar şi pentru întreg judeţul Hunedoara.  “Ideea este sa vină mulţi turişti străini în România, atraşi de capitalul natural al acesteia. Prin programe turistice bine puse la punct, conduşi de ghizi români, specializaţi, turiştii pot face ieşiri scurte de câte o zi în Retezat, iar restul timpului pot să-l petreacă în zonele din jur. De exemplu, în partea de nord  se vor putea caza în cabanele şi pensiunile din comuna Sălaşu de Sus şi vor putea manca alimente fără E-uri, produse în gospodăriile sătenilor” a spus Zoran Acimov, directorul APNR. Mai mult, reprezentanţii Fundaţiei  New7Wonders susţin că participanţii şi câştigătorii competiţiei „Cele 7 noi minuni antropice ale lumii” au înregistrat anul trecut nivele record de creştere a beneficiilor provenite din turism, în unele cazuri veniturile veniturile fiind mai mari cu 70%, ca urmare a promovării gratuite de care au avut parte obiectivele respective.

Turism controlat în păduri virgine
Purtătorul de cuvânt al APNR, Florina Crişan, afirmă că au fost şi voci care au spus că o creştere a numărului de turişti ar putea dăuna ecosistemului din masivul Retezat. „Celor care sunt îngrijoraţi că vor veni prea mulţi turişti care vor distruge totul în cale, le putem da numeroase exemple de parcuri din lume care îşi păstrează caracteristicile naturale, deşi sunt vizitate de milioane de turişti. Turismul trebuie şi poate fi ţinut sub control. Ce dorim noi pentru Retezatul central este ca acesta să rămână, în continuare, locul montaniarzilor cu rucsacul în spate, a celor care ştiu să respecte natura” a spus Florina Crişan, care a adăugat că Retezatul are unele dintre cele mai frumoase păduri virgine din România. Mai mult, arealul protejat de peste 380 de hectare reuneşte 90 de specii de plante unice în ţară. Tot în masivul din judeţul Hunedoara se regăsesc, pe lângă cele 80 de lacuri şi tăuri, cel mai întins lac glaciar din ţară, Bucura, cu o suprafaţă de aproape nouă hectare şi cel mai adânc lac, Zănoaga, care atinge 29 de metri în adâncime.

Povesteşte-ne ce amintiri ai despre Retezat!

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite