Haţegana - berea creată pentru a potoli apetitul minerilor pentru ţuică

Haţegana - berea creată pentru a potoli apetitul minerilor pentru ţuică

Fabrica de bere Hategana, la infiinţare. FOTO. V. Onoiu.

Unul dintre cele mai importante branduri locale ale judeţului Hunedoara a fost Haţegana, berea fabricată în judeţul Hunedoara. În prezent, fabrica de bere construită la mijlocul anilor 1970 în Haţeg este închisă. În incinta fostei fabrici sunt produse tigăi, iar alte spaţii sunt folosite ca silozuri pentru furaje şi cereale. Din exterior, fabrica din Haţeg pare abandonată, în schimb berea Haţegana este fabricată în prezent la Craiova.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Dorin Pisoiu a fost primul director al fabricii de bere din Haţeg, într-o vreme în care Haţegana îşi trăia anii de glorie. Hunedorenul a păstrat în colecţia sa prima sticlă cu bere fabricată în Haţeg, în 9 februarie 1978. El a explicat de ce a fost necesară înfiinţarea fabricii.

 „Unul dintre considerentele pentru care a fost creată fabrica de bere a fost pentru ca aceasta să înlocuiască ţuica de pe mesele minerilor din Valea Jiului. Iniţial, comuna Pui fusese aleasă ca locaţie pentru construcţia fabricii de bere Haţegana, dar apoi reprezentanţii statului român au decis înfiinţarea fabricii în Haţeg, pentru că au considerat că apa din Râul Mare este mai bună decât cea provenită din Râul Bărbat”, a povestit Dorin Pisoiu.

În anii 1980, cea mai mare parte a producţiei de bere ajungea să fie consumată de mineri, iar restul era trimisă în special în Hunedoara. În timp, Haţegana a devenit una dintre brandurile zonei.

După 1989, berea Haţegana a mai rezistat pe piaţă ani buni. Însă destinul fabricii hunedorene a fost unul nefast. Preluată de producătorul de bere Heineken în anul 2003, fabrica din Haţeg s-a închis în anul 2010, din motive economice, iar ultimii aproximativ 100 de angajaţi ai ei au fost disponibilizaţi. Producţia berii a fost mutată în celelalte fabrici din ţară deţinute de Heineken. 

„A fost o decizie greu de înţeles pentru mine, pentru că fabrica din Haţeg era rentabilă, iar berea produsă la Haţeg era de calitate”, a mai spus Dorin Pisoiu.

Citeşte pe larg povestea berii Haţegana:

Povestea berii Haţegana – cea mai iubită băutură a hunedorenilor

Chiar dacă în cei peste 30 de ani de existenţă, brandul „Haţegana” nu a reuşit să se impună pe piaţa naţională, berea hunedorenilor a fost una dintre cele mai iubite licori din istoria zonei. Din berea cu care petreceau „oamenii muncii” din Hunedoara şi din Valea Jiului a rămas doar brandul.

Vă recomandăm şi:

FOTO Tărâmul fermecat al Hunedoarei: cum supravieţuiesc satele din munţi, în ţinutul stăpânit în trecut de daci

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

FOTO Americanii vânează stafii în Castelul Corvinilor: cum a ajuns cetatea din Hunedoara unul dintre cele mai înfricoşătoare locuri din lume

Primii bani din turism la Sarmizegetusa Regia: de ce numărul vizitatorilor cetăţii va exploda în săptămânile viitoare

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: