Haosul din CEH a scos oamenii în stradă. Peste 300 de angajaţi ai termocentralelor Mintia şi Paroşeni au protestat în Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Oamenii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Angajaţii termocentralelor Mintia şi Paroşeni au protestat astăzi în faţa Prefecturii Hunedoarei. Oamenii sunt nemulţumiţi de haosul din Complexul Energetic Hunedoara, care include cele două termocentrale şi patru minde din Valea Jiului, şi cer ajutor urgent de la guvern, pentru CEH.

Peste 300 de angajaţi ai Termocentralelor Mintia şi ai Paroşeni au pichetat în această după-amiază sediul Prefecturii judeţului Hunedoara. Oamenii au protestat faţă de situaţia dificilă în care se află Complexul Energetic Hunedoara.

Au vrut astfel să atragă atenţia Guvernului asupra nesiguranţei în care îşi desfăşoară activitatea şi a temerilor că mulţi dintre ei şi-ar putea pierde locurile de muncă, dacă nu sunt luate măsuri urgente de redresare a companiei de stat.

„Primul motiv şi cel mai important pentru care protestăm este situaţia dezastruoasă a Complexului neregetic Hunedoar, la ora actuală, şi neacordarea ajutorului de stat pentru redresarea CEH. Noi suntem pentru ajutorul de stat, pentru a menţine locurile de muncă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara şi, implicit, pe cele din judeţul Hunedoara”, a declarat Ionel Ticula, lider sindical.

Cer măsuri urgente

Oamenii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă dacă Guvernul nu ia măsuri urgente pentru redresarea companiei de stat. „Dacă se închide Complexul Energetic Hunedoara vor rămâne circa 18.000 de oameni fără locuri de muncă. Pentru asta protestăm, să ne ajute Guvernul cu ajutorul de stat”, a declarat unul dintre protestatari. „Cerem Guvernului să înfiinţeze o celulă de criză economică, să îşi trimită reprezentanţii în teritoriu, şi să încerce tot ce se poate face din punct de vedere economic, pentru că guvernul are pârghiile economice şi politice prin care poate să salveze aceste locuri de muncă”, a fost de părere un alt sindicalist.

proteste ceh

Sindicaliştilor de la Mintia şi Paroşeni li s-au alăturat şi angajaţii altor întreprinderi din judeţul Hunedoara. În schimb, la acţiunea de protest nu au participat membrii Sindicatului „Muntele”, cel de-al doilea sindicat reprezentativ din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Aceştia vor organiza un miting în data de 22 mai, în Valea Jiului, la sediul CEH, din Petroşani. Jandarmii au asigurat buna desfăşurare a mitinguluzi din Deva, care s-a desfăşurat fără incidente.  

proteste ceh

Mii de familii depind de CEH
Peste 6.000 de oameni lucrează în prezent în cadrul exploatărilor miniere din Valea Jiului, incluse în CEH, şi a celor două termocentrale hunedorene, de la Mintia şi Paroşeni. Situaţia CEH a fost prezentată în culori sumbre de către deputatul hunedorean Bogdan Ţâmpău. „La sfârşitul anului 2014, CEH înregistra datorii de peste 890 de milioane de lei, dintre care peste 600 de milioane de lei au termen de scadenţă mai mic de un an, iar datoriile pentru care termenul de achitare este depăşit este de 364 de milioane de lei. Din acestea din urmă, 188 de milioane de lei sunt datorii faţă de bugetul de stat, iar restul sunt datorii faţă de furnizori”, a afirmat parlamentarul. „S-a făcut o solicitare către Guvernul României de a acorda un împrumut de 167 de milioane de lei Complexului Energetic Hunedoara. Acest împrumut ar fi trebuit să fie rambursat în şase luni, iar dacă nu putea fi rambursat era transformat în ajutor pentru restructurare. Teoretic aşa arătau lucrurile, practic ordonanţa de guvern nu a putut fi promovată în timp util, deoarece au lipsit vizele a două ministere, de Finanţe şi Justiţie”, a adăugat Bogdan Ţâmpău.


Vă recomandăm şi:

Ce averi au şefii din Complexul Energetic Hunedoara, compania de stat aflată într-o situaţie economică dificilă

Complexul Energetic Hunedoara se află în suferinţă din punct de vedere economic şi ar putea rămâne până la finalul acestui an fără aproape 500 de angajaţi, concedierile colective fiind plănuite în strategia de redresare a companiei de stat. Spre deosebire de angajaţii fără funcţii, membrii din conducerea CEH, majoritatea numiţi politic, au puţine motive de îngrijorare: unii dintre ei au venituri impresionante.

Ministrul Liviu Pop despre concedierile din cadrul CEH: "Disponibilizaţii vor primi salarii compensatorii"

Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă organizată la Deva, că angajaţii din Complexul Energetic Hunedoara care vor fi vizaţi de disponibilizările colective, în cazul în care acestea vor avea loc, vor primi salarii compensatorii.

Cărbunele, esenţial pentru securitatea energetică a României

După o experienţă de 7 ani în serviciul public românesc, în domeniul politicii comerciale comune a Uniunii Europene, inclusiv în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, am avut, în ultimele 10 luni, şansa de a lucra, din nou, în cadrul administraţiei publice, de data asta, la Departamentul pentru Energie, astăzi Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite