Grecia antică necenzurată: cât de lipsite de inhibiţii erau femeile la festivaluri şi cum se distingeau prostituatele în oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mulţime de mărturii şi dovezi arheologice oferă informaţii despre obiceiurile extravagante ale grecilor antici.

În urmă cu două milenii şi jumătate grecii şi-a extins influenţa asupra unor ţinuturi întinse din Europa şi Asia Mică. Pe lângă nivelul ridicat de civilizaţie faţă de cel al altor popoare, elenii au impresionat şi prin obiceiurile mai puţin obişnuite. Iată câteva dintre acestea:

Atleţii goi şi unşi cu ulei la Olimpiadă
Jocurile Olimpice sunt atestate încă din secolul VIII î. Hr. în Grecia, iar una dintre particularităţile lor este că atleţii concurau goi, pentru a avea o libertate de mişcare totală. De altfel, elenii practicau în general gimnastica dezbrăcaţi, atât femeile cât şi bărbaţii, cu toţii acordând o mare importanţă igienei şi întreţinerii corporale. Înaintea Olimpiadei, războaiele erau oprite, ca oamenii să poată călători în siguranţă spre locul acesteia. Jocurile erau precedate de o ceremonie religioasă în timpul căreia erau sacrificaţi 100 de boi în cinstea lui Zeus. Pankration, considerat cel mai popular sport al olimpiadelor din Antichitate, era o combinaţie între box şi lupte, în care concurenţii luptau până la epuizarea totală şi chiar până la moarte. Înainte de a intra în competiţie, atleţii din Grecia antică se dezbrăcau şi se ungeau cu ulei, iar în finalul luptelor ajungeau acoperiţi cu murdării. Pentru a se curăţa, îşi răzuiau corpurile cu un instrument, însă transpiraţia şi pielea moartă date jos nu erau aruncate, ci depozitate în recipiente pentru a fi vândute ca remediu pentru diverse afecţiuni.

Festivalurile – orgii publice
Zeii grecilor antici erau celebraţi adesea prin festivaluri care se transformau în adevărate orgii, în care prostituatele şi dansatoarele deveneau sufletul petrecerilor publice. Cel mai venerat zeu prin astfel de festivaluri a fost Dionysos, zeul olimpian al vinului, vegetaţiei şi plăcerilor, adoptat şi de traci, dar şi de romani sub numele de Bachus. În timpul festivalurilor, vinul şi practicile erotice aveau loc fără întrerupere, iar dansatoarele luau locul menadelor, zeităţi din alaiul lui Dionysos. Vinul era principala băutură la astfel de festivaluri, însă cel mai adesea, pentru a putea fi băut în cantităţi mari, era diluat cu apă. Consumul de vin nediluat era privit cu reticienţă în Grecia antică, iar cei care aveau acest obicei erau consideraţi beţivi şi oameni fără principii. Autorii antici afirmau că vinul trebuia amestecat cu apă în raport de unu la trei, astfel încât conţinutul să devină o băutură mai slab alcoolizată. Pe lângă plăcerea pe care o dădea băutorilor, vinul era folosit ca remediu pentru febră, pentru a uşura convalescenţa şi ca antiseptic. Diferite tipuri de vin erau prescrise de medicii greci pentru a fi utilizate ca un analgezice, diuretice, tonice şi digestive.

Femele nu aveau inhibiţii
Unele dintre cele mai vechi menţiuni documentare despre folosirea lubrifianţilor şi a jucăriilor sexuale datează din Grecia antică. Cu ulei de măsline erau unse obiectele sexuale antice folosite de femei. Erau realizate din piatră, gudron, lemn şi alte materiale care ar putea fi modelate în formă de penisuri. În Grecia Antică, sunt amintite încă din secolul al V-lea, î. Hr. Aristofan relata, în comedia Lysistrata,  că femeile din Grecia au organizat o grevă a sexului pentru a pune capăt războiului peloponesiac. Soţiile grecilor plecaţi la război erau nemulţumite că bărbaţii mergeau la război şi le ofereau aşa-numitele „olisbos" (jucării sexuale) pentru a se a se elibera de frustrări.

Prostituţia, de la sclave la hetaire
Cele mai multe dintre prostituate din lumea antică elenă proveneau din rândul sclavelor. Uneori, frumuseţea şi acceptarea posturii de prostituată le elibera din sclavie. Le vechii greci, conducătorii oraşelor primeau taxe pentru prostituţie, atât de la femeile libere sau eliberate din sclavie, cât şi de la stăpânii sclavelor sexuale. În unele lucrări ale vemii sunt amintite cazuri în care după ce sclavele sexuale ajungeau la o vârstă la care nu îşi puteau atrage clienţi erau eliberate. Ca sclave sexuale, trupurile şi serviciile femeilor erau tranzacţionate pentru un preţ negociat, dar eliberarea lor era însemna obţinerea darului suprem la care un sclav se poate aştepta.

Prostituatele independente purtau uneori sandale cu tălpi speciale concepute să imprime pe sol inscripţia „Urmează-mă” şi erau recunoscute atât după îmbrăcăminte,

cât şi după machiajul strident. Hetairele erau curtezanele cu un statut social mai înalt din Atena antică, aflate adesea în compania clienţilor înstăriţi Pe treapta cea mai de jos a ierarhiei prostituatelor se găseau cele denumite pornai sau porne, ceea ce însemna „a vinde”. Deseori tinerele care intrau în această categorie erau proprietatea unor proxeneţi, care achitau taxe pentru veniturile pe care acestea le produceau.


Vă recomandăm şi:

Reţeta ideală pentru pofta de sex şi vigoarea bărbaţilor din Evul Mediu. Ce alimente banale formau atunci „viagra“

Reţete pentru refacerea virginităţii şi orgasme fără sfârşit. Secretele contesei care a revoluţionat viaţa sexuală în Evul Mediu

Credinţe despre viaţa sexuală în Evul Mediu: de ce femeia trebuia să sară de şapte ori în spate după fiecare act sexual

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite