Horă de pe vremea bunicilor în secolul XXI: liceenii s-au întrecut în tradiţii şi obiceiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii s-au întrecut în tradiţii pentru a conserva folclorul hunedorean
Liceenii s-au întrecut în tradiţii pentru a conserva folclorul hunedorean

Îmbrăcaţi în costume populare, un grup de elevi a pus în scenă momente cruciale de peste an din viaţa unei comunităţi. Cea de-a şasea ediţie a concursului „Cultură şi civilizaţie în România”, etapa judeţeană,  a fost câştigată, din nou, de „decebalişti”.

Competiţia a reunit cinci licee, iar cei 15 tineri au vrut să demonstreze că datinile străbune nu au murit şi că ele încă sunt păstrate cu sfinţenie de hunedorenii care trăiesc la sate. Tradiţiile şi practicile culese de prin aşezările de munte au fost puse în valoare prin redarea unor momente cruciale din existenţa unei comunităţi.

„Sceneta noastră redă o sărbătoare. Îmbrăcate în costume populare, specifice moţilor, pădurenilor şi locuitorilor de pe Valea Mureşului,  mergem la joc în ziua de Sfântul Ilie”, a spus Ana Ilieş, elevă în clasa a XII-a la Liceul Decebal din Deva. A fost completată de Lorena Pascu, clasa a IX-a, Liceul Pedagogic, care a precizat că s-a înscris la concurs deoarece iubeşte folclorul şi vrea să-l promoveze pe toate căile posibile.

Plăcinte cârpite

Temele alese de cele cinci echipaje participante au fost dintre cele mai diverse, de la „Nunta în comunităţile de momârlani din estul Văii Jiului”, până la „Elemente mitologice în colinda hunedoreană”, „Apa în obiceiurile momârlanilor” şi „Fii ai pădurenilor”.

Cei mai buni s-au dovedit a fi însă elevii de la Colegiul Naţional „Decebal”, care în ultimii cinci ani au câştigat locul I la nivel naţional. „Prin tema noastră, «Hrana, cult al trecutului», am vrut să punem în valoare gastronomia rurală, excepţională din punct de vedere al sănătăţii. Vrem să sensibilizăm tinerii să apeleze la produse tradiţionale, precum pâine de casă, plăcinte în şase colţuri aşa cum se fac în zona Feregi sau plăcinte cârpite ca la Roşcani”, a spus Olivia Niţescu, profesorul coordonator al echipei câştigătoare.

Competiţie dură în doar 15 minute

În afară de liceele Decebal-locul I şi Pedagogic-locul II, la concurs au participat şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Petroşani-locul III, Liceul Teoretic Lupeni-menţiune şi Colegiul Tehnic „Dragomir Hurmuzescu”-menţiune. Concursul a avut trei probe, iar fiecare echipaj a avut la dispoziţie 15 minute pentru a arăta că este cel mai bun.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite