Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a dat roade. Victorie uriaşă după noaptea dramatică din uzină

Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a dat roade. Victorie uriaşă după noaptea dramatică din uzină

SEWS România.

La 24 de ore de la declanşarea grevei generale, salariaţii multinaţionalei SEWS România, filiala Deva, s-au întors la lucru.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei aproape 3.000 de angajaţi ai fabricii de componente auto SEWS România – filiala Deva, au reluat, vineri, lucrul, după 24 de ore de la declanşarea grevei generale şi o noapte plină de tensiuni în fabrică. Au primit mărirea de salariu de 10 la sută şi vor beneficia de bonusuri de Paşti şi de Crăciun, în valoare de circa 150 de lei, au declarat pentru adevarul.ro, surse din cadrul companiei.

Protestul la care s-au alăturat lucrătorii din toate schimburile a început joi după-amiaza şi a continuat pe parcursul nopţii şi până a doua zi. Oamenii au cerut conducerii o mărire de salariu de cel puţin 10 la sută, prime de sărbători şi condiţii de muncă mai facile, dar patronatul uzinei le-a oferit doar o mărire de 6,5 la sută.

Mai mult, salariaţii au fost înştiinţaţi de directorul SEWS R Deva că protestul lor este nejustificat şi nelegal. „Încetarea lucrului şi organizarea unei opriri spontane a lucrului fără respectarea prevederilor legale şi consumarea procedurilor prealabile este nelegală. La acest moment se înregistrează o încetare de facto a lucrului pe o durată de circa trei ore, debutând cu ora 16:30, iar dumneavoastră şi salariaţii grevişti vă aflaţi în afara legii. Vă înştiinţăm că nereluarea activităţii şi continuarea conduitei dumneavoastră este producătoare de daune şi de consecinţe negative în defavoarea subscrisei/angajaţilor şi pe cale de consecinţă vă recomandăm respectarea prevederilor legale”, se se arăta într-un document semnat de Rudolf Sanislau Ardai, director SEWS-R Deva.

După o noapte extrem de tensionată, în care unii angajaţi susţn că au fost jigniţi de directorul companiei, care i-ar fi numit „oi”, şi s-a încercat intimidarea lor, pentru a relua munca, oamenii nu au cedat presiunilor şi au continuat greva. În final, vineri după-amiază, au obţinut mărirea de salariu de 10 la sută. Odată cu schimbul 2, de la ora 17, oamenii au reluat lucrul, susţin surse din cadrul companiei.

Ştirea iniţială:

Circa 700 de muncitori ai fabricii de componente auto SEWS România, filiala din Deva, au încetat lucrul, începând de joi după amiază, în semn de protest faţă de situaţia salarială ai angajaţilor. Surse din interiorul fabricii au declarat pentru adevarul.ro că un schimb întreg a intrat în grevă, începând de la ora 16 şi ar putea fi urmat şi de celelalte schimburi.

Oamenii au solicitat mărirea salariilor cu cel puţin 10 la sută, prime de sărbători şi condiţii de muncă mai bune, dar conducerea uzinei le-a oferit doar o mărire de 6,5 la sută. Ei spun că vor continua protestul până când vor ajunge la un consens cu patronatul.

„Suntem pe unul dintre primele locuri între companiile din judeţ, la finanţe, însă aici încă lucrează oameni pentru salariul foarte mici în raport cu munca pe care o fac”, au declarat muncitorii.

„Haideţi la Sews-R la grevă. Ei nu pot să ne scoată ochii cu 6,5 la sută în plus la salariu, când avem facturi de plătit mai mult decât salariul. În spital o femeie de serviciu nou angajată ia 2.000 lei şi lucrează 8 ore, iar eu după 10 ani am 1.700 de lei. Ruşine, haideţi să fim oameni. Vrem măcar 10 la sută să ajungem la salariul unei femei de serviciu”, a fost apelul unei muncitoare.

Circa 3.000 de oameni lucrează la multinaţionala SEWS - R din Deva, în doua si trei schimburi. Circa 1.700 de lei şi bonuri valorice de 300 de lei câştigă lunar mulţi dintre salariaţi.

Conducerea fabricii Sumito Electric Wiring System (SEWS), producător japonez de componente auto, nu a putut fi contactată, însă potrivit unui document intern salariaţii au fost înştiinţaţi de „„întreruperea nejustificată a activităţii de producţie în timpul negocierii contractului colectiv de muncă”.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Grevă la Termocentrala Mintia. O parte din angajaţi nu şi-au primit salariile

Arheolog reclamat în justiţie după o poză în faţa Consiliului Judeţean. „Au cerut o autorizaţie de protest”

Minerii din exploatările Paroşeni şi Uricani ameninţă cu greva foamei, după trei zile de protest 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările