Gest cutremurător al preşedintelui de la Valea Dacilor. Tânărul s-a spânzurat cu un tricolor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele „Valea Dacilor” a fost găsit mort, duminică dimineaţa, având un tricolor în jurul gâtului. Rareş Damian avea 33 de ani.

Moartea lui Rareş Demian (33 de ani), preşedintele Asociaţiei „Valea Dacilor”, implicată în acţiuni culturale şi de promovare a istoriei, a cutremurat comunitatea din satul Orăştioara de Sus, aflat la poalele cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Duminică dimineaţă, tânărul a fost găsit mort în locuinţa sa, cu un tricolor înfăşurat în jurul gâtului. De Ziua Naţională a României, Rareş s-a spânzurat cu ajutorul tricolorului, de balustrada casei din Orăştioara de Sus, susţin apropiaţii săi. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au stabilit că nu pot fi luate în calcul ipotezele unei crime sau a unui accident.

„Au loc cercetări cu privire la circumstanţele în care a survenit decesul bărbatului de 33 de ani. Din primele verificări, trupul acestuia nu prezenta urme de violenţă, neexistând suspiciuni de comiterea vreunei fapte penale. Cauzele morţii vor fi stabilite în urma necropsiei cadavrului”, a declarat comisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.


Rareş Demian. Foto: Frăţia Lupilor / Facebook

Imagine indisponibilă

„Dacul” din Munţii Orăştiei
Rareş Demian era căsătorit şi avea un copil mic, iar cei care l-au cunoscut nu îşi explică gestul fatal săvârşit de tânăr, care nu a lăsat niciun bilet de adio. „Drum lin printre stele, prietenul meu drag, mândru Lup Geto-Dac, Rareş Demian. Ai plecat spre Zalmoxe, chiar de Anul Nou al Geto-Dacilor şi de Ziua României... Mulţumesc pentru privilegiul de a te fi cunoscut. Asociaţia Culturală Valea Dacilor, pe care ai condus-o, a rămas săracă fără tine! Sa veghezi asupra noastră dintre stele, Dacule nemuritor!”, i-a transmis Antonela, o fostă apropiată a sa.

Asociaţia culturală condusă de Rareş Demian a organizat în ultimii trei ani festivalul cu tematică istorică „Frăţia Lupilor”, pe platoul de la poalele cetăţii dacice Costeşti, unde oaspeţii erau invitaţi să asiste la luptele între daci, sarmaţi şi romani şi la atelierele civile şi militare menite să reconstituie frânturi din viaţa strămoşilor noştri. Purta adesea, cu mândrie, straiele de dac şi costumaţiile de căluşar – jocul căluşarilor fiind un obicei tradiţional păstrat în satele din Munţii Orăştiei. De altfel, împreună cu ansamblul de dansuri tradiţionale, hunedoreanul a fost la Roma, unde a jucat Căluşul la „Natale di Roma”, sărbătoare europeană dedicată fondării fostei Capitale a Imperiului Roman. Unii dintre apropiaţii săi au relatat că tânărul îşi dorea să devină administrator al sitului Sarmizegetusa Regia, pe un loc rămas liber de mai multe luni, însă acest lucru nu a mai fost posibil.

„Astăzi dimineaţă, unul dintre cei mai fideli prieteni ai noştri, Rareş Demian, preşedintele Asociaţiei culturale Valea Dacilor şi unul din iniţiatorii Frăţiei Lupilor, a plecat la Zalmoxis. Avea 33 de ani.  Alte cuvinte sunt de prisos”, au transmis Amicii Salvamont Adler Ferdinand. „Nimic nu va mai fi ca ieri. Au rămas doar regrete, lacrimi, întrebări fără răspuns şi un gol uriaş. Valea Dacilor a rămas orfană şi plânge fără tine, Rareş. Fie să găseşti, acolo sus, ce căutai şi nu găseai, aici, pe Pământ”, a scris Vladimir Brilinsky, fostul administrator al sitului UNESCO, Sarmizegetusa Regia.

„Dimineaţă am vrut să te sun pentru că nu vorbisem de vreo trei luni şi m-am luat cu diverse ca de obicei. Ceva mă făcea să mă gândesc la ţine. Acum am înţeles de ce. Te-am simţit frate! Drum lin Rareş şi... ne vom întâlni curând!”, a transmis un apropiat pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi dimineaţă, unul dintre cei mai fideli prieteni ai noştri, RAREŞ DEMIAN, preşedintele Asociaţiei culturale Valea Dacilor şi unul din iniţiatorii Frăţiei Lupilor, a plecat la Zalmoxis. Avea 33 de ani.  Alte cuvinte sunt de prisos. Quidam feri sunt et ad mortem paratissimi”, au transmis Amicii Salvamont Adler Ferdinand.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Dacii şi romanii s-au întâlnit la poalele cetăţii Costeşti. Ce au putut vedea oaspeţii festivalului din Munţii Orăştiei

Dacii, romanii şi sarmaţii luptă sub cetatea Costeşti. Phoenix este invitata festivalului de promovare istorică

Festivalul „Frăţia Lupilor” de la poalele cetăţilor dacice. Vor avea loc lupte daco-romane şi un concert Phoenix

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite